Έχεις τοξικό αφεντικό; Αυτοί είναι οι τρόποι για να το αντιμετωπίσεις

Καταρχήν σκέψου πως δεν ευθύνεσαι εσύ γι' αυτό


Είναι γεγονός: ένα τοξικό αφεντικό μπορεί να καταστρέψει τον τρόπο που εργάζεσαι! Μπορεί να σε αποθαρρύνει ώστε να αναλάβεις τα project που θέλεις ή ακόμα και να επηρεάσει την ψυχολογία και τις επιδόσεις σου! Το πιο σύνηθες φαινόμενο είναι η άρνηση για εργασία, ακόμη και η εμφάνιση ψυχοσωματικών διαταραχών! Αν νιώθεις κάπως έτσι, εδώ έχουμε συλλέξει μερικές στρατηγικές προκειμένου να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς ένα τοξικό αφεντικό.

1.Συνειδητοποίησε πως αυτό δεν είναι δικό σου λάθος

Μπορεί να νιώθεις (με τον τρόπο που σε χειρίζεται) ότι δεν είσαι καλή στην δουλειά σου αλλά αυτό είναι μόνο επειδή ο συγκεκριμένος άνθρωπος κάνει τα πάντα για να σε ενοχοποιήσει! Αν πραγματικά εξετάσεις σοβαρά το ενδεχόμενο αν έχεις κάνει κάτι λάθος, και η απάντηση είναι αρνητική τότε προφανώς και είναι ένα πρόβλημα του τοξικού αφεντικού σου! Στην πραγματικότητα, το αφεντικό σου είναι αυτό που εμφανίζει λανθασμένη συμπεριφορά. Το θέμα λοιπόν δεν είναι μόνο να αντιληφθείς αυτό που συμβαίνει αλλά να μην το εσωτερικεύσεις.

2.Κάντα όλα γραπτώς.

Είτε ο προϊστάμενός σου υπόσχεται αύξηση, ρεπό, σνακ στην κουζίνα ή λιγότερες ώρες εργασίες για τα σαββατοκύριακα, κατέγραψε όλη τη συνομιλία και την ημερομηνία. Υπάρχει πιθανότητα να το χρειαστείτε αργότερα στο δικαστήριο. Μιλώντας για νομικά θέματα, αλήθεια γνωρίζεις τα δικαιώματά σου; Έλεγξε τους νόμους για της εργατική νομοθεσία και τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και ανάτρεξε στην σύμβαση που έχεις υπογράψει .Τα τοξικά αφεντικά συχνά παραβιάζουν το νόμο, μερικές φορές με τρόμο. Εάν πρόκειται για αυτό, μην φοβάσαι να τον καταγγείλεις. Έχεις κάθε δικαίωμα!

3.Κάνε συχνές βόλτες

Εάν έχεις νιώσει επίθεση από το τοξικό αφεντικό σου, κάνε μια βόλτα. Κυριολεκτικά. Το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι καταπραΰνει το νευρικό μας σύστημα, και οι ορμόνες του στρες απλώς έρχονται σε αρμονία. Εάν μπορείς να περπατήσεις έξω στη φύση ακόμα καλύτερα. Πολλές μελέτες δείχνουν τη θετική επίδραση της φύσης στο νευρικό σας σύστημα.

4.Αν μπορείς, ούρλιαξε μέσα στο αυτοκίνητό σου αργότερα

Είναι σημαντικό να μην «μπλοκάρεις» το θυμό σου. Υπέθεσε πως το τοξικό αφεντικό σου βρίσκεται στο κάθισμα του συνοδηγού και πες του όλα όσα δεν μπορείς κατ' ιδίαν. Μην το κρατάς μέσα σου, βγάλτο. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν πηγαίνεις στο σπίτι όπου σε περιμένουν τ' αγαπημένα σου πρόσωπα. Είναι κρίμα να ξεσπάσεις σε αυτά!

5.Προσπάθησε να έχεις υποστήριξη από τους συναδέλφους σου

Το τοξικό αφεντικό επηρεάζει όλη την ομάδα. Εάν νιώθεις πως επιτίθεται και σε κάποιον άλλο, βρες έναν τρόπο να του πεις ότι νιώθεις το ίδιο και πως δεν είναι δικό του λάθος. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ κουτσομπολιού και συναισθηματικής κατανόησης. Βοηθώντας τους συναδέλφους σου βοηθάς επίσης κι εσένα, έτσι ώστε να δεις την κατάσταση από διαφορετική γωνία και να καταλάβεις πόσο κακό είναι.

6.Να συναναστρέφεσαι μόνο με ανθρώπους που θέλεις

Όταν ζεις μια άσχημη κατάσταση είναι λογικό η ψυχολογία σου να είναι πεσμένη, να θέλεις να κλειστείς στον εαυτό σου και να μην βλέπεις κανέναν. Φυσικά, και χρειάζεται να μείνεις μόνη σου κάποιες ημέρες για να ηρεμήσεις αλλά να ξέρεις πως η ανθρώπινη επαφή είναι αυτό που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα, τώρα περισσότερο από ποτέ! Είναι σημαντικό να περάσετε ποιοτικό χρόνο με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπούν.

7.Σκέψου σοβαρά το ενδεχόμενο να παραιτηθείς

Το γεγονός είναι ότι το να εργάζεσαι με ένα τοξικό αφεντικό είναι εξαντλητικό. Σου ρουφάει όλη την ενέργεια και δεν έχεις τη διάθεση και το χρόνο για να είσαι παραγωγική! Εάν φτάνεις στο σημείο να αντιμετωπίζεις τακτικά άγχος, κρίσεις πανικού ή κατάθλιψη εξαιτίας αυτού του ατόμου ,καλό θα είναι να σταματήσεις το συντομότερο από αυτή τη δουλειά (αν δεν μπορεί να φύγει εκείνος). Υπάρχουν προφανώς περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να παραμείνεις για λόγους επιβίωσης, αλλά εάν είσαι σε θέση να μπορείς να το κάνεις, μη το σκεφτείς ούτε στιγμή. Αξίζεις να αισθάνεσαι ασφαλής και σεβαστή τόσο στην εργασία σου όσο και έξω από αυτήν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια