Sponsor

ATHENS WEATHER

"Πόλεμος νεύρων" της Άγκυρας με πλωτό γεωτρύπανο


Την ώρα που το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η Άγκυρα φαίνεται πως δυναμιτίζει το κλίμα, με το «πέρασμα» ενός πλωτού γεωτρύπανου από την περιοχή.

Πρόκειται για το «Κανουνί», το οποίο απέπλευσε από το λιμάνι Τασούκου της Τουρκίας, στην επαρχία της Μερσίνης και έχει προορισμό το λιμάνι Χαϊντάρπασα της Κωνσταντινούπολης.

Τα ξημερώματα το «Κανουνί», το τρίτο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο μετά το «Φατίχ» και το «Γιαβούζ» έπλεε νότια του Καστελλόριζου και αυτή την ώρα κατευθύνεται στο στενό μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου.


Σημειώνεται ότι στα πρώτα δύο γεωτρύπανα που αγόρασε η Τουρκία δόθηκαν τα ονόματα των σουλτάνων Φατίχ (Μωάμεθ ο Πορθητής 1432-1481) και Γιαβούζ (Σουλτάνος Γιαβούζ Σελίμ 1470-1520). Το γεωτρύπανο «Κανουνί» έχει ως αναφορά τον Σουλτάνο Σουλεϊμάν (1496-1566) ο οποίος ήταν γνωστός ως Kanuni (Νομοθέτης) Σουλτάν Σουλεϊμάν. 

Όσον αφορά τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, έχει μήκος 228 μέτρα και χωρητικότητα 61.619 τόνων. Μπορεί να προχωρήσει σε γεώτρηση μέχρι και 11.400 μέτρων, την ώρα που αντίστοιχη ικανότητα των «Φατίχ» και «Γιαβούζ», είναι περίπου 12.000 μέτρα.

Σύνοδος Κορυφής: Στο τραπέζι ξανά οι κυρώσεις

Στο μεταξύ, η Σύνοδο Κορυφής μεταφέρεται η διπλωματική μάχη για την αναχαίτιση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η ελληνική πλευρά δηλώνει έτοιμη να ζητήσει ενεργοποίηση των κυρώσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσε την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, χαρακτηρίζοντας σοβαρότατη κλιμάκωση την πορεία του Ορούτς Ρέις.

Το ζήτημα της Τουρκίας θα συζητηθεί κατά την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, σε κάθε περίπτωση όμως, θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει επιτακτικά την προοπτική των κυρώσεων, επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσει και την έκδηλη αμηχανία -έως εκνευρισμό- που καταγράφεται στους κόλπους της Ε.Ε. έναντι των νέων κινήσεων κλιμάκωσης της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν κόβει τις γέφυρες για διάλογο

Χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν, με δηλώσεις του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, έδειξε πως εγκαταλείπει οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια μείωσης της έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο και ανακοίνωσε πως «θα δώσει την κατάλληλη απάντηση στην Ελλάδα και στους Ελληνοκυπρίους». Ο Τούρκος πρόεδρος σε όλη του την ομιλία δεν αναφέρθηκε καθόλου στις διερευνητικές επαφές και σε διπλωματικές προσπάθειες. Αναλυτές εκτιμούν πως στόχος της τουρκικής κυβέρνησης είναι η επαναδιαπραγμάτευση με την Ε.Ε., καθώς στο προεδρικό μέγαρο δεν υπάρχει ικανοποίηση από τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και επικρατεί η άποψη πως θα έπρεπε να υπάρχουν πιο ξεκάθαρες παροχές προς την Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξή του (Haber Global), ξεκαθάρισε πως «εμείς στις διερευνητικές επαφές θέλουμε να συζητηθούν όλα τα θέματα, όπως η υφαλοκρηπίδα, τα νησιά, οι εναέριες διελεύσεις κ.λπ.».

Ο Ερντογάν, στην ομιλία του, ανακοίνωσε πως η παρουσία της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο θα συνεχιστεί με δύο ερευνητικά σκάφη κι ένα γεωτρύπανο. «Το “Ορούτς Ρέις” επέστρεψε στην αποστολή του στην Ανατ. Μεσόγειο, το δεύτερο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας το “Μπαρμπαρός” συνεχίζει τις γεωτρήσεις του», είπε, ενώ δήλωσε πως «το γεωτρύπανο “Γιαβούζ” θα επιστρέψει στη Μεσόγειο για γεωτρήσεις» και τόνισε πως θα συνοδεύεται από τα πλοία του τουρκικού ναυτικού.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια