Κορωνοϊός: Οι τέσσερις λόγοι που έφεραν lockdown στην Κοζάνη - Θα ακολουθήσει η Αττική;

Intime news

Η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας φέρνει το «κόκκινο» αρκετές περιοχές. Για δεύτερη φορά καταγράφηκε ο αριθμός ρεκόρ των 453 ημερησίων κρουσμάτων, εκ των οποίων τα 207 εντοπίστηκαν στην Αττική. Η Κοζάνη μπήκε από το πρωί της Παρασκευής 16 Οκτωβρίου σε «lockdown», με απόφαση της ΓΓΠΠ.

Στην Κοζάνη, ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων είχε από μέρες θορυβήσει τους ειδικούς, με αποτέλεσμα, το απόγευμα της Πέμπτης να ανακοινωθεί επίσημα, ότι η περιοχή μπαίνει στο επίπεδο 4 «αυξημένου κινδύνου» του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Έτσι, στην Κοζάνη, από τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής και για τις επόμενες 14 ημέρες, έχουν τεθεί σε ισχύ τα έκτακτα μέτρα που προβλέπονται, για τις περιοχές που είναι στο επίπεδο 4.

Μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο δήμαρχος της πόλης, Λάζαρος Μαλούτας, χαρακτήρισε «αναπόφευκτο» το lockdown, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δυστυχώς οδηγηθήκαμε εκεί, το lockdown ήταν αναπόφευκτο, τα πολλά κρούσματα των τελευταίων ημερών είχαν τις συνέπειές τους. Με τις ανθρώπινες ζωές δεν παίζουμε».

Ο ίδιος μίλησε για τα προβλήματα, με τα οποία είναι αντιμέτωπο εδώ και πολλά χρόνια το σύστημα Υγείας της περιοχής, τονίζοντας ότι το «Μαμάτσειο» Νοσοκομείο Κοζάνης, που εξυπηρετεί το 40% του πληθυσμού της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, βρίσκεται στα όριά του.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να κατασκευαστεί ένα νέο νοσοκομείο, ώστε να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της Περιφέρειας. «Είναι εδώ και χρόνια που φωνάζουμε ότι η περιοχή χρειάζεται ένα νέο νοσοκομείο, ένα σύγχρονο νοσοκομείο στον κόμβο της Εγνατίας που να εξυπηρετεί την περιφέρεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα νέα έκτακτα μέτρα που ισχύουν στην Κοζάνη
  • Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
  • Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια
  • Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
  • Κινηματογραφικές προβολές
  • Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων - Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης
  • Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
  • Μουσικές σκηνές
  • Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]
  • Παιδότοποι
  • Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]
  • Γυμναστήρια
  • Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
  • Λιανεμπόριο
  • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
  • Συνέδρια / Εκθέσεις
  • Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων
Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Τέλος, απευθύνεται ισχυρή σύσταση στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να τηρούν απαρέγκλιτα όλα τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λοίμωξη COVID-19.

453 νέα κρούσματα την Πέμπτη

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 453 νέα κρούσματα SARS-CoV-2 στη χώρα, εκ των οποίων 63 συνδέονται με γνωστές συρροές και 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23.947, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3.434 (14,3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9.698 (40,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 82 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (29,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93,9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 252 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 482 θανάτους συνολικά στη χώρα. 181 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Γεωγραφική κατανομή των 453 νέων κρουσμάτων SARS-CoV-2

Από τα 453 επιπλέον κρούσματα του νέου κορωνοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) τα 423 είναι εγχώρια. Είκοσι επτά κρούσματα εντοπίστηκαν κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας, 3 είναι εισαγόμενα που προσήλθαν αυτοβούλως και 63 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Aναλυτικότερα:

207 κρούσματα από την Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 40 συνδέονται με γνωστές συρροές.
56 κρούσματα από Π.Ε. Θεσσαλονίκης
5 κρούσματα από Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
2 κρούσματα από Π.Ε. Άρτας
4 κρούσματα από Π.Ε. Αχαΐας
4 κρούσματα από Π.Ε. Βοιωτίας
2 κρούσματα από Π.Ε. Γρεβενών
1 κρούσμα από Π.Ε. Δράμας
4 κρούσματα από Π.Ε. Έβρου
5 κρούσματα από Π.Ε. Ηλείας
4 κρούσματα από Π.Ε. Ημαθίας
6 κρούσματα από Π.Ε. Ηρακλείου
3 κρούσματα από Π.Ε. Θάσου
4 κρούσματα από Π.Ε. Θεσπρωτίας
18 κρούσματα από Π.Ε. Ιωαννίνων
3 κρούσματα από Π.Ε. Καρδίτσας
5 κρούσματα από Π.Ε. Καστοριάς
2 κρούσματα από Π.Ε. Κιλκίς
22 κρούσματα από Π.Ε. Κοζάνης
2 κρούσματα από Π.Ε. Κορινθίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Κω
4 κρούσματα από Π.Ε. Λάρισας
2 κρούσματα από Π.Ε. Μαγνησίας
1 κρούσμα από Π.Ε. Μυκόνου
1 κρούσμα από Π.Ε. Ξάνθης
8 κρούσματα από Π.Ε. Πέλλας
4 κρούσματα από Π.Ε. Πιερίας
2 κρούσματα από Π.Ε. Ροδόπης
1 κρούσμα από Π.Ε. Σάμου
4 κρούσματα από Π.Ε. Σερρών
1 κρούσμα από Π.Ε. Σποράδων
2 κρούσματα από Π.Ε. Τρικάλων
11 κρούσματα από Π.Ε. Φθιώτιδας
1 κρούσμα από Π.Ε. Χαλκιδική
1 κρούσμα από Π.Ε. Χίου
20 κρούσματα υπό διερεύνηση.

Ν. Χαρδαλιάς: Βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα. Η απόφασή μας βασίστηκε στα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ, την συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων, την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, τα πλέον των 220 ενεργών κρουσμάτων και τις 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση, αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή», επισήμανε o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με την εξέλιξη αυτή. Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς απευθύνει έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες.

«Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση των μέτρων. Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτήν την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση», καταλήγει ο κ. Χαρδαλιάς.

Περισσότερα από 200 κρούσματα στην Αττική και χθες - Πέτσας: Αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα lockdown

Από τα 453 κρούσματα που εντοπίστηκαν την Πέμπτη στη χώρα, τα 207 καταγράφηκαν στην Αττική, καθιστώντας την «πρωταθλήτρια» σε καθημερινή βάση.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα ενός νέου lockdown στην Αττική, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο», ωστόσο επισήμανε πως «όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σήμερα, είμαστε έτοιμοι κάθε φορά να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών και να επιβάλουμε εάν χρειάζεται τοπικά lockdown, εκεί που τα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα που παίρνουμε και τις οδηγίες που παίρνουμε και από την Ευρώπη, συνιστούν να έχουμε τέτοιου είδους μέτρα».

Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μία καλή θέση σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και πρόσθεσε πως «για να το διατηρήσουμε αυτό θα πρέπει σε τοπικό επίπεδο να περιχαρακώνουμε τα κρούσματα, όπως για παράδειγμα στην Κοζάνη και σε γενικό επίπεδο, σε όλη την Επικράτεια, να εφαρμόζουμε τα ήδη πολλά μέτρα που έχουμε πάρει».

Είπε στη συνέχεια, σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν στο Παρίσι, ότι «είναι ένα χαρακτηριστικό καμπανάκι για όλους μας» για να συμπληρώσει πως «καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να περιφρουρήσουμε αυτό που έχουμε στην Ελλάδα».

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του MEGA, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολουθεί τα στοιχεία και τις προτάσεις των ειδικών και δεν θα διστάσει να επιβάλει lockdown και στην Αττική, αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού ξεκαθαρίζουν ότι ακούει τους λοιμωξιολόγους, παρακολουθεί την κατάσταση κι, αν κρίνει απαραίτητο, θα θέσει σε καραντίνα και το λεκανοπέδιο. Αυτή τη στιγμή, η εικόνα που υπάρχει σε πολιτικό επίπεδο είναι ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας αντιμετωπίζεται επαρκώς, κάτι που αποδίδεται στη σύνεση του μεγαλύτερου μέρους των πολιτών.

Τι λένε οι ειδικοί: Μάσκες παντού, το lockdown δεν είναι καλή λύση

Η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, υποστηρίζει, πως «αν δε φοράμε μάσκες και σε εξωτερικούς χώρους, τα πράγματα δυσκολεύουν». Μάλιστα, αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, έκανε λόγο για πολύ ελαφρά κάμψη κρουσμάτων, που ωστόσο δεν επαρκεί.

Ο καθηγητής γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Mega το πρωί της Πέμπτης, αναφέρθηκε στον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων παγκοσμίως, λέγοντας πως «θα πρέπει να πάρουμε παράδειγμα από το τι συμβαίνει γύρω μας, έτσι ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, εξήγησε και σημείωσε: «Πρέπει τώρα να μάθουμε τα μέτρα ώστε να είμαστε προστατευμένοι όταν θα έρθουν οι πιο δύσκολες συνθήκες».

Ειδικά ως προς τη χρήση μάσκας, σημείωσε ότι «αποτελεί ένα πολύ σημαντικό όπλο, ωστόσο δεν είναι πανάκεια. Μαζί με τη χρήση μάσκας θα πρέπει να τηρούνται και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας, με σημαντικότερο αυτόν της απόστασης».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια