Sponsor

ATHENS WEATHER

Επιστήμονες εξηγούν πως βρέθηκε στη Σελήνη η αρχαιότερη πέτρα της Γης


Η πέτρα χρονολογείται πριν από περίπου 4 δισ. χρόνια και εκτιμάται πως έφτασε στη Σελήνη μετά από ισχυρή σύγκρουση αστεροειδή στον πλανήτη μας.

Ένα από τα δείγματα που έφερε στον πλανήτη μας πριν από δεκαετίες το πλήρωμα του Apollo 14, φαίνεται τελικά ότι είναι γήινης προέλευσης.

Μάλιστα, πρόκειται για την αρχαιότερη πέτρα της Γης, η οποία διαμορφώθηκε περίπου την ίδια περίοδο που σχηματίστηκε ο πλανήτης μας, σύμφωνα με ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Earth and Planetary Science Letters.

Έως τώρα, η αρχαιότερη πέτρα που είχε βρεθεί ήταν ηλικίας 2 δισεκατομμυρίων ετών. Η νέα πέτρα, διαμορφώθηκε πριν από 4 με 4,1 δισεκατομμύρια χρόνια, περίπου 12,5 μίλια κάτω από την επιφάνεια της Γης, αν και το μεγαλύτερο μυστήριο, είναι πως έφτασε η πέτρα αυτή τόσο μακριά, μέχρι τη Σελήνη.

Οι ερευνητές της NASA, διαπίστωσαν ότι η μικρή πέτρα έχει γήινη προέλευση, καθώς περιέχει πλήθος μεταλλικών στοιχείων όπως ο χαλαζίας και το άστριο, που είναι κοινά στη Γη αλλά σπάνια στη Σελήνη. Υπάρχει ωστόσο, μια μικρή πιθανότητα να σχηματίστηκε στη Σελήνη το πέτρωμα.

Πώς έφτασε όμως στη Σελήνη; Οι επιστήμονες εξηγούν πως η Σελήνη η ίδια ήταν κάποτε μέρος της Γης που διασπάστηκε μετά από έκρηξη με ένα μεγάλο αστεροειδή στις απαρχές της ιστορίας του πλανήτη μας. Συνεπώς είναι πιθανό κατά τα πρώτα χρόνια του Ηλιακό μας συστήματος να χτύπησε τη Γη ένας μεγάλος αστεροειδής και ένα από τα γήινα κομμάτια που εκτοξεύθηκαν στον ανέρα, να προσγειώθηκε στον δορυφόρο της Γης.

Πριν από την ανακάλυψη αυτή, οι επιστήμονες μπορούσαν μόνο να υποθέσουν πως έμοιαζαν τα πρώτα πετρώματα της Γης.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του CLSE, Ντέιβιντ Κρινγκ, το επόμενη βήμα είναι να ψάξουμε για παρόμοια ύπαρξη μεταλλικών στοιχείων στα σεληνιακά δείγματα προκειμένου να βρεθούν και άλλα στοιχεία για τα πρώιμα χρόνια του πλανήτη μας.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια