Τα δομικά υλικά της ζωής περιέχουν τα δείγματα του αστεροειδή Bennu που έφτασαν στη Γη

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες της ύλης του και αρχικά ευρήματα


Ενισχύεται η θεωρία ότι τόσο το νερό όσο και γενικότερα τα δομικά στοιχεία της ζωής έτσι όπως εμείς την γνωρίζουμε τουλάχιστον έφτασαν στη Γη με μεταφορείς τους διαστημικούς βράχους κάθε είδους (αστεροειδείς, κομήτες κ.α.) που βομβάρδιζαν κυριολεκτικά τη Γη στη πρώιμη φάση της ύπαρξης της. Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες των δειγμάτων του αστεροειδή Μπενού που έφερε στον πλανήτη μας το σκάφος της αποστολής OSIRIS Rex πριν από τρεις εβδομάδες. Οι πρώτες αναλύσεις στα δείγματα υποδεικνύουν την παρουσία σε υψηλές μάλιστα συγκεντρώσεις νερού και άνθρακα.

«Το δείγμα OSIRIS-REx είναι το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς πλούσιου σε άνθρακα που έφθασε ποτέ στη Γη και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να διερευνήσουν την προέλευση της ζωής στον πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές. Σχεδόν όλα όσα κάνουμε στη NASA επιδιώκουν να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με το ποιοι είμαστε και από πού προερχόμαστε. Οι αποστολές της NASA όπως το OSIRIS-REx θα βελτιώσουν την κατανόησή μας για τους αστεροειδείς που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Γη, ενώ θα μας δώσουν μια ματιά στο τι βρίσκεται πέρα ​​από αυτό. Το δείγμα έχει επιστρέψει στη Γη, αλλά υπάρχει ακόμα τόση πολλή επιστήμη να έρθει, επιστήμη όπως δεν έχουμε ξαναδεί» δήλωσε ο διοικητής της NASA, Μπιλ Νέλσον.


Αν και χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να κατανοηθεί η φύση των ενώσεων άνθρακα που βρέθηκαν, η αρχική ανακάλυψη προμηνύεται καλά για μελλοντικές αναλύσεις του δείγματος αστεροειδούς. Τα μυστικά που φυλάσσονται μέσα στους βράχους και τη σκόνη από τον αστεροειδή θα μελετώνται για τις επόμενες δεκαετίες, προσφέροντας γνώσεις για το πώς σχηματίστηκε το ηλιακό μας σύστημα, πώς τα πρόδρομα υλικά της ζωής μπορεί να έχουν σπαρθεί στη Γη και ποιες προφυλάξεις πρέπει να ληφθούν για αποφύγετε τις συγκρούσεις αστεροειδών με τον πλανήτη μας.

Ο στόχος της συλλογής δειγμάτων OSIRIS-REx ήταν 60 γραμμάρια αστεροειδούς υλικού. Οι εμπειρογνώμονες επιμέλειας στη NASA Johnson, που εργάζονται σε νέα καθαρά δωμάτια που κατασκευάστηκαν ειδικά για την αποστολή, έχουν αφιερώσει 10 ημέρες μέχρι στιγμής αποσυναρμολογώντας προσεκτικά το υλικό επιστροφής δειγμάτων για να αρχίσουν να το μελετούν. Όταν το καπάκι του επιστημονικού δοχείου άνοιξε για πρώτη φορά, οι επιστήμονες ανακάλυψαν επιπλέον υλικό που καλύπτει το εξωτερικό της κεφαλής της συσκευής συλλογής, το καπάκι του κάνιστρου και τη βάση. Υπήρχε τόσο πολύ επιπλέον υλικό που επιβράδυνε την προσεκτική διαδικασία συλλογής και συγκράτησης του πρωτογενούς δείγματος.

«Τα εργαστήριά μας ήταν έτοιμα για οτιδήποτε μας επιφύλασσε ο Bennu. Είχαμε επιστήμονες και μηχανικούς να εργάζονται δίπλα-δίπλα για χρόνια για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες και εργαλεία για να διατηρήσουν το υλικό του αστεροειδούς παρθένο και να επιμεληθούν τα δείγματα, ώστε οι ερευνητές τώρα και δεκαετίες από τώρα να μπορούν να μελετήσουν αυτό το πολύτιμο δώρο από τον Κόσμο» δήλωσε η », Βανέσα Γουάιτς, διευθύντρια του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσον της NASA όπου βρίσκεται η εγκατάσταση μελέτης των δειγμάτων του Μπενού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια