Αντίστροφη μέτρηση ή πολύ κακό για το τίποτα; Associated Press: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία αν η Ρωσία εισβάλει

Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ επιχειρούν στην Ουκρανία - Μεταφέρει βαρέα όπλα στο Ντονμπάς το Κίεβο-Παρέμβαση Μπάιντεν-Τι απαντάει το Κρεμλίνο


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα ήταν «καταστροφή» για τη Μόσχα, μόλις λίγες ώρες αφού ο Αμερικανός κορυφαίος διπλωμάτης Άντονυ Μπλίνκεν είχε συναντήσεις με την ουκρανική ηγεσία στο Κίεβο.

"Εάν προχωρήσουν (οι Ρώσοι) σε όσα μπορούν να κάνουν με τη δύναμη που έχει συγκεντρωθεί στα σύνορα, θα είναι καταστροφή για τη Ρωσία", τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης.

Ο Μπάιντεν σημείωσε επίσης ότι οι εταίροι και σύμμαχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στη ρωσική οικονομία. "Οι ρωσικές τράπεζες δεν θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με δολάρια εάν η χώρα εισβάλει στην Ουκρανία", δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με τον ηγέτη των ΗΠΑ, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Ρώσος ηγέτης Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει λάβει ακόμη την τελική του απόφαση για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι η απόφαση θα είναι «αποκλειστικά» του Πούτιν. Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ο Ρώσος ηγέτης εξετάζει επί του παρόντος ποιες συνέπειες είναι πιθανό να αντιμετωπίσει η Ρωσία βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Θα μπει η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ;

Η πιθανότητα να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον παραμένει χαμηλή, καθώς δεν έχουν εκπληρωθεί όλες οι σχετικές απαιτήσεις από το Κίεβο, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. "Η πιθανότητα η Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ στο εγγύς μέλλον δεν είναι πολύ πιθανή, με βάση την πολύ περισσότερη δουλειά που πρέπει να βελτιώσει όσον αφορά τη δημοκρατία και μερικά άλλα πράγματα που συμβαίνουν στη χώρα", σημείωσε ο Αμερικανός ηγέτης.

Δεν υπάρχει ένδειξη ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ δεν θα συμφωνήσουν σε αντίποινα κατά της Μόσχας εν μέσω των εξελίξεων στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός ηγέτης είπε ότι είχε πολύ ειλικρινείς συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ αμφισβήτησε τους ισχυρισμούς ότι το ΝΑΤΟ δεν θα συμφωνούσε για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία, υπενθυμίζοντας ότι μίλησε με την ηγεσία του ΝΑΤΟ και πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ενώ τόνισε εκ νέου ότι η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα υποστεί τις συνέπειες, εάν εισβάλει στην Ουκρανία.

Μπλίνκεν: "Η Ρωσία μπορεί να διπλασιάσει τις δυνάμεις της σε χρόνο ρεκόρ"

Η Ρωσία θα μπορούσε να διπλασιάσει τον αριθμό των στρατευμάτων που έχει στα σύνορα της Ουκρανίας σε «σύντομο χρονικό διάστημα», προειδοποίησε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν μετά τη συνάντηση με τους Ουκρανούς ηγέτες.

Οι συναντήσεις του Μπλίνκεν με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Κίεβο την Τετάρτη ήταν οι πρώτες από τις τρεις στάσεις που κάνει ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης αυτή την εβδομάδα εν μέσω προειδοποιήσεων από τις ΗΠΑ ότι η Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες κοντά στα ουκρανικά σύνορα. θα μπορούσε να επιχειρήσει εισβολή ανά πάσα στιγμή.

"Καθώς συναντιόμαστε σήμερα, η Ρωσία έχει εντείνει τις απειλές της και έχει συγκεντρώσει σχεδόν 100.000 στρατιωτικού προσωπικού στα σύνορα της Ουκρανίας, αριθμό που μπορεί να διπλασιάσει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα", είπε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μαζί με τον Κουλέμπα.

Ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Γενεύη την Παρασκευή, μία εβδομάδα αφότου Αμερικανοί, ΝΑΤΟϊκοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πραγματοποίησαν πολλαπλές διπλωματικές συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους που έληξαν χωρίς κάποια πρόοδο.

Το Κρεμλίνο λέει ότι οι απειλές του Μπάιντεν κινδυνεύουν να αποσταθεροποιήσουν περαιτέρω την κατάσταση

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα Πέμπτη ότι η προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για πιθανές καταστροφικές συνέπειες για τη Ρωσία δεν θα βοηθήσει στη μείωση των αυξανόμενων εντάσεων για την Ουκρανία και θα μπορούσε ακόμη και να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση περαιτέρω. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά με τα σχόλια του Μπάιντεν δήλωσε ότι η Ρωσία λαμβάνει παρόμοιες προειδοποιήσεις εδώ και τουλάχιστον ένα μήνα.

"Πιστεύουμε ότι δεν συμβάλλουν σε καμία περίπτωση στην εκτόνωση της έντασης που έχει προκύψει τώρα στην Ευρώπη και, επιπλέον, μπορούν να συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της κατάστασης", είπε.
 
Παρά τις επανειλημμένες πρόσφατες δηλώσεις του Κιέβου περί του αντιθέτου, ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης ότι η Μόσχα φοβάται ότι οι απειλές κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν το Κίεβο να προσπαθήσει να επιλύσει μια οκταετή σύγκρουση με τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία με τη βία.

"Ανησυχούμε γι' αυτό", δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αρνήθηκε να σχολιάσει μια κοινοβουλευτική πρόταση μιας ομάδας βουλευτών να απευθύνει έκκληση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αναγνωρίσει δύο φιλορωσικές αποσχισθείσες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία ως ανεξάρτητα κράτη.

Η πρόταση είναι πιθανό να ερμηνευθεί στη Δύση ως μέρος μιας ρωσικής εκστρατείας πίεσης, αλλά ο Πεσκόφ δήλωσε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία των βουλευτών που πρέπει ακόμη να ψηφιστεί και ότι ως εκ τούτου δεν μπορεί να σχολιάσει.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια