Ποιοι και πότε αποφασίζουν την αναβάθμιση της Ελλάδας


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μία νέα περίοδος κατά την οποία οι οίκοι αξιολόγησης «φλερτάρουν» έντονα με την Ελλάδα δείχνει να ξεκινά. Οι αναλυτές των οίκων ανέμεναν το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και δεν καθυστέρησαν να προβούν στα πρώτα σχόλια για την πολιτική αλλαγή αλλά και να θέσουν τους όρους που θα επιτρέψουν στο ελληνικό δημόσιο να δανείζεται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια από το επίπεδο του 2% που βρίσκεται σήμερα το 10ετές.

Moody’s, S&P, Fitch και DBRS κλείνουν το μάτι στην ελληνική κυβέρνηση για πιθανή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μέσα στους επόμενους μήνες και παράλλεηλα θέτουν με το καλημέρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις προϋποθέσεις για να επιτύχει τον στόχο του, ήτοι να επαναφέρει την Ελλάδα στα ραντάρ των μεγαλύτερων επενδυτών του κόσμου.

Η οδικός χάρτης για την επενδυτική έκρηξη, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την επιστροφή στα προ κρίσης επίπεδα περιγράφεται με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο στις εκθέσεις των τεσσάρων μεγαλύτερων οίκων αξιολόγησης που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα.

Στα… ψιλά γράμματα των αναλύσεων, η Moody’ s αφήνει κάποια περιθώρια αναβάθμισης σε «Ba3» στις 23 Αυγούστου, ενώ η καναδική DBRS δείχνει πιο έτοιμη να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο σε «ΒΒ» την 1η Νοεμβρίου. Η Standard & Poor’s εμφανίζεται ιδιαίτερα θετική προς τη νέα κυβέρνηση αλλά θα περιμένει τις πρώτες κινήσεις των νέων υπουργών και τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν έως τις 25 Οκτωβρίου για να δώσει την «ετυμηγορία» της, χωρίς κάποια έκτακτη κίνηση.

Από την πλευρά του, ο οίκος Fitch, που διατηρεί σήμερα την υψηλότερη αξιολόγηση για την Ελλάδα, «ΒΒ-», δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για αναβάθμιση στις 3 Αυγούστου. Το πιθανότερο σενάριο είναι η Fitch να αναμένει τα αποτελέσματα από το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και να προχωρήσει σε αναβάθμιση τον Ιανουάριο του 2020, σε «ΒΒ» ή «ΒΒ+», φέρνοντας την Ελλάδα 1 ή 2 σκαλιά αντίστοιχα μακριά από την «επενδυτική βαθμίδα».

Θα ήταν άλλωστε τεράστια έκπληξη αν η Fitch αναβάθμιζε την Ελλάδα με την κυβέρνηση να είναι λιγότερο από ένα μήνα στην εξουσία και την πολιτική αλλαγή να έχει ενσωματωθεί στον προηγούμενο «χρησμό» της. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Fitch εκτός από τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη έχει το βλέμμα στραμμένο κυρίως στις ελληνικές τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο, η εφαρμογή μιας συστημικής λύσης – όπως συνέβη σε άλλες χώρες με μεγάλο ποσοστό NPEs - θα λειτουργούσε θετικά στην αξιολόγηση της χώρας καθώς εκτιμάται από τον οίκο ότι θα επιτάχυνε τη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Μετά την Fitch είναι η σειρά της Moody’ s να δώσει χρησμό στις 23 Αυγούστου. Όπως προκύπτει από τα σχόλια των αναλυτών του οίκου, η Moody’ s θα περιμένει, εκτός από τις μειώσεις φόρων, να γίνουν άμεσες κινήσεις και για την άρση των υπόλοιπων εμποδίων που διώχνουν τους επενδυτές, όπως η γραφειοκρατία και το δυσκίνητο δικαστικό σύστημα. Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι να περιμένει και η Moody’ s μέχρι τις αρχές του 2019, ωστόσο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μία έκπληξη τον ερχόμενο μήνα.

Ο καναδικός οίκος DBRS θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ελπιδοφόρο για την πιστοληπτική αξιολόγησης της χώρας και επισημαίνει ότι η Ελλάδα έχει αυτοδύναμη κυβέρνηση μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Η ατζέντα της ΝΔ έχει στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων ενώ ο Κ. Μητσοτάκης πήρε ξεκάθαρη εντολή από τον ελληνικό λαό να εφαρμόσει όσα έχει υποσχεθεί, μέτρα που σύμφωνα με τον οίκο θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Όπως και να’ χει, οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά ενδιαφέροντες και κρίσιμοι για την οικονομία αφού η Ελλάδα χρειάζεται να αναβαθμιστεί τουλάχιστον από έναν οίκο σε επενδυτική βαθμίδα. Με τα σημερινά δεδομένα ο στόχος είναι εφικτός ακόμη και για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ωστόσο ένα ντόμινο θετικών εξελίξεων θα μπορούσε να επιταχύνει την επιστροφή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια