Την κυβερνητική ανασυγκρότηση, η έκταση και το εύρος της οποίας παραμένει ακόμη ερωτηματικό, έχει αποφασίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα χρειάζεται «αναβάθμιση» και υπάρχουν συγκεκριμένα υπουργεία τα οποία δεν "τραβάνε".
Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι η αναδόμηση αυτή της κυβέρνησης θα γίνει πριν τις γιορτές του Πάσχα.
Φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου, αρνείται ότι υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, όπως είναι η πάγια θέση όλων των κυβερνήσεων, (άλλωστε οι ανασχηματισμοί δεν προαναγγέλλονται όπως λέει ο σχετικός μύθος) πλην όμως τα ονόματα δίνουν και παίρνουν και πολλοί υπουργοί διαισθάνονται πως τυγχάνουν της «ιδιαίτερης προσοχής» του πρωθυπουργού.
Από τους πολλούς αυτούς «υπουργούς» δύο θεωρείται σίγουρο ότι είναι προς απομάκρυνση από το κυβερνητικό σχήμα και μαζί τους πέντε υφυπουργοί.
Οι πηγές λένε πως ίσως πέσουν «κι άλλα κεφάλια», εάν κάποιοι υπουργοί συνεχίσουν να επιδεικνύουν ολιγωρία και ατολμία, ειδικότερα στο πολυδιαφημισμένο θέμα των "μεταρρυθμίσεων".
Σε αυτή την κατηγορία, της ατολμίας, λέγεται ότι ανήκουν κάποιοι από τους «τεχνοκράτες», στους οποίους είχαν επενδυθεί πολλές προσδοκίες για σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς να τις έχουν φέρει εις πέρας.
Ο ανασχηματισμός λέγεται ότι θα είναι «μίνι», αλλά όλοι οι ανασχηματισμοί ξεκινούν έτσι και καταλήγουν στο τέλος σαρωτικοί. Οπότε δεν μπορούν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα, ακόμη.
Πάντως λέγεται ότι θα δούμε στην κυβέρνηση περισσότερες γυναίκες και λιγότερους υφυπουργούς.
Η αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τις πληροφορίες έχουν εντοπιστεί, κατ' αρχάς, φαινόμενα δυσλειτουργιών μεταξύ υπουργών και υφυπουργών, με τον επακόλουθο αντίκτυπο στα αποτελέσματα του υπουργείου καθαυτά.
Οι συγκεκριμένες δυσλειτουργίες είναι σε πλήρη γνώση του Κυριάκου Μητσοτάκη,ο οποίος και εμφανίζεται αποφασισμένος να παρέμβει, πριν το Πάσχα.
Οι συναντήσεις πρωθυπουργού και υπουργών ξεκίνησαν από το υπουργείο Τουρισμού, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην καλή δουλειά που έγινε. Και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, βρέθηκε εντός χρονοδιαγράμματος.
Ο Τάκης Θεοδωρικάκος φαίνεται περνά με επιτυχία την ψήφο των αποδήμων και τον εκλογικό νόμο που ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, να έχει ανοιχτά μέτωπα. Η κόντρα με τον υφυπουργό του, Νότη Μηταράκη, εξέλειπε μετά την ανάθεση στον τελευταίο του χαρτοφυλακίου της Μετανάστευσης & Ασύλου, αλλά εκεί ξεκίνησαν άλλα θέματα "δυσλειτουργιών" με το Μέγαρο Μαξίμου και το "πάγωμα" και μετά "ξεπάγωμα" των κέντρων για τους αλλοδαπούς. Η δύσκολη συνεργασία του με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ωστόσο, συνεχίζεται.
Στην περίπτωση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όλα δείχνουν πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση αντικατάστασής του στον επόμενο ανασχηματισμό. Υπάρχει επίσης η αίσθηση ότι ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου έχει θετική παρουσία στην κυβέρνηση και αξιόλογο έργο να επιδείξει.
Πάντως και σε ότι αφορά την ονοματολογία στους υπουργούς που είναι πιθανό να απομακρυνθούν περιλαμβάνονται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας λόγω έλλειψης ουσιαστικού, όπως του καταλογίζουν, έργου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος για το θέμα των διαρροών για τα Ίμια, ενώ πιθανή θεωρείται και η αντικατάσταση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, λόγω διάστασης απόψεων με το Μαξίμου.
Σύμφωνα πάντα με την αξιολόγηση, τρεις υπουργοί μετά βίας περνούν τη… βάση και σε περίπτωση που δεν ανεβάσουν ταχύτητα, το μέλλον τους στα κυβερνητικά έδρανα προμηνύεται θολό. Υπάρχει όμως πάντα η ευκαιρία για ένα λαμπρό μέλλον στα αντίστοιχα βουλευτικά.
Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύσει δεξιά και αριστερά πως δεν πρέπει οι υπουργοί να επαναπαύονται από τα «ευχαριστώ» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δεν εξασφαλίζουν έτσι «ασυλία», λένε οι πηγές του, τονίζοντας ότι υπήρχε σκέψη για άμεση αλλαγή ενός τουλάχιστον υπουργού, από παραγωγικό υπουργείο, αλλά τελικά αποφασίστηκε να του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία.
Ο έλεγχος των υπουργών, συμπληρώνεται και με την αξιολόγησή τους από τους βουλευτές της ΝΔ.
Το πρωθυπουργικό γραφείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τους για να ακούσει τη δική τους άποψη για κάθε ένα υπουργείο ξεχωριστά.
Πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία αυτή; "Αρκετά", λέει το Μαξίμου, πλην όμως σπεύδει να τονίσει είναι απαραίτητη.
Τι περιλαμβάνει αυτή η αξιολόγηση;
Για παράδειγμα πόσο προσιτοί είναι οι υπουργοί; Μπορεί κάποιος βουλευτής να επικοινωνήσει άμεσα μαζί τους ή οχυρώνονται πίσω από γραμματείς;
Πόσο ανταποκρίνονται σε θεμιτά αιτήματα;
Σε κάθε περίπτωση από το Μάρτιο ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την «κυβερνητική ανασυγκρότηση» και μέχρι το Πάσχα αυτή θα πρέπει να έχει λάβει οριστική μορφή.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια