Sponsor

ATHENS WEATHER

Η μεσογειακή διατροφή συμβάλλει στην πρόληψη του Αλτσχάιμερ


Τον σημαντικό ρόλο της διατροφής στους ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ ανέλυσε στη διάλεξη στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Νόσος Alzheimer: Πού βρισκόμαστε σήμερα» ο ομότιμος καθηγητής Νευρολογίας, κ. Αλέξανδρος Παπαδημητρίου.

Η μεσογειακή διατροφή, η σωματική και η πνευματική άσκηση μπορούν να συμβάλουν στην πρόληψη του 1/3 των περιστατικών με νόσο Alzheimer.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου τα ευρήματα επιστημονικών ερευνών που συνδέουν την νόσο Alzheimer με τη διατροφή, τη παχυσαρκία, τη σωματική άσκηση και την κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα, δείχνουν ότι με τη σωστή στρατηγική πρόληψης, από την ηλικία των 50 ετών, μπορούμε να επιτύχουμε μείωση της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου, βελτίωση της εξέλιξής της και παράταση της ζωής των ασθενών.

Για παράδειγμα, η μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει τροφές, όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, που δρουν προστατευτικά για τη νόσο, μειώνοντας την πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου κατά 40%.

Ενδείκνυται όμως και για όσους έχουν ήδη νοσήσει, καθώς μπορεί να επιτύχει παράταση της βιωσιμότητας τους κατά 4 χρόνια. Άμεση συσχέτιση έχει και η παχυσαρκία, ειδικά της μέσης ηλικίας, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες νοσηρότητας κατά 60%.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, μέσω διαφορετικών μηχανισμών, έχει αποδειχτεί ότι η σωματική άσκηση αποτελεί σημαντική ασπίδα πρόληψης για τη νόσο Alzheimer, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης της μέχρι και 50%. Η βελτίωση των νοητικών λειτουργιών, η μείωση των φλεγμονωδών στοιχείων που εντοπίζονται στον εγκέφαλο και η μείωση των εγκεφαλικών βλαβών που επιτυγχάνονται με την άσκηση, εξασφαλίζουν την πλαστικότητα των εγκεφαλικών κυττάρων και την ταχύτερη ανάπλαση τους.

Η κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα των ηλικιωμένων φέρεται επίσης να έχει πολύ σημαντική επίδραση στην εμφάνιση της νόσου, καθώς συμβάλλουν στην αύξηση των εγκεφαλικών εφεδρειών που αντικαθιστούν τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το διάβασμα, ο εθελοντισμός, η κοινωνική δικτύωση και τα πολιτισμικά δρώμενα είναι κάποιες από τις μορφές πνευματικής δραστηριότητας που έχει αποδειχτεί ότι μειώνουν επίσης τις πιθανότητες για εμφάνιση της νόσου.

Όπως λέει, με το πέρασμα των ετών οι άνθρωποι απομονώνονται. Η κοινωνική δικτύωση σε αυτή την ηλικία είναι απαραίτητη και αποτελεί έναν παράγοντα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην πρόληψη της νόσου Alzheimer.

Μία επίσημη οδηγία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Μ.Βρετανίας (NHS) αναφέρει ότι  είναι απαραίτητη η πνευματική άσκηση με τη χρήση ειδικών νοητικών και γνωσιακών τεστ στα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται υγιείς άνθρωποι άνω των 65 ετών, για την εξάσκηση των νοητικών λειτουργιών.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι τα σημερινά στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι τροποποιώντας τους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, μπορούμε να εξαλείψουμε σχεδόν το 1/3 των περιστατικών της νόσου Alzheimer, χωρίς τη θεραπευτική διαδικασία.

Δεδομένων των προβλέψεων για τριπλασιασμό του επιπολασμού της νόσου μέχρι το 2050, με περισσότερους από 130 εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να αναλογιστούμε τι οφέλη θα αποφέρει αυτή η μείωση για την παγκόσμια οικονομία και τις ενδο-οικογενειακές ισορροπίες, όπως λέει κλείνοντας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια