Ο πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Λιβύης Φαγέζ αλ-Σαράτζ, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, από το Κάιρο, επικαλούμενο δήλωση του προέδρου του Ανώτατου Κρατικού Συμβουλίου της Λιβύης, Χάλεντ αλ Μίσρι, την οποία μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya.
"Αρνηθήκαμε να συναντηθούμε με τον Χαφτάρ, οι συνομιλίες στη Μόσχα διεξάγονται με τους εκπροσώπους της Ρωσίας και της Τουρκίας" , φέρεται να δήλωσε στο Al Arabiya ο Χάλεντ Αλ Μίσρι.
Ερντογάν: Όλα πάνε καλά
Από την άλλη πλευρά, λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μία προσπάθεια να προλάβει καταστάσεις δήλωσε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των εβρισκόμενων στη Μόσχα πλευρών, πηγαίνουν καλά. Μάλιστα, όπως δήλωσε ο Ερντογάν, η Τουρκία εργάζεται πυρετωδώς ώστε η εκεχειρία στη Λιβύη να γίνει μόνιμη.
Μιλώντας δίπλα στον ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε στην Άγκυρα, ο Ερντογάν δήλωσε πως θα συμμετάσχει την Κυριακή σε σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο για να συζητήσει τις εξελίξεις στη Λιβύη μαζί με τον Κόντε και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.
"Αναπτύσσουμε προσπάθειες ώστε η κατάπαυση του πυρός να καταστεί μόνιμη", δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Κόντε, ο οποίος υπογράμμισε "την ανάγκη να μπει τέλος στην κλιμάκωση επί του πεδίου για να υπάρξει εγγύηση για μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός".
Τι προβλέπει η εκεχειρία
Λεπτομέρειες της συμφωνίας που ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης και ο ηγέτης του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), πρόκειται να υπογράψουν στη Μόσχα, σταματά την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στη Λιβύη, εκεχειρία υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, αλλά φυσικά και της Ρωσίας, απόσυρση των πολιτοφυλακών και πολιτική λύση, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Al Arabiya.
Σύμφωνα με τις πηγές του al Arabiya, ορισμένες ένοπλες πολιτοφυλακές θα παραδώσουν τα όπλα τους· τα καθήκοντα και οι πολιτικές δυνάμεις θα διανεμηθούν μεταξύ της κυβέρνησης του αλ-Σαράτζ, με έδρα την Τρίπολη και του Λιβυκού κοινοβουλίου στο Τομπρούκ, που ελέγχεται από τον Χάφταρ.
Σύμφωνα με τις πηγές του τηλεοπτικού σταθμού, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), του Χαφτάρ, θα επιδιώξει την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ως το πιο σημαντικό καθήκον του, στη συνέχεια σε συντονισμό με τον Σαράτζ. Επίσης, ο LNA θα είναι επιφορτισμένος με την επίβλεψη της ασφάλειας των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ τα λιμάνια θα υπόκεινται σε διεθνή εποπτεία.
Ο πρόεδρος της βουλής της Λιβύης παρακαλεί τον στρατό της Αιγύπτου να επέμβει
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (HoR), της Λιβύης, Ακίλα Σάλεχ, παρακαλεί το κοινοβούλιο της Αιγύπτου, να δώσει εντολή στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να επέμβουν άμεσα στη Λιβύη.
Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη συνεδρίαση του κοινοβουλίου της Αιγύπτου, ο Σάλεχ δήλωσε ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, έχει "πέσει", εδώ και δύο χρόνια, ενώ επίσης άκυρη είναι και η συμφωνία Skhirat, η οποία είναι αντίθετη με τη συνταγματική δήλωση, όπως περιέγραψε.
"Μπορούμε να καλέσουμε την παρέμβαση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων, στη Λιβύη, για να αντιμετωπίσουμε την ξένη παρέμβαση στη χώρα", δήλωσε.
Ο Ακίλα Σάλεχ παρακολούθησε την Κυριακή συνεδρίαση του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, αλλά δεν κατάφερε να παραστεί στην τελευταία συνεδρίαση του κοινοβουλίου, που έχει τη βάση του στο Τομπρούκ και ελέγχεται από τον ηγέτη του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια