Sponsor

ATHENS WEATHER

Τα εύσημα του Τούρκου...


Του Κώστα Στούπα 

Το μήνυμα του υπουργού των Εξωτερικών της Τουρκίας προς τον Έλληνα ομόλογό του είναι αποκαλυπτικό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκεται η γειτονική χώρα, αλλά και της αποτελεσματικότητας με την οποία μια μικρή χώρα αντιμετωπίζει μια άλλη με οκταπλάσιο πληθυσμό και  υπερτριπλάσιους σχεδόν οικονομικούς πόρους.

Ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτηση στα Κοινωνικά Δίκτυα έστειλε στον κ. Δένδια το εξής μήνυμα.

"Αγαπητέ Νίκο, μερικές φιλικές συμβουλές για το νέο έτος.

Σταματήστε να ζητάτε βοήθεια από άλλους και να βλάπτετε την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

Ας είναι το 2021 η χρονιά που θα διευθετήσουμε τις διαφορές μας με δίκαιο τρόπο, μιλώντας ευθέως, ειλικρινά και σοβαρά".

Ο κ. Τσαβούσογλου προφανώς εκτιμά πως η κυριαρχία της Τουρκίας στο μισό Αιγαίο, πολύ πίσω από τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η παρουσία της νοτίως της Κρήτης δεν είναι κάτι που βλάπτει την αξιοπρέπεια και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού.

Είναι προφανές, κατά τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, πως η ναυμαχία του Ναβαρίνου όπου οι ενωμένοι στόλοι των ευρωπαϊκών χωρών κατέστρεψαν τον οθωμανικό, ήταν μια πράξη που έβλαψε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων και ειδικά των Μοραϊτών που βρίσκονταν κάτω από τη λεπίδα της σπάθας των τουρκοαιγυπτίων του Ιμπραήμ.  

Πολύ περισσότερο δε θεωρεί πως έβλαψε την περηφάνεια μας η Εκστρατεία του Μοριά (γαλλικά: Expédition de Morée) όπως ονομάσθηκε η αποστολή Γαλλικού εκστρατευτικού σώματος στην Πελοπόννησο, υπό τον στρατηγό Νικόλαο Ιωσήφ Μέζον, μεταξύ των ετών 1828 και 1833, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, με σκοπό να απελευθερωθεί η περιοχή από τις τουρκικές-αιγυπτιακές κατοχικές δυνάμεις.

Είναι προφανές, κατά τον Τούρκο πολιτευτή της Αττάλειας, πως η περηφάνεια του Βρετανικού λαού επλήγη όταν ο Ουίνστον Τσόρτσιλ αντί να δεχτεί μια "δίκαιη" συμφωνία με τον Αδόλφο Χίτλερ που είχε καταλάβει ολόκληρη την Ευρώπη, προσέτρεξε στις ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επεκτατικές του προθέσεις.

Η Ελλάδα ούσα μια μικρή χώρα δίπλα σε μια μεγάλη με επεκτατικές βλέψεις, εφαρμόζει τη στρατηγική που αρμόζει σε παρόμοιες περιστάσεις.

Αυξάνει (έστω και με καθυστέρηση) την αποτρεπτική ισχύ και δημιουργεί όσες συμπληρωματικές και παραπληρωματικές συμμαχίες δύναται με όσους αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με την Τουρκία και κυρίως επικαλείται το διεθνές δίκαιο για τα δικαιώματα των νησιών της στις θαλάσσιες ζώνες πέριξ αυτών.

Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει παίξει ιδιαίτερα αποδοτικά τα "χαρτιά" της σε σχέση με τις βλέψεις της Τουρκίας να μεταβληθεί σε περιφερειακή δύναμη με ζώνες επιρροής στην ευρύτερη περιοχή της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επιπλέον, έχει κλείσει τις διαφορές με τη Βόρεια Μακεδονία, εξυπηρετώντας την επιθυμία των Ευρωπαίων και Αμερικάνων να ανακόψουν τη ρωσική διείσδυση στα Βαλκάνια και εισπράττει την υποστήριξη των δυτικών σε σχέση με τις βλέψεις της Τουρκίας.

Η Ελλάδα δεν συζητά τις διαφορές που έχουν κλείσει με παλαιότερες συμφωνίες όπως της Λοζάνης, παρά μόνο δέχεται προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο για ζώνες που δεν υπάρχουν συμφωνίες.

Οι Τούρκοι γνωρίζουν καλύτερα από εμάς πως ότι κερδίζεται με τα όπλα μπορεί  να χαθεί πάλι μόνο με τα όπλα.  Τα όπλα όμως έχουν ρίσκο ιδίως αν κάποιος έχει πολλά μέτωπα ανοιχτά.

Φυσικά η προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο κρύβει και ρίσκα αλλά εμπεριέχει προφανώς και κέρδη και κυρίως το τέλος των γκρίζων ζωνών.

Κάποιοι στο εσωτερικό θα εξελάμβαναν σαν υποστήριξη των συμμάχων τίποτα λιγότερο από την εξαφάνιση της Τουρκίας από τον χάρτη. Τούτο είναι αδύνατο για πολλούς λόγους.

Το σχέδιο της Δύσης είναι η διατήρηση της Τουρκίας ως συμμάχου της στην περιοχή με την Ελλάδα και με το τόξο Αιγύπτου, Ισραήλ, Σ. Αραβίας, ΗΑΕ κλπ. σαν ασφαλιστική δικλείδα...

Για να συμβεί αυτό όμως πρώτα θα πρέπει να "τσαλακωθούν" οι "νεοθωμανικές" βλέψεις και οι εκφραστές τους. Δεν είναι κάτι εύκολο.

Τα εύσημα Τσαβούσογλου στη διπλωματική και αμυντική στρατηγική της Ελλάδας πάντως είναι καλός οιωνός.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια