Πρωτοφανές: Ρωσία και Τουρκία ένωσαν τις δυνάμεις τους στην Συρία!

Για πρώτη φορά μετά τον Β'ΠΠ κοινή επιχείρηση Ρωσίας με χώρα του ΝΑΤΟ!


Του Πέτρου Αναστασίου

Tελικά συνέβη και αυτό: Μετά την υποστήριξη που παρείχαν στα τουρκικά στρατεύματα που μάχονταν στην αλ Μπαμπ κατά του ISIS, τα ρωσικά μαχητικά, εν τέλει ξεκίνησαν να επιχειρούν από κοινού (!) με τα τουρκικά μαχητικά που πριν από 14 μήνες μόλις είχαν καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό κρούσης Su-24 και είχαν φέρει την περιοχή στα πρόθυρα του Γ'ΠΠ!

Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τα τουρκικά μαχητικά έχουν πλέον την έγκριση της Μόσχας να επιχειρούν στο συριακό έδαφος, κάτι που δεν είχαν στην αρχή των επιχειρήσεων στην αλ Μπαμπ, με αποτέλεσμα τις μεγάλες απώλειες των Τούρκων σε άρματα μάχης και ειδικά σε Leopard-2A4!

Στην επιχείρηση μετείχαν εννέα ρωσικά αεροσκάφη (Su-24M, Su-25 και Su-34) και οκτώ τουρκικά, εκ των οποίων τέσσερα F-16C/D και ισάριθμα F-4E Terminator.

Τα ρωσικά και τουρκικά μαχητικά συνεργάστηκαν σήμερα για πρώτη φορά σε μια κοινή επιχείρηση εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Είναι η πρώτη φορά που ρωσικά μαχητικά επιχειρούν από κοινού με μαχητικά χώρας του ΝΑΤΟ από την ημέρα της ίδρυσης του ΝΑΤΟ και γενικότερα από το τέλος του Β'ΠΠ και αυτό δείχνεει ότι αλλάζουν πολλά στην γενικότερη παγκόσμια γεωπολιτική σκηνή.

Ο αντιστράτηγος Σεργκέι Ρουντσκόι, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιχειρήσεων του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι στόχος της επιχείρησης ήταν οι "τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους στα περίχωρα της πόλης αλ Μπαμπ, στην επαρχία του Χαλεπιού. Συνολικά επλήγησαν 36 εγκαταστάσεις", είπε, διευκρινίζοντας ότι "η επιχείρηση αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της συριακής κυβέρνησης".

Η ρωσική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε επίσης επιχειρήσεις υποστήριξης των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων που προσπαθούν να αποκρούσουν την επίθεση του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ντέιρ Εζόρ και έχουν αποκόψει την πόλη από το αεροδρόμιο, απειλώντας να σφάξουν 120.000 κατοίκους!

Υποστηρίζουν εξάλλου και την επίθεση του συριακού στρατού κοντά στην Παλμύρα, όπου ο Ρουντσκόι προειδοποίησε ότι οι τζιχαντιστές ίσως να σχεδιάζουν να ανατινάξουν κάποια από τα ιστορικά μνημεία της αρχαίας πόλης.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια