Sponsor

ATHENS WEATHER

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Αιγύπτου υπέγραψαν την συμφωνία μερικής οριοθέτησης της ΑΟΖ

Δεν περιλαμβάνεται το Καστελόριζο στην συμφωνία


O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπέγραψε στο Κάιρο όπου βρίσκεται, την  συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία που ανέβασε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ.

Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για συμφωνία μερικής οριοθέτησης  ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου η οποία θα αφορά το νότιο τμήμα των ελληνοαιγυπτιακών θαλασσίων συνόρων και όχι την ανατολική περιοχή η οποία περιλαμβάνει και το Καστελόριζο. και θα γίνει με την μέθοδο των «ευθειών γραμμών βάσης».

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες μένει να διασαφηνιστεί.
Το βασικό ερώτημα σε σχέση με τις περιοχές που έχουν μείνει έξω από την συμφωνία είναι τι θα γίνει με την επιρροή της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου του Καστελόριζου ακόμη και τμήματος της Κρήτης.

Η κυβέρνηση πάντως επιμένει μέσω διπλωματικών κύκλων ότι η μερική αυτή οριοθέτηση «εξουδετερώνει» το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Τη συμφωνία υπέγραψαν ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, που μετέβη εσπευσμένα στο Κάιρο και ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Twitter ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ:

«Μέρος της τελετής υπογραφής συμφωνίας για τον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου και της Δημοκρατίας της Ελλάδας», ενώ ανήρτησε και σχετικές φωτογραφίες.


​Η εξέλιξη έρχεται μετά και την υπογραφή της συμφωνίας σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας, από τους Νίκο Δένδια και Λουίτζι ντι Μάιο. Η τελευταία επίσκεψη του Έλληνα ΥΠΕΞ στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα είχε γίνει στις 18 Ιουνίου όταν υπήρξε ανταλλαγή προτάσεων από τις δύο πλευρές, με τις οποίες έληξε το τεχνικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων.

Μετά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο, τον Ιούνιο, ο κ. Δένδιας είχε δηλώσει ότι: «Η Αίγυπτος είναι μια φιλική χώρα προς την Ελλάδα. Είναι μια χώρα που υπό την ηγεσία του Προέδρου Σίσι βλέπει, διαβάζει την πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή με τον ίδιο τρόπο που τον διαβάζει και η Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι, στα μέσα Ιουλίου, σε συνέντευξή του, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η συμφωνία θα έκλεινε εντός του καλοκαιριού.

Λεπτομέρειες της συμφωνίας αναμένεται να γίνουν γνωστές.

Ν.Δένδιας: «Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου είναι ακριβώς το αντίθετο του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου»

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου Τουρκίας και Τρίπολης, το οποίο πλέον έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει,στον κάλαθο των αχρήστων».

Ιστορική χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιατί πριν από λίγο υπογράψαμε τη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ των χωρών μας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

«Η σημερινή μας συμφωνία επιβεβαιώνει και κατοχυρώνει το δικαίωμα και την επήρεια των νησιών μας σε υφαλοκρηπίδα και σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη» τόνισε ο κ. Δένδιας και έστειλε το μήνυμα ότι από σήμερα οι σχέσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου περνούν σε μια νέα φάση στενότερων επαφών.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της συμφωνίας, ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε υποδειγματική και σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και αμοιβαία επωφελής, αλλά κυρίως δίκαιη.

Περαιτέρω υπογράμμισε πως η συμφωνία έχει συναφθεί στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και πως σέβεται τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. «Σέβεται επίσης τις σχέσεις καλής γειτονίας. Συμβάλλει στη σταθερότητα και στην ασφάλεια στην περιοχή μας. Επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα. Είναι μια συμφωνία μεταξύ δύο φιλικών, γειτονικών χωρών που σέβονται την ιστορία τους» προσέθεσε.

Επισήμανε πως η συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου είναι το απολύτως αντίθετο του παράνομου, άκυρου και νομικά ανυπόστατου μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Τρίπολης και διαμήνυσε ότι μετά την υπογραφή της σημερινής συμφωνίας μας, το ανύπαρκτο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης έχει καταλήξει εκεί όπου ανήκει από την πρώτη στιγμή, στον κάλαθο των αχρήστων.

Επίσης, διαμήνυσε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίζει να κινείται με την ίδια αποφασιστικότητα, με στόχο τις οριοθετήσεις και με τις υπόλοιπες συνορεύουσες χώρες, στο πλαίσιο όμως πάντοτε του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας. Ειδικότερα, τόνισε πως η Ελλάδα καλεί όποια άλλη χώρα της περιοχής το επιθυμεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της σημερινής συμφωνίας και της αντίστοιχης με την Ιταλία.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια