Sponsor

ATHENS WEATHER

Η παρατεταμένη άσκηση ενδέχεται να προκαλεί πνευματική κόπωση

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Journal of Experimental Psychology» με τίτλο «Learning, Memory and Cognition» μια μικρή βόλτα είναι το φάρμακο για να ξεκουραστεί προσωρινά ο εγκέφαλος σας και να επανέλθει η έμπνευση που αναζητάτε, όμως η συνεχής και έντονη άσκηση μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και είναι δυνατόν να προκαλέσει πνευματική κόπωση.

Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Stanford έβαλαν στο «μικροσκόπιο» τη σχέση περπατήματος και πνευματικής δημιουργικότητας και διαπίστωσαν ότι μερικές βόλτες γύρω από το γραφείο μας, μπορεί να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την έμπνευση και τη δημιουργικότητα μας, καθώς όπως λένε, το περπάτημα διευκολύνει τη διαδικασία της σκέψης. Υπάρχει εξάλλου και πρόσφατη μελέτη που αποδεικνύει ότι όταν μιλάμε στο τηλέφωνο περπατάμε γιατί αυτό μας βοηθά να σκεπτόμαστε καλύτερα και να οργανώνουμε τη σκέψη μας.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι επιστήμονες, η συχνή και έντονη άσκηση μάλλον προκαλεί πνευματική κόπωση, οπότε καλό θα είναι να μην ασχολούμαστε με πνευματικές εργασίες μετά από έντονη γυμναστική ή αφού έχουμε λάβει μέρος σε έναν μαραθώνιο.
Η δόκτωρ Marily Oppezzo σε συνεργασία με τον καθηγητή Schwartz μελέτησαν τις διακυμάνσεις δημιουργικότητας των προπτυχιακών φοιτητών σε σχέση με το περπάτημα. Έβαλαν τους φοιτητές σε ένα δωμάτιο επιπλωμένο μόνο με ένα γραφείο και ένα διάδρομο γυμναστικής ζητώντας τους να συμπληρώσουν κάποιες δοκιμασίες δημιουργικότητας που περιλάμβαναν να σκεφτούν όσο το δυνατόν περισσότερες και πιο πρωτότυπες ιδέες για τη χρήση καθημερινών αντικειμένων όπως για παράδειγμα τα κουμπιά. Στη συνέχεια περπάτησαν στο διάδρομο γυμναστικής ο οποίος ήταν τοποθετημένος να έχει θέα ένα άδειο τοίχο, σε ρυθμό που επέλεγαν οι ίδιοι για 8 λεπτά, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες δοκιμασίες δημιουργικότητας.
Διαπίστωσαν ότι η δημιουργικότητα των εθελοντών αυξήθηκε όταν περπατούσαν. Μπορούσαν να παράγουν κατά 60% περισσότερες ιδέες.
Σύμφωνα με τη Δρ. Oppezzo, ο περίπατος δεν είναι απαραίτητο να γίνεται στη φύση για να επηρεαστεί θετικά η δημιουργικότητα καθώς δοκιμάζοντας το ίδιο τεστ στο καταπράσινο αλσύλλιο του πανεπιστημίου του Stanford για 8 λεπτά, δεν αύξησαν τη δημιουργικότητά τους περισσότερο από ό,τι όταν έκαναν διάδρομο.
Όπως επισημαίνει, η αύξηση της δημιουργικότητας είναι μια άμεση συνέπεια του περιπάτου και μάλλον σχετίζεται με το γεγονός ότι μια βόλτα συχνά βελτιώνει τη διάθεση.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια