Μόσχα: «Τον Σεπτέμβριο στέλνουμε την δεύτερη παρτίδα των S-400 στην Τουρκία & συζητάμε & για άλλα όπλα (Su-57)»


Γράφει o Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

H προμήθεια της δεύτερης παρτίδας συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία εξελίσσεται κανονικά όπως προβλέπει τομ συμβόλαιο που έχει υπογραφτεί δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ρώσος προεδρικός εκπρόσωπος Γιούρι Ουσακόφ ενώ πρόσθεσε σε ερώτηση για την απόκτηση μαχητικών Su-35 ότι «συζητάμε για ευρύ φάσμα θεμάτων» επιβεβαιώνοντας έμμεσα ότι υπάρχει κρούση για την εξαγωγική έκδοση του υπερμαχητικού Su-57.

Σε ότι αφορά τους S-400 η τήρηση του χρονοδιαγράμματος σημαίνει πως η δεύτερη παρτίδα θα φτάσει στην Τουρκία μέσα στον Σεπτέμβριο.

«Καθημερινά εργαζόμαστε για την αποστολή της δεύτερης παρτίδας των S-400»

«Δεν θα ήθελα να σχολιάσω τις φήμες σχετικά με τα μαχητικά μας αεροσκάφη και την Τουρκία», τόνισε Ουσακώφ, όταν ρωτήθηκε εάν η Τουρκία θα θέσει στην ημερήσια διάταξη τη δυνατότητα αγοράς αεροσκαφών Sukhoi-35.


S-400Η Άγκυρα μελετά, εδώ και καιρός, την προσφορά της Ρωσίας για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών Su-35 στην Τουρκία μετά το «πάγωμα» της συμμετοχής της στο πρόγραμμα συμπαραγωγής του μαχητικού F-35 τον Ιούλιο, έγραψε η εφημερίδα Yeni Şafak, επικαλούμενη στρατιωτικές πηγές.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Άμυνας, το τουρκικό γενικό επιτελείο αεροπορίας και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τη ρωσική πρόταση. Εάν ταχθούν υπέρ της αγοράς, θα αρχίσουν διμερείς διαπραγματεύσεις.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την απόφασή τους να αποκλείσουν την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής του F-35 λόγω της απόκτησης του ρωσικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, διευκρινίζοντας πως η χώρα θα έχει τεθεί εντελώς εκτός του προγράμματος τον Μάρτιο του 2020.

Προφανώς ο Ρώσος εκπρόσωπος δεν θέλει να συζυτήσει το ζήτημα των Su-35 διότι πλέον τίθεται θέμα εξαγωγικής έκδοσης των Su-57

H Άγκυρα διακαώς θέλει ένα μαχητικό 5ης γενιάς και η δήλωση του Ρώσου εκπροσώπουεπιβεβαιώνει το βραδυνό δημοσίευμα του pronews.gr για πιθανή απόκτηση από την Άγκυρα της εξαγωγικής έκδοσης του Su-57

Η Ρωσία με μία κίνηση-έκπληξη που αφορά άμεσα και σε διπλό επίπεδο την Ελλάδα και την ασφάλειά της θα παρουσιάσει εξαγωγικές εκδόσεις του μαχητικού 5ης γενιάς Su-57E στο πλαίσιο της αεροναυτικής έκθεσης MAKS-2019 (27/08-01/09) στην Μόσχα, ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού κρατικού φορέα προώθησης εξαγωγών αμυντικού υλικού, Rosoboronexport, Αλεξάντερ Μιχέεβ.

Η ανακοίνωση έσκασε ως «βόμβα» στον χώρο της παγκόσμιας αμυντικής αγοράς, αφού είναι η πρώτη φορά που ένα τόσο εξελιγμένο μαχητικό αεροσκάφος τίθεται προς πώληση με εξαγωγική έκδοση, παράλληλα με την είσοδό του σε υπηρεσία στην Αεροπορία της χώρας που υπηρετεί!

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το αεροσκάφος έχει ίσως και ανώτερες δυνατότητες από το F-22 (σίγουρα ανώτερες δυνατότητες σε ότι αφορά την χρήση του ως μαχητικό πολλαπλού ρόλου), ενώ έχουν περάσει 17 χρόνια από την ένταξή του σε υπηρεσία δεν εξάγεται ούτε στους πλέον στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Ιαπωνία και η Βρετανία, οι οποίες αρκέστηκαν στο υποδεέστερο F-35.

«Στο MAKS-2019, οι Ρώσοι παραγωγοί θα παρουσιάσουν τις πιο καυτές και πολυναμενόμενες καινοτομίες των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένου του μαχητικού πολλαπλών χρήσεων 5ης γενιάς Su-57E και του ελαφριού μεταγωγικού στρατιωτικού αεροσκάφους Il-112VE.

Είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε τα αεροσκάφη αυτά σε ξένους εταίρους όπως η Τουρκία, και να ανοίξει μια νέα σελίδα στην προώθηση των υπερσύγχρονων συστημάτων αεροπορίας στην παγκόσμια αγορά. Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτά τα μοντέλα», δήλωσε ο Μιχέεβ.

Κι εδώ είναι το ερώτημα: Ποιος θα είναι η πρώτος ή οι πρώτοι πελάτες της εξαγωγικής έκδοσης του απίστευτου, από πλευράς δυνατοτήτων Su-57; Και οι εξαγωγές θα περιλαμβάνουν και τα τρομακτικά όπλα αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους που διαθέτει;

Οι πρώτοι που έρχονται στο μυαλό είναι η Κίνα, η Ινδία (αν και βγήκε από το κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης αφού οι Ρώσοι δεν έδιναν πηγαίους κωδικούς, ούτε τεχνογνωσία κατασκευής κρίσιμων συστημάτων. όπως το τεχνητής νοημοσύνης σύστημα μάχης του μαχητικού 5ης γενιάς) και η... Τουρκία φυσικά!

Μεγάλη τουρκική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Μόσχα κατά την διάρκεια της MAKS 2019 και θα έχει συζητήσεις με τους Ρώσους αρμοδίους για την διαμόρφωση της εξαγωγικής έκδοσης και τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής. Για κόστος, ούτε κουβέντα: Κοστίζει τα 2/3 από το σαφώς υποδεέστερο F-35, περί τα 80 εκατ. δολ.

Η οποία Τουρκία, δεν υπάρχει περίπτωση - το έχουμε σημειώσει και το υπογραμμίζουμε και πάλι - να οδεύσει προς προμήθεια του Su-35. Εξαιρετικό αεροσκάφος, ίσως το καλύτερο 4++ γενιάς. αλλά όχι αυτό που θα ικανοποιήσει τον τουρκικό μεγαλοϊδεατισμό.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια