Shutterstock |
Όπως αναφέρει το BBC, στην περίπτωση της τεχνητής νοημοσύνης έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο το ενδιαφέρον να κορυφώνεται και να μειώνεται ανά το πέρασμα των ετών, καθώς οι δυνατότητές της υπερεκτιμούνται και μετά αξιοποιούνται εκ νέου. Οι εν λόγω «κορυφώσεις» είναι γνωστές ως «καλοκαίρια» της ΑΙ και οι «μειώσεις» ως «χειμώνες».
Η δεκαετία του 2010 ήταν αναμφίβολα ένα από τα «θερμότερα καλοκαίρια» της ΑΙ, καθώς τεχνολογικοί κολοσσοί παρουσίαζαν και προωθούσαν συστηματικά τις δυνατότητες που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη. Ο Γιόσουα Μπέντζιο, ο οποίος κατά καιρούς έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους «νονούς της ΑΙ», είπε στο BBC πως οι δυνατότητές της προβλήθηκαν κάπως υπερβολικά από συγκεκριμένες εταιρείες τη δεκαετία του '10. Ωστόσο, ο θόρυβος αυτός ενδεχομένως να καταλαγιάζει. «Έχω στην αίσθηση ότι η ΑΙ περνά σε μια νέα φάση» είπε ο Κάτια Χόφμαν, ερευνήτρια στο Microsoft Research στο Κέμπριτζ.
Δεδομένων των δισεκατομμυρίων που επενδύονται στην τεχνητή νοημοσύνη και της πιθανότητας για νέα επιτεύγματα στον κλάδο, αρκετοί ερευνητές θεωρούν πως θα ήταν λάθος να μιλάμε για «χειμώνα» (και κάποιοι μιλούν για «φθινόπωρο»).
Στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η DeepMind (υπάγεται πλέον στη Google) που είναι μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών στον χώρο, αναφερόταν συχνά στην AGI (artificial general intelligence- τεχνητή γενικευμένη νοημοσύνη), που αναμένεται να αναπτυχθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, και να είναι εξίσου έξυπνη με τους ανθρώπους. Η εταιρεία αγοράστηκε από τη Google το 2014. Πολλοί άλλοι άρχισαν να προβλέπουν εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης σε επίπεδο AGI, μεταξύ των οποίων και το εργαστήριο/ ίδρυμα του Έλον Μασκ, OpenAI. Το 2014 ο Νικ Μπόστρομ, φιλόσοφος στο Oxford University, πήγε ένα βήμα παραπέρα με το βιβλίο του Superintelligence, προβλέποντας έναν κόσμο υπό τον έλεγχο των μηχανών. Ωστόσο, καθώς η δεκαετία προχωρούσε, οι συζητήσεις αυτές άρχισαν να θεωρούνται όλο και περισσότερο υπερβολικές, καθώς, στα τέλη του 2019, ακόμα και οι πιο «έξυπνοι» υπολογιστές παρουσίαζαν πραγματικά μεγάλες δυνατότητες σε ένα μικρό εύρος εργασιών. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρει το BBC, αρκετοί ερευνητές σημειώνουν πως όλο και περισσότεροι συνειδητοποιούν ότι οι παρούσες τεχνικές μπορούν να πάνε τον κλάδο μέχρι ενός σημείου, οπότε απαιτούνται «πραγματικές καινοτομίες», ενώ άλλοι θεωρούν πως η έρευνα προκαλεί πλέον την εντύπωση ότι βρίσκεται σε ένα «οροπέδιο». Επίσης, κάποιοι θεωρούν ότι εισερχόμαστε σε μια περίοδο αυξημένου σκεπτικισμού για την AGI, δεδομένου πως η άποψη της κοινής γνώμης φαίνεται να είναι πως η τεχνητή νοημοσύνη είναι δυνάμει κάτι «σκοτεινό» και «απειλητικό».
Παρόλα αυτά, η DeepMind είναι αισιόδοξη, θεωρώντας πως «απλά ξύνουμε την επιφάνεια».
«Καθώς η κοινότητα επιλύει και ανακαλύπτει περισσότερα, ανοίγουν πιο προκλητικά προβλήματα» είπε ο Κοράι Καβουκτσούογλου, αντιπρόεδρος έρευνας. «Για αυτό η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα μακροπρόθεσμο ταξίδι επιστημονικής έρευνας. Πιστεύουμε πως η ΑΙ θα είναι μια από τις πιο ισχυρές τεχνολογίες που δημιουργήθηκαν ποτέ- μια και μόνη ανακάλυψη που θα μπορούσε να ξεκλειδώσει λύσεις σε χιλιάδες προβλήματα. Η επόμενη δεκαετία θα δει ανανεωμένες προσπάθειες γενίκευσης των δυνατοτήτων των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για να υλοποιηθούν αυτές οι δυνατότητες».
Σύμφωνα με τον Έντουαρντ Γκρεφενστέτ, πρώην εργαζόμενο της DeepMind που πλέον εργάζεται στο Facebook AI Research group, επιτεύγματα της τεχνητής νοημοσύνης όπως η νίκη επί ανθρώπων πρωταθλητών σε παιχνίδια σαν το «Γκο», η αναγνώριση προσώπων, η μετάφραση κειμένων σε πολλές γλώσσες, ο εντοπισμός καρκινικών όγκων, τα αυτόνομα οχήματα κ.α, τείνουν να δημιουργούν πολύ περισσότερο «θόρυβο» από ό,τι θα έπρεπε σε κάποιες περιπτώσεις. «Ο τομέας έχει κάνει πολύ δρόμο την τελευταία δεκαετία, αλλά γνωρίζουμε πολύ καλά πως έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας από επιστημονικής και τεχνολογικής πλευράς για να κάνουμε τις μηχανές πραγματικά έξυπνες».
Οπότε τι αναμένεται για την τρέχουσα δεκαετία; Σύμφωνα με την Κάθριν Μπρέσλιν, πρώην ερευνήτρια της Amazon, αναμένεται να επικρατήσει μια πιο «μετρημένη» και ρεαλιστική αντίληψη των δυνατοτήτων της ΑΙ- δεδομένου πως πολλές εταιρείες, διαφόρων ειδών, χρησιμοποιούν τον όρο για σκοπούς μάρκετινγκ. Όπως εκτίμησε ο Σαμίμ Γουίνιγκερ, πρώτην ερευνητής της Google, «αυτό που χαρακτηρίζαμε ΑΙ ή machine learning κατά τα τελευταία 10-20 χρόνια θα θεωρείται ως απλά άλλη μια μορφή “υπολογιστών” (computation)».
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια