Sponsor

ATHENS WEATHER

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο»: Έξαλλοι οι Τούρκοι για την αγορά των Rafale – Τρέμουν τους Meteor

Σε νευρικό κλονισμό το «παλάτι» - Η Ελλάδα αλλάζει τις ισορροπίες με την απόκτηση νέων πανίσχυρων οπλικών συστημάτων


Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση με την Τουρκία στο Έβρο τον περασμένο Φεβρουάριο, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία στην Αθήνα έθεσαν ως προτεραιότητα, μετά φυσικά την απόκρουση των τουρκικών επιθέσεων, την εξοπλιστική ενίσχυση των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και οι Επιτελείς συμφώνησαν πως η Ελλάδα έχει έναν και μόνο δρόμο: Να γίνει ακόμα πιο ισχυρή στρατιωτικά προχωρώντας σε άμεσες και στοχευμένες κινήσεις που θα εκσυγχρονίσουν τα οπλικά μας συστήματα και θα επεκτείνουν την ισχύ μας.

Η απόκτηση νέων μαχητικών αεροσκαφών και νέων φρεγατών τέθηκαν στην κορυφή της ατζέντας, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να διαπραγματεύεται και να δίνει τελικά τα χέρια με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, για την απόκτηση των πανίσχυρων μαχητικών Rafale. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος πρόεδρος Εμάνουελ Μακρόν «κλειδώνουν» τη συμφωνία και δίνουν υπόσχεση για εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στα ταραγμένα νερά της ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία αντιλαμβάνεται πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε Συρία, ούτε Λιβύη για να παίξει «παιχνιδάκια» στην πλάτη της. Είναι πανίσχυρη στρατιωτικά, έχει έμπειρο και ετοιμοπόλεμο προσωπικό, ισχυρούς συμμάχους και εξοπλίζεται συνεχώς με σύγχρονα οπλικά συστήματα, ικανά να επιφέρουν ανεπανόρθωτα πλήγματα σε όποιον επιχειρήσει να αμφισβητήσει την κυριαρχία της.

Οι αμυντικές συνεργασίες της Αθήνας και η ενίσχυση με νέα πανίσχυρα οπλικά συστήματα έχουν προκαλέσει νευρικό κλονισμό στην Άγκυρα. Η συμφωνία μάλιστα με τη Γαλλία για την απόκτηση των Rafale, οδήγησε σε… παροξυσμό το τουρκικό καθεστώς που άρχισε να υβρίζει χυδαία και να απειλεί όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους Γάλλους.

Τα κατευθυνόμενα τουρκικά ΜΜΕ άρχισαν να αναρωτιούνται: «Ετοιμάζεται για πόλεμο η Ελλάδα;». Συνηθισμένοι προφανώς από την εμπόλεμη κατάσταση στην οποία μονίμως βρίσκεται η Τουρκία, οι δημοσιογράφοι της γείτονος απόρησαν από την κινητικότητα στην Αθήνα. Την απάντηση όμως στο ερώτημά τους πρέπει να την αναζητήσουν στο παλάτι του σουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος με τις πρακτικές του πυρπολεί την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι λογικό οι Τούρκοι να βρίσκονται σε… αναμμένα κάρβουνα. Η Ελλάδα όχι μόνο δεν κάθισε με σταυρωμένα τα χέρια αλλά αντίθετα, προχώρησε σε καθοριστικές κινήσεις που την ισχυροποιούν. Από τον Σεπτέμβριο και με εφαλτήριο τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, η ηγεσία του Πενταγώνου διεξάγει έναν παράλληλο αγώνα ταχύτητας σε διοικητικό επίπεδο, με το υπουργείο Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ να «σπριντάρουν» ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι πρωθυπουργικές εξαγγελίες για την απόκτηση 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale και τεσσάρων νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου, για τον συνολικό εμπλουτισμό του οπλοστασίου και των τριών Κλάδων (με νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς, τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό και κατευθυνόμενους πυραύλους για την Πολεμική μας Αεροπορία), αλλά και για την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της αύξησης των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές και της πρόσληψης Επαγγελματικών Οπλιτών και Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της αλλαγής πλεύσης είναι η ψήφιση του νέου προϋπολογισμού για το 2021, όπου το ΥΠΕΘΑ είδε επιτέλους αύξηση μετά από μία δεκαετία κρίσης.

Όπως έχουν τονίσει επανειλλημμένα, η αγορά των Rafale θα δώσει σαφή εναέρια υπεροχή στη χώρα μας έναντι των Τούρκων, ενώ σε συνδυασμό με την αναβάθμιση των F-16 και Mirage οι ισορροπίες αλλάζουν αισθητά.

Μεγάλος πονοκέφαλος για την Άγκυρα αποτελούν τα Rafale και ο οπλισμός τους. Οι πύραυλοι Exocet που χτυπούν πλοία, οι Scalp και φονικοί Meteor, αέρος αέρος και μεγάλου βεληνεκούς που αγγίζει τα 300 χιλιόμετρα, είναι ικανοί να πλήξουν στόχους ακόμα και στην καρδιά της Τουρκίας ενώ αποτελούν το μεγαλύτερο εχθρό του τουρκικού αντιαεροπορικού συστήματος των S-400.

Μιλώντας στο Haber Turk, ο Τούρκος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων, Οζγκιούρ Τορ αναφέρει ότι «όταν συζητάμε για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας, όλοι αναφέρουν τα 18 μαχητικά της Γαλλίας, τα οποία θα αγοράσει ή τα δικά μας 24 F-35, τα οποία θέλει να πάρει. Είναι σημαντικά αυτά, όμως αυτά που παραβλέπουμε είναι οι πύραυλοι που αγοράζει. Αγοράζει τους πυραύλους Meteor από τη Γαλλία με 400 εκατ. δολάρια. Όπως και τους Exocet.»

Οι δηλώσεις των Τούρκων φανερώνουν και τον πανικό τους, ενώ πληθαίνουν και οι φωνές προς τον Ερντογάν για έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα και παύση των προκλήσεων. Το μήνυμα από την Ελλάδα έχει σταλεί και έχει παραδοθεί σε κάθε κατεύθυνση. Τόσο προς τους εχθρούς, όσο και προς του «φίλους» και δήθεν συμμάχους της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ: «Είμαστε πανίσχυροι στρατιωτικά, έχουμε έμπειρο και ικανότατο προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις και δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε σε καμία απειλή».

Βασίλης Σκουλαράκος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια