Αυτές είναι οι επιπτώσεις της έλλειψης ύπνου στο δέρμα μας


Το δέρμα μας μπορεί να υποστεί πολλαπλές συνέπειες από την έλλειψη ύπνου και μια ειδικός σε αυτόν τον τομέα μας προειδοποιεί.

Η έλλειψη ύπνου έχει εμφανείς επιπτώσεις στην υγεία μας και, κυρίως, στο δέρμα μας προκαλώντας ακόμα και πρόωρη γήρανση, ακμή και επηρεάζεται η ενυδάτωσή του.

Συγκεκριμένα, η ειδικός ύπνου, Ολίβια Αρεζόλο, σε συνέντευξή της στην «Daily Mail», ανέφερε πως αν και τα άμεσα σημάδια έλλειψης ύπνου -μαύροι κύκλοι και σακούλες κάτω από τα μάτια- μπορεί, σε κάποιο βαθμό, να εμφανιστούν για κληρονομικούς λόγους, ο ύπνος λιγότερο από οκτώ ώρες την ημέρα μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Πρόωρη γήρανση

Ακόμα, σύμφωνα με την ειδικό, εξαιτίας της έλλειψης ύπνου, το δέρμα δεν παράγει αρκετό κολλαγόνο, ένα στοιχείο που αποτρέπει την εμφάνιση ρυτίδων.

Η ίδια επισήμανε το εξής:

«Το κολλαγόνο, ένας βασικός παράγοντας για τον καθορισμό της σφριγηλότητας ή της χαλάρωσης του δέρματός σας, διέπεται από μια ορμόνη που ονομάζεται αυξητική ορμόνη».

Στη συνέχεια, η Αρεζόλο πρόσθεσε πως η προαναφερθείσα ορμόνη δημιουργείται κατά τον βαθύ ύπνο σε ποσοστό 70%, σύμφωνα με μια έρευνα.

Ως εκ τούτου, η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε πρόωρη γήρανση καθώς, σύμφωνα με αρκετές μελέτες, σε άτομα που κοιμούνται λιγότερο από πέντε ώρες τη νύχτα, η αναγέννηση του δέρματος μειώνεται κατά 30%.

Ενυδάτωση και ακμή

Η Αρεζόλο εξήγησε, επίσης, ότι από την έλλειψη ύπνου η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, αυξάνεται κατά 37%, και έτσι αποτρέπεται η ενυδάτωση του δέρματος και αυτό μένει θαμπό και στεγνό.

Μάλιστα, η ειδικός συνέδεσε την έλλειψη ύπνου με την εμφάνιση ακμής, επισημαίνοντας πως η φλεγμονή οφείλεται σε τοξίνες που εμφανίζονται στο σώμα όταν τίθεται σε κίνδυνο η ανοσοποιητική του λειτουργία. Η τελευταία, με τη σειρά του, συνδέεται εγγενώς με την ποιότητα του ύπνου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια