“Θα “δέσει” και Καστελόριζο το Oruc Reis”;


Γράφει ο Ευστράτιος Τσιτσιβός

Για το μόνο που δεν μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τους Τούρκους, είναι η ασυνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων.
Πιο συγκεκριμένα:
Πριν από τις απόπειρες παραβίασης των συνόρων στον Έβρο, η Τουρκία είχε “προειδοποιήσει” για τις χιλιάδες των μεταναστών που θα επιχειρούσαν να περάσουν τα σύνορα με την ΕΕ.

Πριν την έναρξη των απανωτών προκλήσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, η Τουρκία μιλούσε για τα όρια της γαλάζιας πατρίδας και για τα δικαιώματα της στον υποθαλάσσιο πλούτο της αν. Μεσογείου. Δεν είναι η Τουρκία αυτή που μπορεί να κατηγορηθεί για αναξιοπιστία και ασυνέπεια. Αντιθέτως, αυτά που θεωρεί κυριαρχικό της δικαίωμα, τα διεκδικεί και τα κερδίζει στην πράξη δηλώνοντας με εμφατικό τρόπο ότι δεν έχει καμία διάθεση να διαπραγματευθεί όσα κερδίζει στο πεδίο.

Όσο λοιπόν η ελληνική διπλωματία τρέχει ως καταγγέλλων φτωχός συγγενής εκλιπαρώντας για μια λεκτική καταδίκη των τουρκικών παράνομων ενεργειών, ουσιαστικές κυρώσεις είπαμε αποκλείονται, ο γείτονας δημιουργεί τετελεσμένα διευρύνοντας το πεδίο άσκησης των δικών του κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Είναι απατηλό να πιστεύουμε ότι τα μέλη της ΕΕ θα αγνοήσουν τα εμπορικά συμφέροντα σε μια αγορά 90 εκατομμυρίων προκειμένου να στηρίξουν τα δίκαια μιας δημογραφικά παρακμάζουσας οικονομίας όπως η Ελλάδα. Πόσο δε μάλλον όταν αυτή η Ελλάδα εξαντλεί την αποφασιστικότητα της απλά καταγγέλοντας δεξιά κι αριστερά τη στάση της γείτονος.

Απέναντι στον πραγματισμό της Τουρκίας εμείς αντιτάσσουμε φοβικότητα, αναποφασιστικότητα και εσχάτως ύποπτη ανεκτικότητα.

Εύχομαι αυτές οι διαπιστώσεις να είναι λανθασμένες και η ελληνική διπλωματία να έχει βαθύτερη στρατηγική που εμείς οι κοινοί θνητοί αδυνατούμε να καταλάβουμε. Αυτομάτως όμως τίθεται ένα ρεαλιστικό ερώτημα: Αυτή τη στιγμή μπορούμε να ασκήσουμε κυριαρχικό δικαίωμα πέραν των 6ν.μ. από τις ακτές του Καστελόριζου; Ήτοι, η πολιτική ηγεσία επιθυμεί να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας ή παραμυθιάζει την κοινή γνώμη με δήθεν διπλωματικούς μαραθώνιους, (η αλήθεια είναι ότι τα ΜΜΕ στο σύνολό τους καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες να μας πείσουν για τα καλώς καμωμένα της ελληνικής διπλωματίας), πηγαινοφέρνοντας το στόλο στους ναυστάθμους αποτρέποντας τι ακριβώς;

Με αυτό το επίπεδο αποφασιστικότητας από την πλευρά της πολιτικής ελίτ, στην επόμενη έξοδο το ερευνητικό θα δέσει στο Καστελόριζο.

Η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει το πρώτο κύμα της πανδημίας, έδωσε τον πρώτο λόγο στους λοιμωξιολόγους, δηλαδή στους κατ’ εξοχήν αρμόδιους.

Δυστυχώς σε αυτή τη τρίτη φάση της παραβίασης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, δε φαίνεται να πράττει κάτι αντίστοιχο. Και ήδη τα αποτελέσματα είναι οδυνηρά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια