Sponsor

ATHENS WEATHER

20 τζιχαντιστές και φανατικοί ισλαμιστές βρίσκονται στην Ελλάδα - Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας


Τουλάχιστον 20 τζιχαντιστές ή φανατικοί ισλαμιστές που δίνουν το «παρών» στα άτυπα τζαμιά της Αττικής, σε ΚΥΤ ή κρύβονται και σε διάφορα σημεία της Ελλάδας – έχοντας επιστρέψει από τις σφαγές στη Μέση Ανατολή – βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. και της ΕΥΠ. Για τους περισσότερους από αυτούς, όταν εισήλθαν στη χώρα μας, κυρίως την περίοδο 2016-2018, δεν υπήρχαν σήματα ξένων διωκτικών Αρχών και είχαν ξεφύγει από τα «ραντάρ» της Europol.

Ωστόσο, νεότερες πληροφορίες από συμπατριώτες τους (εντός και εκτός Ελλάδας) που τους αναγνώρισαν στα hotspots ή από συλληφθέντες τζιχαντιστές που ανακρίθηκαν τους τελευταίους μήνες σε Βρετανία, Γερμανία και άλλες χώρες κατέστησαν εφικτό τον εντοπισμό των… συντεταγμένων τους. Κάπως έτσι ξεκίνησε ένας κύκλος διαρκούς επιτήρησής τους που μπορεί να οδηγήσει σε συλλήψεις, με το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο να παραμένει ένα: τι έχουν απογίνει τουλάχιστον 10 ισλαμιστές οι οποίοι φέρεται ότι είχαν αναχωρήσει από την Ελλάδα την περίοδο 2012-2016 προκειμένου να ενταχθούν στο Ισλαμικό Κράτος και των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί.

Επιπλέον, εξετάζεται αν υπάρχει οποιοδήποτε σύστημα υποδοχής ή προώθησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαχητών του ISIS από Σύρους που βρίσκονται στην Ελλάδα. Ομως ο βασικός προβληματισμός αφορά το κατά πόσο μπορεί τελικώς να υπάρξει «χρήση» μελών του ISIS με αποστολές θανάτου στη χώρα μας από το καθεστώς Ερντογάν, όπως είχε προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση ο αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι.

Σφαγές

Η σύλληψη προ ημερών του 27χρονου τζιχαντιστή από τη Συρία στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, ο οποίος φέρεται ότι είχε εμπλακεί στη μεγάλη σφαγή περίπου 1.500 μελών της φυλής Shaitat τον Αύγουστο του 2014 από το Ισλαμικό Κράτος, όπως και η προγενέστερη σύλληψη ενός επίσης 27χρονου υπηκόου Τατζικιστάν (καταγράφεται ως «ηγετικό μέλος του ISIS») στην Τρίπολη αποκαλύπτουν το παρασκήνιο των ερευνών για τους αφανείς-αδρανείς μαχητές του ISIS και στη χώρα μας.

Αφορμή των συλλήψεων υπήρξε ο νέος κύκλος αιματηρών επιθέσεων στη Νίκαια και στη Βιέννη. Είναι ενδεικτικό ότι η σύλληψη του 27χρονου τζιχαντιστή στον Ελαιώνα (είχε εισέλθει στη χώρα το 2018 χωρίς να υπάρχει διεθνές σήμα γι’ αυτόν) έγινε ύστερα από υποδείξεις ομοεθνών του στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αυτές, ο νεαρός απεικονιζόταν σε βίντεο που είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο να ξυλοκοπά μέλη της φυλής Shaitat πριν εκτελεστούν.

Η πληροφορία, ωστόσο, διασταυρώθηκε και από ξένες υπηρεσίες που είχαν συλλάβει άλλα μέλη του ISIS που συμμετείχαν στην ίδια σφαγή και φαίνονταν στο βίντεο. Τα παραπάνω οδήγησαν τους επιτελείς της Κατεχάκη στη διαπίστωση ότι στη χώρα μας υπάρχει ένας όχι ευκαταφρόνητος αριθμός τζιχαντιστών που έχει φύγει από τη Μέση Ανατολή μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους και οι οποίοι προσπαθούν να μετακινηθούν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα άτομα αυτά φέρεται ότι θεωρούν την Ελλάδα «ασφαλές πεδίο», δεν έχουν εχθρότητα με τη χώρα, ενώ δεν φαίνεται να σχεδιάζουν αιματηρή επίθεση στη χώρα μας.

Επιστροφή στη Ευρώπη

Την περίοδο 2012-2016 περισσότεροι από 42.000 ξένοι μαχητές εντάχθηκαν στον ISIS. Από αυτούς, περίπου 5.000 πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ευρώπη. Σύμφωνα με προγενέστερη έκθεση της Europol, o καταγραφόμενος ρυθμός επιστροφής των ευρωπαίων μαχητών του ISIS στις χώρες τους τα προηγούμενα χρόνια ήταν της τάξης του 25%-40%. Ομως, σε νεότερα έγγραφα επισημαίνεται ότι συντελείται μια παράλληλη… αόρατη επιστροφή με πλαστά έγγραφα, με τις ευρωπαϊκές Αρχές να ανησυχούν κυρίως για την εμπειρία ορισμένων εκ των επαναπατρισθέντων στον χειρισμό όπλων και εκρηκτικών.

Ακόμη, έχει διαπιστωθεί ότι στις οκτώ φυλακές επί συριακού εδάφους (που ελέγχονται κυρίως από Κούρδους) κρατούνταν περίπου 11.000 μέλη του ISIS, εκ των οποίων περίπου 9.000 είναι από τη Συρία και το Ιράκ και άλλοι 2.000 προέρχονται από 50 κράτη. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και 850 που προέρχονται από τις χώρες της Ευρώπης. Αντίστοιχα, πριν από δύο χρόνια ο τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει ότι στις τουρκικές φυλακές κρατούνται 1.201 μέλη του Ισλαμικού Κράτους, ενώ 287 ένοπλοι είχαν συλληφθεί από τουρκικές δυνάμεις στη Συρία.

Το 2019, σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, συνελήφθησαν στην Ευρώπη συνολικά 436 ύποπτοι τζιχαντιστές για προεργασία επιθέσεων, προπαγάνδα υπέρ του ISIS και άλλους λόγους. Μεταξύ αυτών, 202 συνελήφθησαν στη Γαλλία, 56 στην Ισπανία, 43 στην Αυστρία και 3στην Ελλάδα. Η πιο σοβαρή περίπτωση ήταν αυτή 26χρονου που εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2019 από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στην Κω. Ο 26χρονος, που ομολόγησε ότι ήταν ιμάμης, συμμετείχε στην εκπαίδευση του Ισλαμικού Κράτους και έφυγε από τη Μέση Ανατολή το 2017. Τον περασμένο Σεπτέμβριο καταδικάστηκε σε 12 χρόνια κάθειρξη και πλέον είναι κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού.

Συλλήψεις

Μια άλλη σημαντική σύλληψη ήταν αυτή του 29χρονου Μιρσάντ Μπεκτάσεβιτς – γνωστός και ως «Μάξιμος» – που είχε συλληφθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2016 στα ΚΤΕΛ της Αλεξανδρούπολης, μαζί με έναν 20χρονο από την Υεμένη, ο οποίος φέρεται ότι είχε παρουσία στο αιματοκύλισμα στη Συρία. Ακόμη, τον Σεπτέμβριο του 2016 συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ύστερα από καταδίωξη ένας 49χρονος Γάλλος που είχε επίσης καταγραφεί ως ύποπτος για συμμετοχή στον ISIS. Επιπλέον, είχε διαπιστωθεί ότι εκπαιδευμένα μέλη της ομάδας του ISIS που αιματοκύλησαν την περίοδο 2015-2016 το Παρίσι και τις Βρυξέλλες είχαν εισέλθει στη χώρα μας από τη Λέρο και είχαν διαμείνει σε διαμερίσματα στα Σεπόλια, καθώς και ότι στο Αιγάλεω διέμεναν μέλη διεθνούς δικτύου ισλαμιστών που προχωρούσαν σε διαδικτυακή στρατολόγηση «τζιχαντιστών».

Σημειώνεται, τέλος, ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται από την ΕΛ.ΑΣ. περί τις 700-950 παρακολουθήσεις υπόπτων ύστερα από υποδείξεις ξένων διωκτικών υπηρεσιών, από τις οποίες οι περισσότερες αφορούσαν ενδεχόμενη συμμετοχή στον ISIS.

Βασίλης Λαμπρόπουλος

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια