Κρύο και ξηρασία οι ένοχοι...
Τους λόγους που ευδοκιμεί η γρίπη κατά τους χειμερινούς μήνες αποκαλύπτει σουηδική μελέτη, υποστηρίζοντας ότι ένοχοι είναι το κρύο και η χαμηλή υγρασία.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γκετεμποργκ μελέτησαν στοιχεία για τις καιρικές συνθήκες και τα κρούσματα γρίπης στη σουηδική πόλη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η επιδημία γρίπης ξέσπασε μια εβδομάδα μετά το πρώτο κύμα ψύχους και χαμηλής υγρασίας.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, μια κρύα εβδομάδα με θερμοκρασίες κατά μέσο όρο υπό του μηδενός βαθμού Κελσίου, προηγείται της έναρξης της επιδημίας γρίπης» εξηγεί ο ερευνητής Νικλας Σαντελ, ειδικός Μεταδοτικών Παθήσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Sahlgrenska».
Και προσθέτει πως «πιστεύουμε ότι αυτή η ξαφνική πτώση στην θερμοκρασία συντελεί στην απαρχή της επιδημίας. Και μόλις αυτή ξεκινήσει συνεχίζει να υφίσταται ακόμα και αν ανέβει η θερμοκρασία. Διότι, μόλις οι άνθρωποι νοσήσουν και γίνουν μεταδοτικοί, τότε όλο και περισσότερα άτομα θα κολλήσουν γρίπη».
Τα νέα αυτά στοιχεία υποστηρίζουν τη θεωρία ότι τα σωματίδια που περιέχουν τους ιούς της γρίπης και μεταδίδονται είτε με τον αέρα, είτε μέσω υγρών, μπορούν να εξαπλωθούν πιο εύκολα με τον κρύο και ξηρό καιρό. Αν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή απορροφά την υγρασία και τα σωματίδια συρρικνώνονται και παραμένουν αερομεταφερόμενα.
Στις βορειότερες περιοχές του πλανήτη, ο κρύος καιρός είναι πιθανόν ο σημαντικότερος παράγοντας στις επιδημίες γρίπης, απ’ ότι ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.
«Αλλά δεν φταίει μόνο το κρύο. Ο ιός της γρίπης μπορεί να είναι παρών σε έναν πληθυσμό και θα πρέπει επαρκής αριθμός ανθρώπων να είναι επιρρεπής στη λοίμωξη. Επίσης, είναι πιθανόν ο καιρός να παίζει ρόλο στις επιδημίες ιών του αναπνευστικού συστήματος, αλλά όχι στους ρινοϊούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα», προσθέτει ο Δρ Σαντελ.
Και καταλήγει λέγοντας πως αν είναι εφικτό να προβλέψουμε την έναρξη της εποχικής επιδημίας γρίπης και άλλων ιώσεων, τότε θα είναι πιο εύστοχες οι ενημερωτικές καμπάνιες αντιγριπικού εμβολιασμού και η προετοιμασία των υγειονομικών μονάδων για την διαχείριση του αυξημένου αριθμού ασθενών που χρειάζεται νοσοκομειακή φροντίδα.
Και φυσικά μέτρα, όπως ο αντιγριπικός εμβολιασμός, το καλό πλύσιμο των χεριών και η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, θα πρέπει να είναι η πρώτη γραμμή πρόληψης της γρίπης.
Μαίρη Μπιμπή
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια