VI73777 VIA GETTY IMAGES |
Ο κατά γενική ομολογία περίεργος θόρυβος προβλημάτισε την επιστημονική κοινότητα που τελικά κατέληξε στο εξής συμπέρασμα: Κάτω από την γη δημιουργείται ένα υποβρύχιο ηφαίστειο.
Η ασυνήθιστη συχνότητα των σεισμών εντοπίστηκε κοντά στο νησί Μαγιότ στον Ινδικό Ωκεανό, ένα από τα πολλά στο αρχιπέλαγος των Κομορών ανάμεσα στην Αφρική και την Μαδαγασκάρη.
Οι επιστήμονες ανίχνευσαν 7.000 τεκτονικούς σεισμούς στο πλαίσιο της μελέτης. Τα είδη των δονήσεων αυτών λαμβάνουν χώρα όταν οι τεκτονικές πλάκες της γης κολλήσουν και κινούνται η μία δίπλα στην άλλη. Η πίεση που τους επιτρέπει να κινούνται προκαλεί τους σεισμούς.
Η μεγαλύτερη δόνηση των 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκε τον Μάιο του 2018.
Στο σημείο «συναντήθηκαν» επίσης 407 σεισμικά κύματα μεγάλης διάρκειας, ενώ ο ήχος που προκάλεσαν θύμιζε αυτόν από ένα δυνατό κουδούνι.
Οι σεισμοί και τα σήματα προέρχονται 22 μίλια μακριά από την ανατολική ακτή του νησιού. Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν ενδείξεις ηφαιστειακής δραστηριότητας στο σημείο αυτό, αλλά υποψιάστηκαν ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει.
Παρατήρησαν επίσης πως η επιφάνεια του νησιού μειώθηκε κατά επτά ίντσες, γεγονός που υποδηλώνει δραστηριότητα που συνδέεται προφανώς με τους σεισμούς.
Πηγή: huffingtonpost.gr με πληροφορίες από CNN
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια