Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» - Ρωσοτουρκική σύγκρουση για Ουκρανία-Συρία
Προς ολική ρήξη στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας οδηγούν οι φιλοδοξίες της Άγκυρας, καθώς οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο, προμηνύουν νέο διπλωματικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών, αμέσως μετά τη στρατιωτική κρίση που ξέσπασε στη Συρία.
Ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία.
Όπως μετέδωσε το ειδησιογραφικό πρακτορείο Anadolu ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε: «Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας. Επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».
Οι εξελίξεις στην περιοχή του Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, είναι «δύσκολα διαχειρίσιμες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.#BREAKING Turkey does not recognize annexation of Crimea, reiterates its support to sovereignty, territorial integrity of Ukraine, says President Erdogan— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) February 3, 2020
Ο Ερντογάν κάλεσε τη Ρωσία «να αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή αυτή, όπου πολλοί Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, που στηρίζεται από τη Μόσχα.
«Ελπίζουμε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα και του Σότσι (οι οποίες αφορούν την εκεχειρία στη Συρία και έχουν υπογραφεί από τη Ρωσία και την Τουρκία) και ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων», είπε ο Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των συριακών δυνάμεων στο Ιντλίμπ. Νωρίτερα σήμερα, ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα ανταποδίδει για τις επιθέσεις αυτές και ότι διαμήνυσε στη Μόσχα να «κάνει στην άκρη».
Ο Ερντογάν νωρίτερα έγινε δεκτός στο μέγαρο Μαριίνσκι του Κιέβου από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον οποίο είχε συνομιλίες σχετικές με τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αλλά και την «ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ Ουκρανίας και Τουρκίας.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια