Sponsor

ATHENS WEATHER

Τέλος του 2021 θα ξεπεράσουν Ευρώπη και ΗΠΑ την οικονομική κρίση


Η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ δεν προβλέπεται να επιστρέψει στα προ κορονοϊού επίπεδα πριν τα τέλη του 2021, σύμφωνα με το βασικό σενάριο του οίκου Fitch, ο οποίος βλέπει ύφεση 1,9% το 2020. Την ίδια ώρα, αναλυτές της Oxford Economics και της Capital Economics εκτιμούν ότι η βιομηχανική παραγωγή θα επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα στις αρχές του 2021.

Διαβάζοντας το σύνολο των εκθέσεων και αναλύσεων που δημοσιεύονται καθημερινά για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, γίνεται αντιληπτό ότι οι αναλυτές θεωρούν «χαμένο έτος» το 2020 αφού στην καλύτερη των περιπτώσεων η ανάκαμψη θα ξεκινήσει με αργό ρυθμό τον Ιούλιο. Θα ανεβάσει ταχύτητα μετά το φθινόπωρο όταν αφενός θα έχουν αρθεί τα περιοριστικά μέτρα και αφετέρου θα έχουν απορροφηθεί από την πραγματική οικονομία τα τρισεκατομμύρια σε μέτρα ενίσχυσης και ρευστότητα που διοχετεύουν κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις.

Στο αισιόδοξο σενάριο η βιομηχανική δραστηριότητα θα αρχίσει να ανακάμπτει στο β’ εξάμηνο του 2020 και μάλιστα με δυναμικό τρόπο καθώς από το απόλυτο lockdown, οι πόρτες των εργοστασίων θα ανοίξουν ξανά έστω και σε περιβάλλον μειωμένης ζήτησης. Και μόνο η «τρύπα» που θα έχει αφήσει σε πολλά επίπεδα η πανδημία και η πλήρης παύση της οικονομικής δραστηριότητας, είναι συνθήκες ικανές να δώσουν πολύ μεγάλη ώθηση στη βιομηχανική παραγωγή. Όμως κάθε αισιόδοξο σενάριο μέχρι στιγμής διαψεύδεται και άρον άρον οι αναλυτές σπεύδουν να υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει η άρση των περιοριστικών μέτρων, η επιστροφή των πολιτών στην καθημερινότητά τους και φυσικά ο πακτωλός χρημάτων που θα έχουν διατεθεί μέσω «πακέτων» στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων. Πολλά θα εξαρτηθούν, επίσης, από το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα έχουν βάλει λουκέτο και κατ’ επέκταση από τον αριθμό των νοικοκυριών που θα έχουν χάσει εισοδήματα.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Oxford Economics, οι επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου που θα παραμείνουν όρθιες μέσα στην κρίση θα δουν σημαντική ανάκαμψη της παραγωγής προς το τέλος του 2020 και σίγουρα στις αρχές του 2021, καθώς τα αποθέματα θα αναπληρώνονται και η αυξημένη ζήτηση θα καλύπτεται. Το 2021 η βιομηχανική παραγωγή προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 5%.

Σε χθεσινή του έκθεση, ο οίκος Fitch συμφωνεί. Όπως αναφέρει, αν η υγειονομική κρίση περιοριστεί στο β’ εξάμηνο είναι πολύ πιθανό να δούμε ισχυρή ανάκαμψη καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσει σε σαφή αύξηση της δραστηριότητας, κάτι που συμβαίνει σήμερα στην Κίνα. «Όμως το μέγεθος της κρίσης συνεπάγεται ότι ακόμη και αν η πανδημία ξεπεραστεί, το ΑΕΠ θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα στα τέλη του 2021», τονίζει.

Ωστόσο και πάλι η Fitch επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις περιβάλλονται από μεγάλη αβεβαιότητα και όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα διαρκέσει το lockdown των οικονομιών. Ενώ λοιπόν βλέπει ύφεση 1,9% σε Ευρώπη και ΗΠΑ, υπογραμμίζει ότι αν το lockdown συνεχιστεί για 8 εβδομάδες τότε η ύφεση θα είναι πιο βαθιά κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες και η επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα μετατίθεται για το 2022.

Η Capital Economics, τέλος, τονίζει ότι στις επόμενες εβδομάδες και μήνες, συγκεκριμένοι παράγοντες θα καθορίσουν τους «χαμένους» και τους «κερδισμένους» αυτής της ύφεσης. Ο πρώτος είναι το κατά πόσο η απώλεια της παραγωγής θα είναι προσωρινή ή μόνιμη. Για παράδειγμα, όταν χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα, ο κλάδος του real estate και των κατασκευαστών διαρκών αγαθών, αναμένεται να πάρουν πίσω μέρος από τα έσοδα που έχασαν. Και αυτό γιατί όσοι δεν έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της κρίσης θα κάνουν έστω καθυστερημένα τις αγορές που είχαν προγραμματίσει. Στον αντίποδα, αυτό δεν μπορεί να ισχύσει για τον τουρισμό, τον ταξιδιωτικό κλάδο, τους κινηματογράφους και τα εστιατόρια που σημαίνει ότι αυτοί οι κλάδοι δεν μπορούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η ανθεκτικότητα των ισολογισμών καθώς τα κρατικά μέτρα στήριξης δεν μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες για το σύνολο των επιχειρήσεων. Οι αεροπορικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες και σύμφωνα με την Capital Economics, οι μεγάλοι του κλάδου θα ωφεληθούν από την κρατική στήριξη την ώρα που οι μικρότερες εταιρείες θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν στο πολύμηνο lockdown.

Κωσταντίνος Μαριόλης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια