Sponsor

ATHENS WEATHER

Προσδεθείτε, το 2021 μόλις χάθηκε οικονομικά


Του Γιώργου Κράλογλου

Σχέδια ανάκαμψης υπάρχουν. Να είναι καλά η κυβέρνηση και η ομάδα Πισσαρίδη. Και αντισχέδια έχουμε, για ποικιλία. Το έτος της ανάκαμψης δεν βλέπουμε...

Γιατί, το 2021 μόλις χάθηκε οικονομικά. Από όποια πλευρά και να το ψάξεις. Και αναμένοντας τις εξελίξεις, ας "προσδεθούμε", όπως ορθότατα μας παρότρυνε, τις προάλλες, και ο πολυγραφότατος Highlander.

Η στήλη έβαλε το σχόλιο του στον τίτλο του σημερινού σημειώματος αφενός γιατί συμμερίζομαι την εκτίμηση του φίλου σχολιαστή. Και αφετέρου γιατί, οι εξελίξεις στην οικονομία του 2020, επιβεβαιώνουν ότι το οικονομικό 2021 είναι χαμένο από χέρι...

Και όχι επειδή κάνουμε "ποδαρικό" στο 2021 με την ύφεση του 2020 πάνω από το 10%. Ούτε ότι τα λουκέτα της αγοράς θα βγάλουν 70.000 ως 170.000 επιχειρήσεις, εκτός, αυξάνοντας την ανεργία κατά 300.000, αν όχι πιο πολλούς.

Είμαστε άλλωστε προετοιμασμένοι για όλα αυτά. Τα περιμέναμε εδώ και ένα 6μηνο και τα επιβεβαιώσαμε στο δεύτερο lockdown από το οποίο μας είναι άγνωστο πότε και πώς θα είμαστε, οικονομικά, όταν ξεμπερδέψουμε. 

Μπαίνοντας λοιπόν στο 2021 θα χρειαστούμε πάνω από 3μηνο να συνέλθουμε από την θολούρα της πανδημίας και τη ζαλάδα της επώδυνης οικονομικής "σφαλιάρας" από την έλλειψη ρευστότητας...

Έλλειψη που θα μετατραπεί,  σε "ξηρασία",  εντός του 2021, καθώς τα επιδόματα ή οι φορολογικές και άλλες επιστροφές σε πολίτες και νοικοκυριά αποκλείεται να πέσουν στην αγορά.

Θα γίνονται τραπεζικές καταθέσεις (μικροκαταθέσεις βέβαια) για τις "άγνωστές ώρες" που έρχονται τόσο με απολύσεις όσο και με αλλαγές επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων.

Ο δε, υπερμεγέθης και άχρηστος (στη μεγαλύτερη έκτασή του) κρατικός τομέας με το περίσσευμα των 150.000 κρατικών υπαλλήλων (οι δανειστές και οι Βρυξέλλες τα λένε αυτά) δεν θα σώσει την κατάσταση στη ρευστότητα. 

Τα τυχόν περισσεύματα θα έχουν πρώτο "σταθμό μεταφοράς" επίσης τις εγχώριες Τράπεζες και (προς το καλοκαίρι), βλέποντας και κάνοντας, αν μείνουν στην Ελλάδα. 

Αλλά το καλοκαίρι του 2021 και μόνο τότε,  θα εισπράξουμε και την πρώτη πραγματική εικόνα πορείας στην οικονομία στο 2021. 

Μόνο τότε θα σχηματιστούν οι ράγες πορείας του άψυχου και αδύναμου οικονομικού τρένου του 2020, για τέσσερις λόγους,  καθοριστικούς των οικονομικών μας εξελίξεων.

Πρώτον, το καλοκαίρι του 2021 θα ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί που θα σχηματοποιήσουν το κάδρο μέσα στο οποίο θα αχνοφαίνεται η πορεία μας στην πανδημία και οι αντοχές μας στο σύστημα υγείας σε περίπτωση ανατροπών. 

Αυτό θα προσδιορίσει τα συν ή τα πλην στον μέγα πυλώνα της οικονομίας μας, τον τουρισμό, μιας και σε παραγωγή,  παραγωγικότητα,  ή ανταγωνιστικότητα δεν πρόκειται να μετακινηθούμε από τον πάτο της παγκόσμιας κατάταξης που βρισκόμαστε.

Δεύτερον, το καλοκαίρι του 2021 (όχι πριν) ίσως είμαστε σε θέση να χαράξουμε νέους κανόνες παιχνιδιού σε πιθανό νέο μοντέλο της οικονομίας, καθώς μέχρι τότε θα σκοτωνόμαστε στη Βουλή μπας και περάσουμε σχέδια και προτάσεις της έκθεσης Πισσαρίδη. Το άλλο στρατόπεδο το αντιπολιτευτικό, θα "μάχεται" για τη δίκαιη ανάπτυξη… με αντισχέδια Πισσαρίση. 

Όλα αυτά βέβαια αν η κυβέρνηση αποδεχθεί μεταβολές στο μοντέλο της οικονομίας, που προτρέπει η έκθεση και αν απομονώσει τη λυσσαλέα πολιτική αλλά και ενδοκυβερνητική (δυστυχώς) αντίδραση να αντικατασταθεί ο 40χρονος κρατικοδιαιτισμός στη οικονομία, από σύγχρονες και φιλελεύθερες επιλογές.

Τρίτο,  το καλοκαίρι του 2021 (στην καλύτερη περίπτωση) θα είναι σε συζητήσιμο στάδιο η αποκρατικοποίηση (ως μοναδικό σίγουρο κανάλι για ιδιωτικές επενδύσεις), οι τελικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, και το πτωχευτικό, που θέλει 53 υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους, για να εφαρμοστεί. 

Τέταρτο, το καλοκαίρι του 2021 και όχι νωρίτερα θα δούμε κανονική ροή προς επιχειρήσεις, επενδυτές σε τυχόν αποδοτικά επενδυτικά προγράμματα, από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης και τα κονδύλια ΕΣΠΑ 2021-2027. 

Από τη στιγμή λοιπόν που η (υποτιθέμενη) ελεύθερη οικονομία σου στηρίζεται στο "εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν…" αναμένοντας όσα της λες πως δικαιούται στα 32 δισ. της Ε.Ε. στα 20 του ΕΣΠΑ ή στα δανεικά. Και από την ώρα που, ως Πολιτεία, χρειάζεσαι (χωρίς συζήτηση) κι άλλο χρόνο να ανταποκριθείς στο "εν τη παλάμη μου…" καλύτερα να ξεχάσεις το οικονομικό έτος 2021. Ξεκίνησε να κοιτάς, σε βάθος 5ετίας, την ανάκαμψη και όσο για ιδιωτικές επενδύσεις (πραγματικές επενδύσεις που να αρχίζουν και να τελειώνουν…), τα λέμε μετά την 5ετία. 


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια