Sponsor

ATHENS WEATHER

ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση νευρικής κρίσης


Ο "Ηγεμόνας" του Νικολό Μακιαβέλι είναι για τους πολιτικούς και τους πολιτικούς επιστήμονες ότι η Βίβλος για τους Χριστιανούς και τους Εβραίους. Αντίθετα, το "εγκόλπιο των πολιτικών" δεν είναι τόσο δημοφιλές έργο. Ίσως επειδή ο συγγραφέας του, ο Ιούλιος Μαζαρίνος, αν και πολύ πιο διάσημος πολιτικός από τον Μακιαβέλι, δεν είχε διακριθεί ιδιαίτερα στη γραφή. Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας αυτή την περίοδο έχει στο προσκεφάλι του τον Γάλλο καρδινάλιο, ο οποίος στο 15ο αξίωμά του λέει: "Μην αφήνεις να πλησιάζουν εύκολα ένα μυστικό σου, όπως δεν θα άφηνες έναν αιχμάλωτο, αποφασισμένο να σε πνίξει, να πλησιάσει το λαιμό σου".

Μπορεί το μυστικό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ήταν κοινό, αφού όλοι γνώριζαν ότι στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό σκόπευε να αξιοποιήσει στο έπακρο τη μελέτη των Τσιόδρα - Λύτρα για τις ΜΕΘ, προκειμένου να καταφέρει ισχυρό πλήγμα στον πρωθυπουργό, όμως ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, με τη δήλωσή του περί "κυβερνητικών δολοφόνων," στην αντίληψη της ηγεσίας της Κουμουνδούρου καταγράφηκε ως ο υποψήφιος στραγγαλιστής. Γι αυτό και καρατομήθηκε.

Αν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έμενε ατιμώρητος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από θέση άμυνας θα έβγαινε στην επίθεση. Αντί να δίνει εξηγήσεις ο πρωθυπουργός για τις άστοχες δηλώσεις του ή γιατί δεν έλαβε υπόψιν του τα συμπεράσματα της μελέτης, θα ήταν ο Αλέξης αυτός θα έπρεπε να απολογείται. Αντί να συζητούν για τις ευθύνες της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα εκτόξευε κατηγορίες ο ένας στον άλλον για το ποιός βλάπτει περισσότερο τη χώρα και τους πολίτες. Και ποιός ευθύνεται για τους περίπου 20.000 θανάτους από covid και αν αυτοί συμψηφίζονται με τους 100 νεκρούς στο Μάτι. Η μελέτη θα πήγαινε στο βρόντο και ο Τσίπρας αντί να καταφέρει κροσέ χτύπημα στον Μητσοτάκη θα προσπαθούσε να αποφύγει το επικοινωνιακό …κεφαλοκλείδωμα του πρωθυπουργού.


Ευτυχώς η αποπομπή τον έβγαλε από την δύσκολη θέση όμως δεν μπορεί να μην τον προβληματίζει το γεγονός ότι για μια ακόμη φορά τα σχέδια του τα χαλάει ένας δικός του βουλευτής. Το καλό για τον Τσίπρα ήταν ότι στην αίθουσα της Ολομέλειας βρίσκονταν ο Σκουρλέτης και ο Φίλης, οι οποίοι διαθέτουν πολιτικά αντανακλαστικά και πήραν αμέσως αποστάσεις από τον Κουρουμπλή. Γι' αυτό άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός από την Όλγα Γεροβασίλη, που ανέλαβε να μεταφέρει το μήνυμα της υποχώρησης ή της αποπομπής στον Κουρουμπλή, τηλεφώνησε από τις Βρυξέλλες και στον Νίκο Φίλη εκφράζοντας την ευαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίον ο βουλευτής και πρώην υπουργός χειρίστηκε το θέμα.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η αποπομπή Κουρουμπλή βρίσκει σύμφωνους τους πάντες στην Κουμουνδούρου. Ανεξάρτητα από την κομματική ομάδα που ανήκουν όλοι παραδέχονται πως ορθά έπραξε ο Τσίπρας και ομοθυμαδόν επισημαίνουν ότι σε περίπτωση που η αξιωματική αντιπολίτευση δεν αποδοκίμαζε τον βουλευτή της η δημόσια εικόνα της θα είχε καταρρακωθεί. "Αντί με την μελέτη για τις ΜΕΘ και τους θανάτους να είμαστε καβάλα στ' άλογο θα εμφανιζόμασταν να σπρώχνουμε το γαϊδούρι στον ανήφορο", μάς λέει με παραστατικό τρόπο στενός και λαϊκότροπος συνεργάτης του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκτίμηση που υπάρχει στους δύο τελευταίους ορόφους της Κουμουνδούρου ήταν ότι οι κραυγές Κουρουμπλή περί "δολοφόνων της κυβέρνησης" στόχευαν στο να καταστεί ο ίδιος αντικείμενο συζήτησης, για λόγους ψηφοθηρίας, αδιαφορώντας για τη ζημιά που θα προκαλούσε στα σχέδια του κόμματος και του αρχηγού του. Μάλιστα, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι δρόμος επιστροφής για τον Κουρουμπλή στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει και για το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, απ' όπου προέρχεται, ενώ κάποιοι διατείνονται ότι λόγω και της απλής αναλογικής ίσως επιδιώξει την επανεκλογή του μέσω του ΜΕΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκη ή της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου.

Το επιτελείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί πάντως να εμφανίσει την αντιμετώπιση Κουρουμπλή ως επίδειξη δύναμης του Αλέξη Τσίπρα και ως παράδειγμα για την μεταχείριση που θα έχει εφεξής κάθε "αόμματος στη γραμμή του κόμματος". Όπως μάς διευκρινίζεται αποπομπή ή διοικητική ποινή δεν θα υπάρχει για διαφορετικές απόψεις, αλλά όταν αρνείται κάποιος να συμμορφωθεί στις παρατηρήσεις της ηγεσίας, όπως έγινε και με τον Κουρουμπλή, ο οποίος παρότι του ζήτηθηκε να ανασκευάσει τα περί "δολοφόνων", δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα την αποπομπή του. Σημειώνουμε πως η υπόθεση Κουρουμπλή ήρθε να προστεθεί στις διαφοροποιήσεις των Ξανθού και Φίλη σχετικά με τον τρόπο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για την πανδημία καθώς και των Βερναρδάκη και Κούλογλου για το ΚΙΝΑΛ, τον Ανδρουλάκη και τις δημοσκοπήσεις. Διαφοροποιήσεις που, εκ των πραγμάτων, αμαύρωσαν την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που, όπως μάς επισημαίνει σημαντικό στέλεχος της Κουμουνδούρου, δίδεται η εντύπωση ενός κόμματος που σπαράσσεται από εσωτερικές αντιθέσεις και μόνο καλά δεν προοιωνίζονται στην πορεία προς το συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας στις συνομιλίες που έχει εμφανίζεται αποφασισμένος να (απο)δείξει ότι μαζί με το 2021 τελειώνει και η εσωστρέφεια στον ΣΥΡΙΖΑ και το νέον έτος θα έχουμε ...restart. Η πολιτική επανεκκίνηση, που σχεδιάζεται να γίνει με το συνέδριο τον Φεβρουάριο, δεν είναι όμως και σίγουρο ότι θα ευδοκιμήσει αν η μετάλλαξη "Όμικρον" έχει τη διασπορά και τις παρενέργειες που πιθανολογούνται ή ακόμη χειρότερα εάν εμφανιστεί και άλλη μετάλλαξη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις, ξεπερνώντας ακόμη και τα όρια αντοχής της κοινωνίας και την οικονομίας, όχι μόνο στα καθ' ημάς, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο. Το σίγουρο πάντως είναι ότι μέχρι να τελειώσει το 2021 η εσωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει και νέα επεισόδια αν οι εξελίξεις, από αυτή την εβδομάδα, στην εφημερίδος ΑΥΓΗ οδηγήσουν σε σύγκρουση της κομματική ηγεσίας με τους δημοσιογράφους και τους εργαζομένους στην εφημερίδα ή ακόμη χειρότερα, φτάσουν μέχρι και την αναστολή της ημερήσιας έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς.

Δεν αποκλείεται τη σύγκρουση εργαζομένων και πολιτικής "εργοδοσίας" να επιχειρήσει να την εκμεταλλευθεί η κυβέρνηση και δια στόματος Κωστή Χατζιδάκη, του αρμοδίου υπουργού Εργασίας, να πει: "δεν δικαιούστε να ομιλείτε για καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων όταν αντιμετωπίζετε με αυτόν τον τρόπο τους εργαζομένους στα κομματικά σας μήντια ούτε μπορείτε να επικρίνετε τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου όταν εσείς οι ίδιοι τα εφαρμόζετε". Χρησιμοποιούμε πληθυντικό αριθμό επειδή η αναταραχή μπορεί να μην περιοριστεί μόνο στην ΑΥΓΗ, αλλά και σε άλλα Μέσα που η ιδιοκτησία τους σχετίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση ο πόνος από το "αγκάθι" που λέγεται ΑΥΓΗ δεν είναι σίγουρο ότι, λόγω των εορτών, θα υποχωρήσει, όπως φαίνεται να πιστεύουν ορισμένοι στην Κουμουνδούρου.

Το μεγαλύτερο πάντως πόνο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον προκαλεί το "αγκάθι" των δημοσκοπήσεων. Όχι μόνον επειδή η ΝΔ, παρά την κυβερνητική φθορά, συνεχίζει να προηγείται και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθηλωμένος, αλλά και γιατί το ΚΙΝΑΛ υπό τη νέα του ηγεσία εμφανίζεται με διψήφια ποσοστά. Σε τέσσερεις πρόσφατες δημοσκοπήσεις (PRORATA, KAΠA RESEARCH, MRB, MARC) ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται της ΝΔ με διαφορά που κυμαίνεται από 8 έως και περίπου 14 μονάδες. Ταυτοχρόνως, υπάρχει άλμα του ΚΙΝΑΛ από την περιοχή του 6-7% στο 11%, όπως δείχνουν οι δύο πρώτες από τις τέσσερεις έρευνες. Στην τρίτη δημοσκόπηση, αυτή της MRB η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης είναι μόλις 6,2%. Το ΚΙΝΑΛ σκαρφαλώνει στο 13,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 19,7%. Στην τέταρτη δημοσκόπηση, αυτή της MARC, που δημοσιεύθηκε στο Πρώτο Θέμα, τα ευρήματα συνιστούν ολική ανατροπή στη σχέση των δύο κομμάτων. Η διαφορά εμφανίζεται να προσεγγίζει το όριο του στατιστικού λάθους καθώς είναι μόνο 4%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να πέφτει από το 21,7% στο 19,2% και το ΚΙΝΑΛ από το 9% να πετά στο 15,2%. Η σχέση 1:4 των εκλογών (32% - 8%) φαίνεται πως έχει ανατραπεί οριστικά, ενώ εάν συνεχιστεί η άνοδος του ΚΙΝΑΛ δεν αποκλείεται ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να διατηρήσει και τη δημοσκοπική σχέση 1:2, που άρχισε να καταγράφεται μετά τον θάνατο της Φώτης Γεννηματά και την τροπή που πήρε η κούρσα της διαδοχής της.

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του είναι προβληματισμένοι από τα νέα δεδομένα στο ΚΙΝΑΛ και τη δημοσκοπική άνθιση της Χαριλάου Τρικούπη όμως, όπως λέει ο πρώην πρωθυπουργός στους συνομιλητές του, "η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων στον παρόντα χρόνο είναι μειωμένη". Και συμφωνεί με την άποψη της πλειονότητας των αναλυτών ότι "οι μόνες σοβαρές έρευνες εκλογικής συμπεριφοράς είναι αυτές που γίνονται όταν προκηρύσσονται οι εκλογές". Καθώς επίσης και πως "σε νεκρό εκλογικά χρόνο οι δημοσκοπήσεις, πολλές φορές, δίνουν την εντύπωση πως αντί για φωτογραφίες της στιγμής είναι όργανα προώθησης πολιτικών ή άλλων επιδιώξεων των εντολέων". Επιπροσθέτως, θεωρεί πως "ακόμη κι αν δεν παίζονται παιχνίδια το γεγονός ότι πέφτουν συχνά έξω, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον πρώτο γύρο εκλογής ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ, θα πρέπει να οδηγήσει τους δημοσκόπους τουλάχιστον σε αλλαγή των μεθοδολογικών τους εργαλείων".

Οι συνομιλητές του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεταδίδουν επίσης ότι "προϊόντος του χρόνου η ψαλίδα της διαφοράς με τη ΝΔ θα κλείνει, ενώ όταν το κλίμα -τόσο στις εκλογές με απλή αναλογική όσο και μετά με την ενισχυμένη- πολωθεί ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Τσίπρα η πιθανότητα να ...ξεφουσκώσουν τα ποσοστά του ΚΙΝΑΛ είναι ισχυρή. Το διψήφιο ποσοστό της Χαριλάου Τρικούπη κρίνεται, από τους συνεργάτες του Τσίπρα, ως η αφετηρία της πορείας του Νίκου Ανδρουλάκη. Μπορεί να αυξηθεί, μπορεί όμως και να μειωθεί, λένε. Και προσθέτουν: "Άλλωστε και το 2017, αμέσως μετά την εκλογή της Φώτης Γεννηματα στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, το δημοσκοπικό ποσοστό του κόμματος είχε εκτιναχθεί στο 14% για να προσγειωθεί τελικά, στις εθνικές εκλογές του 2019, στο 8%". Τα πάντα, όπως λένε, θα κριθούν από τις πολιτικές και τις θέσεις για τη χώρα και όχι από την προσπάθεια ανακατανομής των ποσοστών ανάμεσα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης κερδίζουν ή χάνουν από τον τρόπο που αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και όχι όταν η ελλάσουσα αντιπολίτευση έχει βάλει στο στόχαστρο τη μείζονα.

Και κατά τον Αλέξη Τσίπρα δύο είναι οι αιχμές της αντιπολίτευσης. Ο πρώτος είναι "η πανδημία και ειδικότερα ο καταλογισμός των ευθυνών στην κυβέρνηση για τον λάθος, τραγικό και αναποτελεσματικό τρόπο με τον οποίον την διαχειρίστηκε" και ο οποίος "αν δεν υπάρξουν άμεσα δραστικές παρεμβάσεις μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους ακόμη και σε κατάρρευση του ΕΣΥ". Και ο δεύτερος η οικονομία, όπου "η ακρίβεια, ο πληθωρισμός και η ανασφάλιστη εργασία τραβούν την ανηφόρα". Καθώς επίσης και "οι καταστροφικές επιπτώσεις σε περίπτωση που μετά τις γιορτές και λόγω της μετάλλαξης "Όμικρον" οδηγηθούμε σε λοκντάουν, όχι μόνον ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό". Το καινούργιο και ενδιαφέρον στοιχείο της αντιπολίτευσης είναι ότι φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και τις αμυντικές δαπάνες και δεν δήλωσε, όπως πέρσι, "παρών".

Η εφ' όλης της ύλης σύγκρουση με την κυβέρνηση είναι οριστική επιλογή της Κουμουνδούρου. Το αίτημα για εκλογές, που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Αλέξη Τσίπρα, στα 2,5 χρόνια που κυβερνά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα το ακούμε εφεξής και μέχρι να στηθούν οι κάλπες, συνεχώς. Και κάθε φορά εμπλουτισμένο με τα κυρίαρχα θέματα της συγκυρίας . Είναι η φυγή προς τα μπρος που έψαχνε η αξιωματική αντιπολίτευση και τώρα θα πρέπει και η Κουμουνδούρου να προετοιμαστεί καταλλήλως, πολιτικά και προγραμματικά, για να κατανοηθεί και να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία η ορθότητα του αιτήματός της. Το καλό για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι τουλάχιστον στο αίτημα των εκλογών δεν θα υπάρξει …αόμματος στη γραμμή του κόμματος. Όλοι, βουλευτές και στελέχη, ανεξαρτήτως ομάδας, συντάσσονται με τον Τσίπρα. Ακόμη κι αν κάποιοι προτιμούν μια διαφορετική στρατηγική για τις κάλπες δεν διαφωνούν στον στόχο "να φύγει τώρα η κυβέρνηση", που εξακόντισε ο αρχηγός τους. Εκτός των άλλων, το αίτημα για εκλογές, υπαγορεύεται και από την προσπάθεια να αντιμετωπιστεί, μετά την εκλογή Ανδρουλάκη, το κεντροαριστερό πρέσινγκ, αλλά και να αναγκαστεί το ΚΙΝΑΛ να πάρει θέση αν συμφωνεί να φύγει η κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, η Κουμουνδούρου στην μετωπική και εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με την κυβέρνηση επιδιώκει να παρασύρει και τη Χαριλάου Τρικούπη ώστε να φανερωθεί αν το ΚΙΝΑΛ διαλέγει το προοδευτικό στρατόπεδο ή τη σύμπλευση με τη Δεξιά σ' ένα αντί ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Πάντως, η συγκατοίκηση Τσίπρα - Ανδρουλάκη στο σπίτι των ευρωσοσιαλιστών, παρά τα όσα ελαφριά τη καρδία λέγονται, δεν κινδυνεύει να διακοπεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παρατηρητής και όχι μέλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Αν υποβάλει αίτηση να γίνει μέλος τότε θα μπορούσε το ΚΙΝΑΛ να εγείρει θέμα, το οποίο όμως δεν είναι και σίγουρο ότι θα τελεσφορήσει. Προσώρας, τέτοιο θέμα δεν υφίσταται. Ο Τσίπρας θα συνεχίσει να το έχει δίπορτο. Και με τους ριζοσπάστες της Αριστεράς και με τους σοσιαλδημοκράτες. Και όπως φάνηκε και στις Βρυξέλλες οι δεύτεροι τον θέλουν. Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα τον προσκάλεσε τον Ιανουάριο στην Λισαβώνα για να τον βοηθήσει στον προεκλογικό του αγώνα. Ο Ενρίκο Λέτα, ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας, τον κάλεσε τον Μάρτιο στη Ρώμη για να μιλήσει σε διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης. Και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι τον προέτρεψε να καταθέσει μέχρι στις 31/12/2021 εισήγηση για την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΕΚΤ, τον ΕΣΜ και το Γιούρογκρουπ..

Νίκος Φελέκης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια