Sponsor

ATHENS WEATHER

Το σκάφος Perseverance θα φτάσει στην επιφάνεια του Άρη μετά από «τα επτά λεπτά του τρόμου»


Στα «επτά λεπτά του τρόμου» μέχρι να ακουμπήσει την επιφάνεια του πλανήτη Άρη θα υποστεί το διαστημικό σκάφος Perseverence της NASA την Πέμπτη.

Ο χρόνος που απαιτείται για την προσγείωση ενός διαστημικού σκάφους στον Άρη, έχει ονομαστεί ως «τα επτά λεπτά του τρόμου», καθώς αυτή είναι η χρονική διάρκεια που απαιτείται ώστε να φτάσει από το διάστημα στην επιφάνεια του πλανήτη.

Ένα ακόμα πρόβλημα, είναι το γεγονός πως τα διαστημόπλοια προσεδαφίζονται μόνα τους, καθώς τα ραδιοσήματα από τον Άρη κάνουν 14 λεπτά για να φτάσουν στη Γη, οπότε η ανθρώπινη παρέμβαση σε περίπτωση ανάγκης είναι αδύνατη.

Σε αυτά τα «επτά λεπτά του τρόμου» θα υποβληθεί την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, το διαστημικό σκάφος Perseverance της NASA.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι το σκάφος θα ταξιδεύει περίπου με ταχύτητα 12.100 μίλια ανά ώρα όταν εισέλθει στην ατμόσφαιρα του Άρη και θα πέσει σε ταχύτητα περίπου 1,7 μιλίων ανά ώρα, αφού πρώτα αναπτύξει ένα αλεξίπτωτο για να μειώσει την ταχύτητά του.

Μετά από την αλλαγή της ταχύτητας του διαστημικού σκάφους, θα ενεργοποιηθούν οκτώ ρουκέτες που θα επιτρέψουν στο Perseverance να προσγειωθεί ομαλά και μαλακά στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.


Η αποστολή του Perseverance στον Άρη

Το σκάφος θα προσεδαφιστεί στον κρατήρα Jezero - έναν από τους πιο επικίνδυνους τόπους προσεδάφισης που επέλεξε η NASA - με τη βοήθεια ενός ανιχνευτή και μια σειρά από μονάδες ραντάρ και κάμερες.

«Αυτό είναι σαν να προσγειώνεται με τα μάτια ανοιχτά» δήλωσε ένας από τους επιστήμονες του τμήματος επιχειρήσεων καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου.

«Η ύπαρξη αυτής της νέας τεχνολογίας επιτρέπει πραγματικά στο σκάφος να προσγειωθεί σε πολύ πιο δύσκολο έδαφος απ' ό,τι θα μπορούσε το προηγούμενο σκάφος που προσγειώθηκε στον Άρη, το Curiosity ή οποιαδήποτε προηγούμενη αποστολή στον Άρη» συμπλήρωσε.

Σε πρόσφατο βίντεο που περιγράφει λεπτομερώς τις ακολουθίες προσγείωσης, ο Αλ Τσεν, στέλεχος της NASA, υπογράμμισε πως «η επιβίωση των επτά λεπτών είναι πραγματικά η αρχή» για τον ανιχνευτή, καθώς η αποστολή που θα εξετάσει την επιφάνεια του Άρη, δεν θα ξεκινήσει μέχρι η προσγείωση να είναι επιτυχής.

«Η δουλειά του -είναι το πρώτο σκέλος της επιστροφής δείγματος. Να ψάξουμε για εκείνα τα σημάδια της προηγούμενης ζωής στον Άρη- όλα αυτά δεν μπορούν να ξεκινήσουν έως ότου φτάσουμε με ασφάλεια το σκάφος στο έδαφος και τότε τότε ξεκινά η πραγματική αποστολή» δήλωσε ο Τσεν.

Παρόλο που ο πρώτος στόχος για την αποστολή θα είναι να ξεκινήσει η μετάδοση των πρώτων σημάτων και εικόνων πίσω στη Γη από τον Κόκκινο πλανήτη, το διαστημικό αμαξίδιο θα αναλύσει τον Άρη και θα αρχίσει να ψάχνει σημάδια ζωής για πολλές εβδομάδες.

Οι επιστήμονες που είναι υπεύθυνοι για την αποστολή, θα περάσουν περίπου τρεις μήνες για να ενημερώσουν το σύστημα του Perseverance και να διασφαλίσουν ότι το αμαξίδιο θα είναι έτοιμο να κάνει τα πρώτα του βήματα ανάμεσα στο βραχώδες έδαφος του απομακρυσμένου πλανήτη.

Το συγκεκριμένο σκάφος θα είναι το πέμπτο αμαξίδιο της NASA που ταξιδεύει σε τμήματα του Κόκκινου πλανήτη. Ωστόσο, δεν θα είναι μόνο, καθώς το διαστημικό σκάφος Tianwen-1 της Κίνας και το σκάφος Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα είναι κοντά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια