Sponsor

ATHENS WEATHER

Μυρίζει μπαρούτι η Βουλή: Οι πρόθυμοι και οι αναποφάσιστοι

Η ώρα της αλήθειας για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Η μάχη Τσίπρα-Μητσοτάκη και η παρέμβαση Καραμανλή


Με το κλίμα να μυρίζει μπαρούτι κορυφώνεται σήμερα σήμερα  στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση  για το σχέδιο νόμου  που αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών.

Η παρέμβαση Καραμανλή

Στο κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα τοποθετήθηκε, όπως αναμενόταν, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος σε γραπτή δήλωση του αναφέρει οτι δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. «Απόφαση» όπως τόνισε «που προσέφερε ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στη Χώρα μας, το οποίο δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε όπως έπρεπε».

Παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι ισχυρή και πλήρως τεκμηριωμένη η κριτική της Νέας Δημοκρατίας για την προκείμενη συμφωνία. «Ιδίως μάλιστα όταν η όλη διαπραγμάτευση έγινε υπό όρους αδικαιολόγητης βιασύνης και όταν, προφανώς, άλλοι είναι εκείνοι που επείγονται για την διευθέτηση του θέματος. Οπωσδήποτε όμως όχι η Ελλάδα», πρόσθεσε.
«Τέλος» σημείωσε, «όφειλε η Κυβέρνηση να σεβαστεί την ευαισθησία και να αφουγκραστεί τις εύλογες ανησυχίες της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και να διαμορφώσει με δική της πρωτοβουλία συνθήκες στοιχειώδους εθνικής συνεννόησης. Δεν είναι επιτρεπτό εθνικά θέματα τέτοιας σημασίας να οδηγούν σε οξύτητα που ευνοεί διχαστικό κλίμα».

Ο γρίφος-Παπακώστα

Η κ. Παπακώστα της «καραμανλικής σχολής σκέψης» όπως έχει δηλώσει η ίδια ότι είναι , αποκάλυψε στη Βουλή ότι το κόμμα της, δηλαδή η Νέα Ελληνική Ορμή είναι εκείνο που θα αποφανθεί για το ποια στάση θα τηρήσει η ίδια στην ψηφοφορία. Βέβαια πριν αναφέρει ότι θα πάρει την τελική της απόφαση μετά τις δημοκρατικές διαδικασίες του κόμματος που θα προηγηθούν, είχε εκφραστεί θετικά για τη Συμφωνία προαναγγέλλοντας εμμέσως για το τι θα πράξει το βράδυ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η γενική της εκτίμηση είναι θετική μεν ως προς σειρά σημείων και ιδίως ως προς την περιγραφή άρσης δραστηριοτήτων αλυτρωτισμού και επίσης στο μέρος που προβλέπονται πολλαπλοί τρόποι ενίσχυσης της διακρατικής συνεργασίας.

Όπως τόνισε, καταρχάς αναφέρεται ρητά στο προοίμιο της Συμφωνίας ότι το υφιστάμενο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών είναι διεθνές πάγιο και διαρκές και είναι απαραβίαστο κι επίσης εξαλείφεται τελείως ο όρος Δημοκρατία της Μακεδονίας τόσο σε διεθνές όσο και σε διακρατικό επίπεδο. «Ας μην ξεχνάμε ότι οι περισσότερες χώρες συμπεριλαμβανομένου όλων των ισχυροτέρων αναγνωρίζουν σήμερα ως Μακεδονία τη γείτονα χώρα. Το όνομα της Μακεδονίας είχε υφαρπαγεί».

Με την Συμφωνία, σύμφωνα με την κ. Παπακώστα όσο επώδυνη είναι για μας η χρήση του ως σύνθετου, πρακτικώς το όνομα επιστρέφει στην Ελλάδα, μαζί με την ιστορία και τον Πολιτισμό του» σχολίασε η κ. Παπακώστα.

Μάχη πολιτικών αρχηγών

Το ενδιαφέρον στρέφεται, όπως είναι αναμενόμενο, στις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών οι οποίοι θα επιχειρήσουν να αναδείξουν με επιχειρήματα την άποψή τους για τη συμφωνία.

Η Αντιπολίτευση βρίσκεται από χθες στα «κάγκελα» μετά την αποκάλυψη των κυβερνητικών μεθοδεύσεων σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ ενώ σήμερα αναμένεται νέο «σφυροκόπημα» κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού.

Η ΝΔ θα χρησιμοποιήσει όλα τα «βαριά χαρτιά» στην κοινοβουλευτική «μάχη» που συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη ενώ εντός της ημέρας αναμένεται με ενδιαφέρον η παρέμβαση – πιθανότατα μέσω γραπτής δήλωσης – του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για το «Μακεδονικό».

Η συζήτηση συνεχίζεται σήμερα στον απόηχο της χθεσινής παραδοχής από πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικού Γιώργου Κατρούγκαλου ότι οι συνταγματικές τροποποίησης των Σκοπίων βρίσκονται στον αέρα. Έπρεπε να φτάσουμε στο «παρά πέντε» ψήφισης της Συμφωνίας προκειμένου να γίνει γνωστό ότι οι συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ θα ισχύσουν μόνο μετά την κύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας και του Πρωτοκόλλου ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.

Η Αντιπολίτευση κατήγγειλε το γεγονός σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να συζητά η Βουλή των Ελλήνων για μία συμφωνία τέτοιας ιστορικής εμβέλειας χωρίς να έχει στη διάθεσή της το τελικό ενιαίο και κωδικοποιημένο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ με ενσωματωμένες τις τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν.

Η κυβέρνηση κάνει ότι δεν… ακούει λέγοντας ότι δεν προβλέπει κάτι τέτοιο η συνταγματική πρακτική των Σκοπίων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και άλλοι πολιτικοί αρχηγοί θα εξαπολύσουν «πυρά» κατά του πρωθυπουργού τόσο για το περιεχόμενο της Συμφωνίας όσο και για τις μεθοδεύσεις των τελευταίων ωρών με τις συνταγματικές αλλαγές της ΠΓΔΜ . Ο πρόεδρος της ΝΔ θα θέσει όλους τους βουλευτές του κοινοβουλίου προ των ευθυνών τους τονίζοντας την ιστορικότητα των ημερών αλλά και τον αντίκτυπο που θα έχει η ψήφιση της Συμφωνίας για τις μελλοντικές γενιές.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου ο οποίος θυμήθηκε λίγο πριν την ψήφιση της Συμφωνίας να κάνει αντιπολίτευση απέναντι στον πρώην κυβερνητικό του εταίρο για τον οποίο – μέχρι πριν λίγες ημέρες – έσταζε μέλι.

Τα σίγουρα «ναι» και οι αναποφάσιστοι

Με δεδομένο ότι η ΝΔ δεν θα καταθέσει τελικά πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης εντός της ημέρας – όπως είχε διαρρεύσει χθες – η ψηφοφορία θα γίνει κανονικά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Λίγο νωρίτερα, φορείς για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και απλοί πολίτες δίνουν «ραντεβού» έξω από το κοινοβούλιο σε μία έσχατη μάχη ώστε να μην ψηφιστεί η Συμφωνία.

Πάντως από την  κυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι υπάρχει η πλειοψηφία των 151 βουλευτών.  Στους 145 του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτει τον ανεξάρτητο  βουλευτή Σπύρο Δανέλλη, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο των ΑΝΕΛ ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία και θα παραδώσει την έδρα του (σ.σ την οποία θα πάρει ο Τέρενς Κουίκ), τον πρόσφατα διαγραφέντα  από την ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Θανάση Θεοχαρόπουλο αλλά και τους τρεις βουλευτές του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη.

Με αυτές τις προσθήκες, οι «πρόθυμοι» βουλευτές φτάνουν με βεβαιότητα τους 151. Ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρχουν και άλλοι που θα συνταχθούν με τον πρωθυπουργό. Έτσι στους 151 μπορεί να προστεθεί η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα η οποία δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει, ωστόσο το μεσημέρι της Πέμπτης εκφράστηκε θετικά για τη συμφωνία.

Γρίφος παραμένει η στάση δύο ακόμη μελών της κυβέρνησης οι οποίοι προέρχονται από τους ΑΝΕΛ και διεγράφησαν πρόσφατα από την κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ο λόγος για την υπουργό Τουρισμό Έλενα Κουντουρά και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη.

Εάν και οι τρεις υπουργοί συνταχθούν στο πλευρό του Τσίπρα, τότε οι «πρόθυμοι βουλευτές» μπορεί να φτάσουν τους 154.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια