Sponsor

ATHENS WEATHER

Έφτασε στη Μόσχα ο Xαφτάρ: Πιέζουν τον LNA να υποχωρήσει & να υπογράψει εκεχειρία


Επιβεβαιώνεται από ότι φαίνεται η πληροφορία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της Ρωσικής Ομάδας Επικοινωνίας για το εσωτερικό της Λιβύης, Λεβ Ντένγκοφ, περί συνάντησης του Χαλίφα Χαφτάρ και του Φαγιέζ Σαράι στη Μόσχα, προκειμένου να κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού έφτασε πριν από λίγο στη ρωσική πρωτεύουσα, ενώ όπως δήλωσε πηγή στο πρακτορείο, ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φαγιέζ Σαράι, αναμένεται να φτάσει στη Μόσχα τη Δευτέρα.

«Ο Χαλίφα Χαφτάρ έχει φτάσει ήδη στη Μόσχα. Ο Σαράι θα φτάσει τη Δευτέρα. Αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις στη Μόσχα» προσέθεσε στο Sputnik η πηγή.

Παράλληλα, στην Κωνσταντινούπολη συναντήθηκαν ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός της αναγνωρισμένης κυβέρνησης Φαγιέζ αλ Σαράτζ. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του τελευταίου με τον Ιταλό πρωθυπουργό. Εξάλλου, τα τελευταία 24ωρα είναι εμφανές ότι ο Τζουζέπε Κόντε προσεγγίζει Μόσχα και Άγκυρα. Για τον λόγο αυτό θα συναντηθεί αύριο με τον Τούρκο πρόεδρο, ίσως σε μία προσπάθεια να παίξει καθοριστικό ρόλο και να ανταγωνιστεί την γαλλική κινητικότητα στη βόρεια Αφρική. Τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη συζήτησαν ο Ταγίπ Ερντογάν και η Άνγκελα Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες.

Εντωμεταξύ, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης εξέφρασε αρχικά θερμές ευχαριστίες προς την Αίγυπτο «για τη σαφή και καθοριστική στήριξη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση της ξένης ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης». Υπενθυμίζεται ότι η Αίγυπτος ζήτησε την οικονομική απομόνωση της Τουρκίας, λόγω των συνθηκών που δημιουργούνται στη Λιβύη.

Την ίδια στιγμή, υπέρ της πολιτικής λύσης στη Λιβύη τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια των επαφών που είχε την Κυριακή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αιγυπτιακής Βουλής Άλι Άμπντελ Άαλ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι της Άγκυρας, απορρίπτοντας «όλες τις μορφές παράνομης ξένης παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης, ειδικά καθώς αυτή η παρέμβαση προέρχεται από ξένες δυνάμεις που δεν έχουν γεωγραφικούς ή γλωσσικούς δεσμούς με τη Λιβύη. Όλοι όμως, επιδιώκουν να λεηλατήσουν τους πόρους του λαού της Λιβύης».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια