Κάτι τρέχει με τη Θράκη… Κάτι πολύ σοβαρό, ολοένα και πιο δυσάρεστο και απειλητικό όχι απλά για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και για την ουσιαστική εθνική μας κυριαρχία.

Ο θρίαμβος του ερντογανικού κόμματος και οι καμπάνες κινδύνου για μελλοντικό «Αττίλα»


Σωτήρης Σκουλούδης

Mείζον εθνικό θέμα στη Θράκη, που καταδεικνύεται και από τη σαρωτική -όσο και σοκαριστική- επικράτηση του μειονοτικό Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ/DEB) σε Ροδόπη και Ξάνθη. Στη Ροδόπη το ΚΙΕΦ απέσπασε ποσοστό 36,1%, σχεδόν διπλάσιο από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία που συγκεντρώνει 19,61%. Στην Ξάνθη το μειονοτικό κόμμα συγκέντρωσε 27,16% με τη Νέα Δημοκρατία να έρχεται δεύτερη κι εδώ με 20,39%.

Μάλιστα, η πρόεδρος του κόμματος, Τσιγδέμ Ασάφογλου, έκανε λόγο ευθέως για τουρκική μειονότητα, δηλώνοντας μεταξύ άλλων πως «σήμερα ο κάθε μειονοτικός που πήγε στην κάλπη και ψήφισε το DEB είπε “είμαι Τούρκος”». Όλα αυτά, βεβαίως, είχαν προαναγγελθεί και πριν από τις εκλογές...

Η διαρκής αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από την Τουρκία μοιάζει με μια de facto κατάσταση, που ξεπερνά την απλή ρητορική, και μετατρέπεται στην ανεμπόδιστη λειτουργία ενός πραγματικού παρακράτους, με ιεραρχία, δομή, συγκεκριμένους σκοπούς και, σίγουρα, επαρκή χρηματοδότηση και μηχανισμούς προπαγάνδας, που χρόνο με τον χρόνο, φαίνεται ότι αλλοιώνουν ουσιαστικά τον, θα το θέσουμε έτσι, ελληνικό χαρακτήρα της ακριτικής περιοχής.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών φαίνεται ότι μας σόκαρε και έκρουσε τη μεγάλη καμπάνα του κινδύνου, καθώς το πλήρως ελεγχόμενο από τον Ερντογάν κόμμα ΚΙΕΦ, κυριάρχησε στις εκλογές, με αποτέλεσμα ο εκλογικός χάρτης να αλλάξει στην κυριολεξία χρώμα στην Ξάνθη και τη Ροδόπη.

Το θέμα είναι πολυσύνθετο και πολυδιάστατο και ομοιάζει με ένα διπλωματικό, κατασκοπευτικό, στρατιωτικό και, πάνω από όλα, εθνικό θρίλερ και όπως όλα δείχνουν, αν δεν γίνει κάτι δραστικά, τότε δυστυχώς τα επόμενα χρόνια ίσως γίνουμε μάρτυρες εξαιρετικά δυσάρεστων και, σε κάποιον βαθμό, μη αναστρέψιμες καταστάσεις.

Το Newsbomb.gr συνομίλησε με παράγοντες της περιοχής που μας μίλησαν «έξω από τα δόντια» για την κατάσταση την οποία επικρατεί και, όποιος τη γνωρίζει ή την αντιληφθεί, τελικά δεν θα παραξενευτεί καθόλου για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Θα προβληματιστεί, ωστόσο, αν όχι θα τρομάξει, ενώ πρόσφατα έκλεισαν τα 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης και τον οριστικό καθορισμό των ελληνοτουρκικών συνόρων, όσο και του καθεστώτος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης.

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διπλωματικός συντάκτης επί σειρά πολλών ετών, με μεγάλη εμπειρία μεταξύ άλλων και στις άλλοτε εμπόλεμες ζώνες των Βαλκανίων, κάτοικος Κομοτηνής και διαχειριστής της γνωστής τοπικής ενημερωτικής ιστοσελίδας komotinipress.gr.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια