Sponsor

ATHENS WEATHER

Ο χρυσός και η τέλεια καταιγίδα...


Του Κώστα Στούπα

Όσοι παρακολουθούν τη στήλη δεν εκπλήσσονται με το νέο ιστορικό υψηλό που καταγράφει αυτές τις μέρες η τιμή του χρυσού, ούτε με την εκτόξευση του ασημιού που ακολουθεί κατά πόδας με τη φόρα εκείνου που έμεινε πίσω...

Το πιθανότερο είναι πως βρισκόμαστε στην αρχή ενός νέου ανοδικού κύκλου όπως ακριβώς στα χρηματιστήρια τον Μάρτιο έγινε η πρώτη κίνηση ενός καθοδικού κύκλου ο οποίος θα κάνει το κραχ του 2008 και του 2000 να μοιάζει με… απογευματινό περίπατο.

Όλα τα μέτωπα που υπάρχουν στον ορίζοντα δεν παραμένουν απλώς ανοιχτά αλλά παρουσιάζουν σημάδια ραγδαίας επιδείνωσης.

Γιατί ανεβαίνει ο χρυσός; Για πολλούς και ποικίλους λόγους, όπως:

- Η  ανεξέλεγκτη αύξηση του χρέους και τα μηδενικά επιτόκια και η εύκολη λύση της εκτύπωσης χρήματος

- Η  επιδημία που οδηγεί σε πρωτοφανή για περίοδο ειρήνης ύφεση

-Οι  κυοφορούμενοι  εμπορικοί πόλεμοι  μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας και Ευρώπης

-Οι γεωπολιτικές εντάσεις  μεταξύ Κίνας-Ινδίας και Τουρκίας με όλους τους γείτονες που θα μπορούσαν σε λίγες ώρες να εξελιχθούν σε θερμά επεισόδια με ανεξέλεγκτες διαστάσεις και την εμπλοκή πολλών δυνάμεων…

-Η απειλή που νιώθουν οι ΗΠΑ από τη μετεξέλιξη της Κίνας σε παγκόσμια δύναμη που ζητά σφαίρα πολιτικής και οικονομικής επιρροής

Η επιδημία...

Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες το χειρότερο σενάριο ήταν η επάνοδος της επιδημίας το Φθινόπωρο με ένα δεύτερο κύμα μετά από μια υποχώρηση τους θερινούς μήνες.  Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν πως το δεύτερο κύμα προκύπτει στο μέσον του θέρους. Κανένας δεν γνωρίζει αν η μείωση των θανάτων οφείλεται σε μετάλλαξη του ιού, μέτρα προστασίας των ευπαθών ομάδων ή απλά τις κλιματολογικές συνθήκες του καλοκαιριού που δεν ευνοούν την αύξηση του ιικού φορτίου.

Καθώς τα κρούσματα έχουν τύχει ευρείας διασποράς στους πληθυσμούς η αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών το Φθινόπωρο θα μπορούσε να δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τα συστήματα υγείας και τις οικονομίες.

Βέβαια μπορεί και ο ιός να μεταλλάχτηκε σε λιγότερο επικίνδυνο και αυτή η επιδημία να έκανε τον κύκλο της.

Το χρέος

Το κλείδωμα της οικονομίας την περίοδο της επιδημίας αποτέλεσε τη χαριστική βολή στην παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία από το κραχ του 2000 και μετά.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων μετά το 2000 με όλο και χαμηλότερα επιτόκια και εκτύπωση χρήματος σε όλον τον κόσμο μοιάζει με την αντιμετώπιση "γάγγραινας" με μορφίνη και όχι με χειρουργείο και αντιβίωση. Το ισχυρό παυσίπονο καλύπτει τον πόνο αλλά αφήνει τη σήψη να εξαπλώνεται. Μοιραία κάποιο πρωί θα επέλθει ο θάνατος ή έστω ο ακρωτηριασμός…

Οι γεωπολιτικές εντάσεις…

Στα σύνορα της Κίνας με την Ινδία υπήρξαν νεκροί πριν λίγες εβδομάδες ενώ η Αίγυπτος και η Ελλάδα είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στη Ν.Α. Μεσόγειο και τη Λιβύη.

Η Ρωσία και η Γαλλία παρακολουθούν τις εξελίξεις από κοντά ενώ οι ΗΠΑ παρά την απομάκρυνση από την περιοχή αντιλαμβάνονται πως το κενό που αφήνουν πίσω μπορεί να δημιουργήσει εμπλοκές και συμπλοκές με παγκόσμιες παρενέργειες.

Οι εμπορικοί πόλεμοι..

Η προεδρία Τραμπ έφερε τις ΗΠΑ σε σύγκρουση με την Κίνα και κυρίως σε τριβές με τους συμμάχους της στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ μετά τον Τραμπ δεν μοιάζουν καθόλου με τις ΗΠΑ πριν τον Τραμπ. Τα ελλείμματα κινούνται με ανεξέλεγκτους ρυθμούς και η διεθνής επιρροή της υπερδύναμης βαίνει μειούμενη. Η πιθανή εκλογή του άχρωμου Μπάιντεν στην θέση του αλλοπρόσαλλου ναρκισσευόμενου πρωταγωνιστή των ριάλιτι δύσκολα θα αλλάξει την παρακμιακή τροχιά της ηγέτιδας των δυτικών δημοκρατιών.

Οι αναδιατάξεις ισχύος που θα ακολουθήσουν θα είναι τεκτονικές το ίδιο και οι αναταράξεις.

Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που οδηγούν την τιμή του χρυσού σε νέα ιστορικά υψηλά. Η τιμή του χρυσού ξεκίνησε το 2000 από τα 300 δολ. η ουγκιά και έφτασε το 2011 στα 1.900 όπου μετά από μια διόρθωση μέχρι τα 1.100 κινείται πάνω από τα 1.900 δολ. γιατί ο κόσμος είναι ανήσυχος για τους προσεχείς μήνες και τα προσεχή χρόνια…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια