Φιλόδοξο ερευνητικό πείραμα για την μελέτη των κλιματικών αλλαγών
Ξεκινά σε λίγες εβδομάδες ένα από τα πιο φιλόδοξα πειράματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην προσπάθεια κατανόησης των κλιματικών αλλαγών που συμβαίνουν στον πλανήτη. Πάγοι από τις Αλπεις και από διαφόρους παγετώνες του πλανήτη θα σταλούν για μελέτη στην Ανταρκτική.
Το ταξίδι των πάγων
Ερευνητική ομάδα θα προσπαθήσει να τρυπήσει σε βάθος τον παγετώνα Col Du Dome που βρίσκεται στο Mont Blanc και να αποσπάσει ένα κομμάτι 130 μέτρων από πυρήνα πάγου. Στη συνέχεια θα μεταφέρουν με ελικόπτερα τον πυρήνα πάγου σε ένα εργαστήριο στη Γκρενόμπλ και αφού γίνουν εκεί οι απαραίτητες προετοιμασίες ο πάγος θα ταξιδέψει στην Γαλλοιταλική ερευνητική βάση Concordia που βρίσκεται στην Ανταρκτική σε απόσταση 1.600 χλμ από τον Νότιο Πόλο. Ο πυρήνας πάγου των Αλπεων θα είναι ο πρώτος που θα καταφτάσει στην ερευνητική βάση αφού θα ακολουθήσουν πυρήνες πάγου και από άλλες περιοχές του πλανήτη.
Η μελέτη
Οι πυρήνες αυτοί είναι το καλύτερο αρχείο από τη γήινη περιβαλλοντική ιστορία που μένει στον πλανήτη. Στο εσωτερικό αυτών των κομματιών πάγου βρίσκονται «φυλακισμένα» αέρια που υπήρχαν στην ατμόσφαιρα της Γης πριν από πολλές χιλιάδες ή ακόμη και εκατομμύρια έτη. Μελετώντας τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα, του μεθανίου και άλλων αερίων στην ατμόσφαιρα ανά χρονική περίοδο οι επιστήμονες αποκτούν εικόνα για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες του πλανήτη στο κοντινό αλλά και μακρινό παρελθόν. Οι πυρήνες πάγου που θα φτάσουν στην βάση Concordia θα φιλοξενηθούν σε ειδικά κατασκευασμένη για την περίσταση υποδομή. Στην υποδομή αυτή οι πυρήνες πάγου θα συντηρούνται τέλεια ώστε να μπορέσουν οι ερευνητές να τους μελετούν.
«Οι πυρήνες πάγου είναι σαν τα βιβλία. Κάθε παγετώνας αποτελείται από πολλά στρώματα πάγου. Κάθε στρώμα περιέχει ατμοσφαιρικά δεδομένα της χρονικής στιγμής που σχηματίστηκε. Κάθε χρόνο ένα καινούργιο στρώμα πάγου προστίθεται στο προηγούμενο προσθέτοντας έτσι μια νέα σελίδα στο βιβλίο του παγετώνα. Η μελέτη των στρωμάτων μας αποκαλύπτει τα ατμοσφαιρικά δεδομένα κάθε εποχής. Δυστυχώς όμως καθώς οι παγετώνες λιώνουν οι σελίδες του βιβλίου τους καταστρέφονται. Η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη λιώνει τους πάγους και φυσικά χάνονται μαζί τους πολύτιμες πληροφορίες. Αυτό προσπαθούμε να εμποδίσουμε. Θέλουμε να σώσουμε πυρήνες πάγου που μπορούν να μας αποκαλύψουν σημαντικές πληροφορίες για το ατμοσφαιρικό παρελθόν της Γης ώστε να δούμε τι συμβαίνει και σήμερα» δηλώνει ο Ζερόμ Σαπέλαζ, επιστήμονας του Εργαστηρίου Παγετολογίας στη Γκρενόμπλ που είναι ο επικεφαλής του πειράματος.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια