Φονική θεομηνία χτύπησε τη Χαλκιδική – 6 νεκροί – Ανάμεσα τους ένα 2χρονο αγόρι – Εκατοντάδες τραυματίες – Εικόνες βιβλικής καταστροφής | Βίντεο


Έξι νεκροί, δεκάδες τραυματίες, ξεριζωμένα δέντρα, αναποδογυρισμένα αυτοκίνητα, ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δρόμοι που μετατράπηκαν σε χείμαρρους: αυτός είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν το βράδυ της Τετάρτης, τη Χαλκιδική.

Στη Νέα Πλαγιά Χαλκιδικής υπάρχουν δύο νεκροί και ένας τραυματίας από πτώση στέγης σε ταβέρνα, λόγω της σφοδρότατης καταιγίδας που έπληξε την κεντρική Μακεδονία πριν από λίγο. Οι άλλοι δύο θάνατοι συνέβησαν κοντά στο «Ποτίδαια Παλάς» από πτώση δέντρου, ενώ υπάρχουν άλλοι δύο νεκροί στην Σωζόπολη Χαλκιδικής, από ανατροπή τροχόσπιτου λόγω του αέρα! Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ υπάρχουν επίσης τουλάχιστον 100 τραυματίες.

Σύμφωνα με το voria.gr, νεκρή στην Νέα Πλαγιά, είναι μια Ρουμάνα υπήκοος, όπως και ένας 8χρονο παιδί (φέρεται να είναι γιος της, αλλά δεν έχει επιβεβαιωθεί η πληροφορία) που άφησε την τελευταία του πνοή ενώ μεταφερόταν στο νοσοκομείο, ενώ στη Νέα Ποτίδαια αναφέρουν πως τα θύματα είναι ένας πατέρας 39 ετών από την Ρωσία και το 2 χρονών παιδί του.

Αυτόπτης μάρτυρας που ήταν στην ταβέρνα την ώρα της τραγωδίας είπε πως ξαφνικά έπεσε το στέγαστρο αλλά δεν πρόλαβαν να σώσουν τη γυναίκα, που καταπλακώθηκε. Ο 8χρονο αγόρι δεν έδειχνε τραυματισμένο αλλά «σταμάτησε να αναπνέει». Το παιδί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.


Στο τροχόσπιτο ένα ζευγάρι έχασε τη ζωή του, ενώ έχει χρειαστεί να απεγκλωβιστούν πάνω από 20 άτομα στην περιοχή. Τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει τα πάντα στο διάβα τους στην περιοχή, κοντά στη θάλασσα, ενώ υπάρχουν διακοπές ρεύματος σε αρκετούς Δήμους.

Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα «Πληροφοριοδότης» Ημαθίας, στη Νικομήδεια ένας ηλικιωμένος δεν πρόλαβε να πάει στο σπίτι του για να προφυλαχθεί και έχασε την ζωή του.

Δείτε εικόνες από την καταστροφή στη Χαλκιδική





Ήδη από τις 06:00 το πρωί είναι σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ενώ για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρώτο φως της μέρας αποκαλύπτει σιγά σιγά το μέγεθος της καταστροφής. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να μιλήσει ακόμη με βεβαιότητα για τίποτα. Χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου στον ΣΚΑΙ πως «δεν ξέρουμε αν έχουμε την πλήρη εικόνα».

Η Χαλκιδική έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δύναμη 140 πυροσβεστών παραμένει επί ποδός για να ανοίγει δρόμους που έκλεισαν από δέντρα που έπεσαν. Η περιοχή παραμένει βυθισμένη στο σκοτάδι.

Αγνοείται ψαράς

Την ίδια ώρα, έχουν χαθεί τα ίχνη ενός 62χρονου ψαρά, ο οποίος παρά την κακοκαιρία πήρε την απόφαση να βγει στα ανοιχτά. Το Λιμενικό από το βράδυ κάνει έρευνες για τον εντοπισμό του.

Μεγάλη επιχείρηση με 140 άνδρες και 44 οχήματα από την Πυροσβεστική

Το σύνολο των δυνάμεων στη Χαλκιδική και στην ευρύτερη περιοχή ενεργοποίησε η ηγεσία της Πυροσβεστικής, προκειμένου να δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια στους πολίτες και τους τουρίστες που κινδύνευσε η ζωή τους από τη φονική θεομηνία που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά της, αφήνοντας πίσω έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, καθώς και ανυπολόγιστες καταστροφές σε ιδιωτικές περιουσίες και υποδομές.

Στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Μακεδονίας επιχείρησαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 140 Πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Συγκεκριμένα:

• 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης

• 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και

• 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό

Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:

• 8 πυροσβέστες και 4 οχήματα

Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Επενέβησαν σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.

Πάνω από 600 κλήσεις δέχθηκε το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολυγύρου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για παροχή βοήθειας στις πληγείσες από την φονική καταιγίδα περιοχές της Χαλκιδικής και, σε 235 περιπτώσεις, έγινε επέμβαση για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια