Η Μόσχα δεν κρύβει ότι φιλοδοξεί να είναι από τους «νικητές» της πανδηµίας και κλιµακώνει τις διεθνείς πρωτοβουλίες της
Οταν ο Γεβγκένι Πριμακόφ (1929-2015), διακεκριµένος Σοβιετικός διπλωµάτης, αρχηγός της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας, υπουργός Εξωτερικών, πρωθυπουργός και εµπνευστής της επί Πούτιν «πατριωτικής» εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας, αντέτασσε στον «µονοπολικό κόσµο», µετά τον Ψυχρό Πόλεµο και το «τέλος της Ιστορίας» του Φουκουγιάµα, το αναπόφευκτο του «πολυπολικού κόσµου», δεν θα µπορούσε να φανταστεί ότι µια πανδηµία θα επισφράγιζε την επιστηµονική ακρίβεια της αντίληψής του για τις διεθνείς σχέσεις στον πλανήτη.
Υπό την επίδραση του γεωπολιτικού καταλύτη µε το όνοµα «κορονοϊός», ο κόσµος µας περισσότερο από ποτέ αναγκάζεται να συνειδητοποιήσει την ύπαρξη πολλών πόλων ισχύος και πολλών αθέατων, πέραν των καθιερωµένων, ερµηνειών της πραγµατικότητας, όπως αποδεικνύει η ανάγκη ευρωπαϊκών χωρών, αλλά ακόµη και των ίδιων των δοκιµαζόµενων ΗΠΑ να αποδεχθούν κινεζική, ρωσική, έως και κουβανική ιατρική βοήθεια για την αντιµετώπιση ενός ύπουλου και αθέατου εχθρού, που βρήκε τις περισσότερες χώρες ανεπαρκώς προετοιµασµένες.
Κάποιες πανικόβλητες κρατικές γραφειοκρατίες, ιδίως στην ΕΕ, που οικοδοµήθηκαν µε βάση την τυφλή υποταγή στον έναν κυρίαρχο, αντιδρούν σπασµωδικά επιστρατεύοντας «ρωσο-σινοφοβικά» αντανακλαστικά, όµως οι σοφότεροι προειδοποιούν ότι ο κόσµος αλλάζει ραγδαία και ότι µετά τις «κινεζικές µάσκες» και τις «ρωσικές στολές βιολογικού πολέµου», ίσως χρειαστούν τρόφιµα, φάρµακα, φθηνά τεστ και εµβόλια, καύσιµα και οικονοµικές εισροές από τις χώρες που σήµερα παρουσιάζονται ως αιτίες του κακού (ιού) και «προπαγανδιστές-υπονοµευτές» µιας πάντα αυτοκτονικά αργοπορηµένης ΕΕ. Η Ρωσία µοιάζει -µέχρι στιγµής να πετυχαίνει εντυπωσιακή συγκράτηση της αυξητικής διασποράς του ιού στον πληθυσµό της, ξεπερνώντας µόλις τώρα το ψυχολογικό φράγµα των 100 νεκρών µεταξύ τουλάχιστον 12.000 καταγεγραµµένων κρουσµάτων σε πάνω από 1 εκατοµµύριο πολίτες που έχουν εξεταστεί.
Μετά τα 15 µεταγωγικά αεροσκάφη µε ιατρική βοήθεια σε µέσα και προσωπικό που απέστειλε στην Ιταλία και το ένα συµβολικό αεροσκάφος µε µάσκες και στολές προστασίας που έφθασε στη Νέα Υόρκη, 20.000 ρωσο-ιαπωνικά τεστ έφθασαν στη Βενεζουέλα, ενώ άλλα 11 αεροσκάφη µετέφεραν εξοπλισµό και ιατρικά µέσα στο Βελιγράδι και 90 στρατιωτικοί γιατροί, ιολόγοι, νοσηλευτές και ειδικοί βιολογικού πολέµου ανέλαβαν δράση. Η Μόσχα δεν κρύβει ότι φιλοδοξεί να είναι από τους «νικητές» της πανδηµίας και κλιµακώνει τις διεθνείς πρωτοβουλίες της, µε τελευταία το σχέδιο διακήρυξης 28 χωρών που καλούν τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ταχθεί υπέρ της διεθνούς συνεργασίας, της στήριξης του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας και της άρσης των κυρώσεων που εµποδίζουν εµπορικές πράξεις µε ιατρικό υλικό για χώρες οι οποίες πλήττονται από τον κορονοϊό.
Τι πιο φυσιολογικό και αναγκαίο θα αναρωτιόταν κανείς, όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτέρες απευθύνει δραµατική έκκληση για παγκόσµια κατάπαυση πυρός λόγω πανδηµίας; Κι όµως η συναινετική αποδοχή του ψηφίσµατος µπλοκαρίστηκε από το «κλασικό» αντιρωσικό µέτωπο ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας, Ουκρανίας και Γεωργίας. Τι κρίµα που ούτε για τα αυτονόητα, ούτε µπροστά σε έναν κοινό εχθρό µπορεί να συµφωνήσει η ανθρωπότητα, υπονοµεύοντας µε ιδεοληπτικά στερεότυπα το µέλλον της, αν όχι την ίδια την επιβίωσή της...
Θανάσης Αυγερινός
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια