Ο Πούτιν, η Τουρκία, η «Βόρεια Κύπρος» και η «Μακεδονία»


Πολλαπλά «χτυπήματα» και... μηνύματα από τον Ρώσο πρόεδρο


Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτή που θα πρέπει να κληθεί να αποφασίσει για το αν τελικά θα προκύψει δημιουργία κόμβου διανομής φυσικού αερίου στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, όπως τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου, ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στην ύπαρξη... «Βόρειας Κύπρου».

Οι τελευταίες αρνητικές για τη χώρα μας εξελίξεις και η συμφωνία των Ρώσων με τους Τούρκους και η ακύρωση της κατασκευής του South Stream, δεν αποδίδονται από τον Πούτιν στην ρωσική πλευρά. Και με το δικό του μοναδικό τρόπο, ο Πούτιν έριξε τη βόμβα, τονίζοντας ότι οι ενεργειακές σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρώπη θα εξαρτηθούν αποκλειστικά από την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης: «Ο κόμβος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Θέλουν να έχουν από τη Ρωσία σταθερές, εγγυημένες, απολύτως κατανοητές και χωρίς κινδύνους από τη διακίνηση, προμήθειες ενεργειακών πηγών, τις οποίες χρειάζονται σε εξαιρετικό βαθμό; Υπέροχα, τότε θα εργαστούμε» τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και στη συνέχεια έκανε μια τοποθέτηση ειδικού περιεχομένου αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο, που σίγουρα θα συζητηθεί και θα προκαλέσει και αντιδράσεις, καθώς μίλησε για την ύπαρξη Βόρειας Κύπρου: «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, είτε έτσι, είτε αλλιώς, αυτές επεκτείνονται στην Κύπρο, τη «Βόρεια Κύπρο» και την Κυπριακή Δημοκρατία στο Νότο. Γνωρίζετε ότι προσπαθούμε να έχουμε ισορροπημένη θέση και να οδηγήσουμε την υπόθεση έως την επίλυση του προβλήματος, η οποία θα ικανοποιούσε τόσο το "βόρειο", όσο και το "νότιο τμήμα" του νησιού, τόσο το τουρκικό, όσο και το ελληνικό» τόνισε ο Πούτιν απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για το Κυπριακό και στη συνέχεια έκανε αναφορά και στην Ελλάδα: «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Τουρκία, επομένως, έτσι, είτε αλλιώς, αυτές επεκτείνονται και στη "Βόρεια Κύπρο" και δεν αναφέρομαι στην Ελλάδα, με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις (σ.σ. αναφερόταν στην κοινή θρησκεία). Αυτά τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα και το ζήτημα απολύτως τοπικό, αλλά πολύ σημαντικό για τους ανθρώπους. Θα επιδιώκουμε, όπως και στο παρελθόν μια ισορροπημένη λύση, χωρίς έξωθεν επιβολή, που είναι πολύ βασικό, ώστε οι άνθρωποι να συμφωνήσουν μόνοι τους μεταξύ τους» ξεκαθάρισε και διευκρίνισε ότι με τις έξωθεν παρεμβάσεις οι συμφωνίες που προκύπτουν δεν διαρκούν αρκετά. «Υπάρχει, όμως, παρ' όλ' αυτά, ορισμένη αισιοδοξία, πότε μεγαλύτερη, πότε μικρότερη, υπάρχουν εντούτοις επαφές και στα σύνορα υπάρχει κάποια φιλελευθεροποίηση και χαλάρωση. Θα κινηθούμε περαιτέρω προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε ο Βλαντιμίρ Πούτιν και εν συνεχεία έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν διότι δεν υποκύπτει σε εξωτερικές πιέσεις, ενώ συνέχισε να ρίχνει γέφυρες φιλίας με τη γειτονική χώρα λέγοντας ότι η Ρωσία έχει πάρα πολλά συμπίπτοντα περιφερειακά συμφέροντα με την Τουρκία, γι' αυτό και διατηρεί μεγάλο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών, οι οποίες και θα προωθηθούν ακόμα περισσότερο.

Και... χτύπημα στο Σκοπιανό
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έριξε και δεύτερο... χαστούκι στην Ελλάδα, μέσα στην ίδια συνέντευξη, όταν αναφερόμενος στον South Stream τόνισε πως ο αγωγός μπορεί μέσα από την Ελλάδα να περάσει στη «Μακεδονία» όπως αποκάλεσε τα Σκόπια.«Ο κόμβος εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Θέλουν να έχουν από τη Ρωσία σταθερές, εγγυημένες, απολύτως κατανοητές και χωρίς κινδύνους από τη διακίνηση, προμήθειες ενεργειακών πηγών, τις οποίες χρειάζονται σε εξαιρετικό βαθμό; Υπέροχα, τότε θα εργαστούμε. Μπορούμε μέσω της Ελλάδας να περάσουμε στην «Μακεδονία», μπορούμε ακόμα να βγούμε στη Σερβία, μπορούμε πάλι να φθάσουμε στο Μπάουμγκάρτεν στην Αυστρία. Δεν το επιθυμούν; Τότε δεν θα πάμε. Απλά, το ερώτημα είναι ότι φθηνότερες και πιο αξιόπιστες προμήθειες αερίου από εκείνες της Ρωσίας δεν υπάρχουν και στην εγγύς ιστορική προοπτική δεν προβλέπονται άλλες» σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης.

newsbomb.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου. 


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια