Τα Rafale έφεραν... άρωμα εκλογών


Εκδήλωση που αναδίδει έντονα άρωμα εκλογών, οργανώθηκε για την άφιξη των πρώτων έξι γαλλικών μαχητικών. Τέτοια «υποδοχή» ουδέποτε είχε γίνει τα τελευταία σαράντα χρόνια

Διαστάσεις πολιτικής φιέστας, που αναδίδουν έντονα προεκλογικό άρωμα, έδωσε η κυβέρνηση στην άφιξη των πρώτων έξι γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών, Rafale, που αποκτά η χώρα μας.

Ταυτόχρονα, με την εντυπωσιακή διοργάνωση και τηλεοπτική κάλυψη, χολιγουντιανού τύπου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδύθηκε σε παροχολογία και υποσχεσιολογία, τάζοντας αφορολόγητο σε σημαντικό αριθμό μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Λιμενικού.

Κάτι που γίνεται σε συνθήκες πτώσης των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, όπως δείχνουν πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Γεγονός που εντείνει τις εκτιμήσεις για -παρατεταμένη ή μη- προεκλογική περίοδο. Πόσο μάλλον, όταν το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός «βομβαρδίζει» τους πολίτες με θύελλα υποσχέσεων για επιδόματα, διευκολύνσεις, παροχές, αυξήσεις μισθών, κ.ο.κ.

Όλα δείχνουν ότι στο εξής και μέχρι τις εκλογές, όποτε αυτές γίνουν, όλες οι δραστηριότητες της κυβέρνησης, και ειδικά του Κ.Μητσοτάκη, θα συνοδεύονται από επικοινωνιακά, χολυγουντιανά σόου.

Τηλεοπτική υπερπαραγωγή

Η εκδήλωση της παραλαβής των αεροσκαφών, αντίστοιχη της οποίας δύσκολα μπορεί να θυμηθεί κανείς τις τελευταίες δεκαετίες, στήθηκε ως τηλεοπτική υπερπαραγωγή.

Με τα Rafale, συνοδεία Mirage, να πετούν πάνω από περιοχές της Ελλάδας, και πάνω από την Ακρόπολη, με εκατοντάδες προσκεκλημένους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Τανάγρας, την παρουσία του μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Γεώργιου, ο οποίος μάλιστα μετέφερε και μήνυμα του αρχιεπισκόπου, Ιερώνυμου, τα εμβατήρια, κ.ο.κ., σε διαρκή τηλεοπτική κάλυψη.

Να σημειωθεί πως, αν και συνήθως, σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις παραβρίσκονται ιερείς, θεωρείται σπάνια η εμφάνιση μητροπολίτη.

«Υπέρλαμπρη»

Παρ' ότι, συχνά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την παραλαβή οπλικών συστημάτων, παρουσία επισήμων, αυτή τη φορά η διοργάνωση ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Να σημειωθεί ότι ουδέποτε στο παρελθόν έγινε μια τόσο «εντυπωσιακή» εκδήλωση, όπως έλεγαν μάλιστα μεταξύ τους και παλαιοί βουλευτές που βρέθηκαν στην Τανάγρα.

Ούτε στη δεκαετία του 1980, οπότε, επί Ανδρέα Παπανδρέου, έγινε η ονομαζόμενη «αγορά του αιώνα», η οποία συνοδεύτηκε από βαριές καταγγελίες περί σκανδάλων, ούτε και στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, όταν υπουργός Άμυνας ήταν ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, οπότε αγοράστηκε η τελευταία παρτίδα των ελληνικών F-16.

Η αδελφή του πρωθυπουργού

Στην εκδήλωση βρέθηκαν βουλευτές, μεταξύ των οποίων και η αδελφή του πρωθυπουργού, Ντόρα Μπακογιάννη. Κάτι που η ίδια προέβαλε στα social media.


Να σημειωθεί, όπως έχει αποκαλύψει το Antinews, ότι ο Κ.Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει την Ν.Μπακογιάννη σε ρόλο «παιδονόμου» της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ.

Σε ρόλο παιδονόμου της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας η Ντόρα Μπακογιάννη

Παλαιότερα, βέβαια, το 1992, και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε διαφημίσει την επίσκεψή του στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Αεροπορικής Βάσεως της Νέας Αγχιάλου, όπου δεν είχε παραλείψει να πετάξει με μαχητικό αεροσκάφος, F-16.

Κεντρικό πρόσωπο στην εκδήλωση, στην Τανάγρα, όπως ήταν αναμενόμενο βέβαια, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε στους προσκεκλημένους, έχοντας πίσω του ως φόντο τους πιλότους που εκπαιδεύτηκαν στη Γαλλία, στα Rafale, και ένα γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος.

Εκτός των άλλων, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και επίτιμος αρχηγός ΓΕΑ, Ευάγγελος Τουρνάς, ο πρέσβυς της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, ο υφυπουργός Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κώστας Φλώρος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Άμυνας, Αντώνης Οικονόμου, κ.α.

Επίσης, οι αρχηγοί των τριών Όπλων. Να σημειωθεί ότι σύντομα επίκεινται κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις και, ενδεχομένως, να «αγγίξουν» και κάποιους από αυτούς.

Στη μοναξιά του

Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν και ο αποπεμφθείς από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, Κώστας Μπογδάνος.

Βουλευτές και στελέχη της ΝΔ που βρέθηκαν στην Τανάγρα, ήταν φανερό ότι δεν ήθελαν να έχουν μαζί του κάποια ιδιαίτερη επαφή.

Έτσι, ο ίδιος εκινείτο περισσότερο μόνος του. Εξαίρεση αποτέλεσε στιγμιότυπο που πολιτευτής της ΝΔ τον φωτογραφίζει.

Ως γνωστόν, αυτή την περίοδο σειρά δημοσιευμάτων και κυβερνητικών διαρροών, τον φέρουν να τον απομακρύνουν συνολικότερα από τη ΝΔ, ενώ υπάρχει φημολογία ότι του έχουν κάνει κρούσεις, προκειμένου να ενταχθεί σε άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Κόντρες

Προχθές, πάντως, η προαναγγελία από τη Νέα Δημοκρατία της άφιξης των πρώτων Rafale στην Ελλάδα προκάλεσε πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ.


Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μάλιστα, χαρακτήρισε ως πρωτοφανές να οικειοποιείται ένα κόμμα την απόκτηση οπλικών συστημάτων από τη χώρα.

Τσίπρας: Ντροπή και εθνική καπηλεία η μετατροπή αγοράς εξοπλισμών με χρήματα του λαού, σε κομματικό σποτ

Να σημειωθεί πως σε περιπτώσεις τέτοιων αγορών, είθισται να προβαίνει σε σχετικές ανακοινώσεις η κυβέρνηση και όχι το κυβερνών κόμμα.

Μάλιστα, κάποιοι από τους παρευρισκομένους στην εκδήλωση στην Τανάγρα, συζητώντας σε πηγαδάκια την πολιτική κόντρα που είχε ξεσπάσει, έλεγαν χαριτολογώντας ότι, όταν θα παραλαμβάνει η Ελλάδα τα εκσυγχρονισμένα F-16, στην εκδοχή Viper, θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα το ανακοινώνει.

Κόστος-παράδοση των Rafale

Στην Τανάγρα προσγειώθηκαν έξι μαχητικά αεροσκάφη 4ης+ γενιάς, Rafale F3R. Πρόκειται για δύο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια. Είναι μεταχειρισμένα.

Γι' αυτά, εκπαιδεύτηκαν οκτώ Έλληνες πιλότοι και πενήντα τεχνικοί, στη βάση Μερινιάκ, στη Γαλλία, από την κατασκευάστρια, Dassault, και Γάλλους πιλότους και ειδικούς.

Συνολικά η χώρα μας αγοράζει 24 Rafale. Αρχικά, βάσει της σύμβασης που υπεγράφη πέρσι τον Ιανουάριο 2021, είχε συμφωνήσει με το Παρίσι στην απόκτηση 18.

Σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, το «συνολικό κόστος» για την αρχική αγορά των 12 μεταχειρισμένων + 6 καινούριων Rafale «ανέρχεται σε 1,92 δισ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις) για τα 18 αεροσκάφη και 400 εκατ. ευρώ (χωρίς κρατήσεις), για τα όπλα τους».

Ωστόσο, τον Σεπτέμβριο του 2021, στη ΔΕΘ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφασή του (!) να αγοραστούν και άλλα έξι αεροσκάφη, ούτως ώστε να σχηματιστεί μια μοίρα.

Εκτιμάται ότι τα έξι επιπλέον αεροσκάφη θα κοστίζουν από 800 εκατομμύρια έως ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Συνολικά, δηλαδή, το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Rafale για την Πολεμική Αεροπορία ενδέχεται να ξεπεράσει τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σκαρφαλώνει στα 3,5 δισ. το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Rafale - Φουσκώνει και ο λογαριασμός για τα F-16;

Όσον αφορά τους ρυθμούς παραλαβής των Rafale, ο υπουργός Άμυνας είχε δηλώσει προ μηνών πως «τα πρώτα έξι μεταχειρισμένα αεροσκάφη θα έρθουν στη χώρα 6 μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης (περί τον Ιούνιο του 2021) με ρυθμό ένα ανά μήνα».

Τα αεροσκάφη αυτά, όμως, ήλθαν με καθυστέρηση -έστω και μισού έτους- χθες στην Τανάγρα.

Επίσης, ο υπουργός έχει πει ότι «τα έξι καινούργια αεροσκάφη θα παραληφθούν από τον 20ο μήνα μετά την υπογραφή της συμβάσεως με ρυθμό ένα ανά μήνα (σ.σ. περίπου από το τέλος του 2022), ενώ τα τελευταία έξι μεταχειρισμένα θα παραληφθούν από τον 26ο μήνα μετά την υπογραφή της συμβάσεως (σ.σ. το 2023)».

Διαμαρτυρίες

Πάντως, έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των ελληνικών εταιρειών, δημόσιων και ιδιωτικών, ότι όλες οι δουλειές για τα Rafale δίδονται στις γαλλικές εταιρείες, ενώ στην Ελλάδα δεν θα φτιαχτεί ούτε μια βίδα.

Κύκλοι των ιδιωτικών ελληνικών εταιρειών, με αφορμή την παραλαβή των πρώτων Rafale, τονίζουν:

-Η προμήθειά των 24 Rafale με το κόστος να ξεπερνάει τα 3 δισ. ευρώ από τη γαλλική Dassault, δυστυχώς έγινε χωρίς να υπάρξει καμία δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση ώστε να δοθεί έστω και 1 ευρώ ως υποκατασκευαστικό έργο στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία και να επιστραφεί στη χώρα μέρος των χρημάτων αλλά και να αποκτηθεί τεχνολογία.

-Η γαλλική εταιρεία στις προσπάθειες της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Άμυνας (ΓΔΑΕΕ) και του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), προκειμένου να συνεργαστεί, έστω και με ξεχωριστές συμφωνίες, με κάποιες ελληνικές εταιρείες, απάντησε με αλαζονικό τρόπο. Αντιμετώπισε τις εταιρείες ως «αποικιοκράτης» αρνούμενη ακόμα και να συναντήσει εκπροσώπους της για να συζητήσει μαζί τους.

-Είναι ενδεικτικό ότι στην Ινδία και για την παραγγελία 36 Rafale ύψους 7,8 δισ. ευρώ, η Ινδική κυβέρνηση φρόντισε να υπάρχει συμφωνία για να επιστραφεί το 50% ως αντισταθμιστικά οφέλη με υποκατασκευαστικό έργο και μεταφορά τεχνολογίας σε 70 Ινδικές εταιρείες.

Μάλιστα η Ινδία πρόσφατα επέβαλε πρόστιμο 185 εκατομμυρίων ευρώ στη Dassault, καθώς καταγγέλθηκε από τις Ινδικές εταιρείες ότι δεν συνεργάζεται δείχνοντας όμως πόσο ισχυρή είναι η συμφωνία που υπάρχει και δεν μπορεί να την αγνοεί η γαλλική εταιρεία.

Σίγουρα πάντως, καταλήγουν, είναι σε πολύ διαφορετική θέση οι ινδικές εταιρείες από τις ελληνικές, για τις οποίες δεν υπάρχει καμία δέσμευση.

Παροχές

Τέλος, ο πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην Τανάγρα, ανακοίνωσε παροχές προς στρατιωτικούς, πυροσβέστες και αστυνομικούς.

Ειδικότερα, είπε ότι «στο εξής, τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα που αφορούν πτήσεις, επιχειρήσεις αλεξιπτωτιστών, τις επιχειρήσεις των υποβρυχίων μας, τις υποβρύχιες καταστροφές και την ναρκαλιεία, απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

Το μέτρο αυτό αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις πρωτίστως, αλλά και την Ελληνική Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό. Και θα ισχύει και για τις αποζημιώσεις των στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

Είναι η ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης της πολιτείας για εκείνους που αγρυπνούν για να προκόβει η Ελλάδα με ειρήνη και ασφάλεια. Τους αξιωματικούς ή υπαξιωματικούς οπλίτες των τριών Όπλων και των σωμάτων ασφαλείας. Αλλά και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, τους αεροδιασώστες γιατρούς και νοσηλευτές. Όπως και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ που δίνουν τη μάχη της υγείας σε κάθε απομακρυσμένο τόπο».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια