Όσο περνούν οι μέρες αποκαλύπτεται ο σχεδιασμός τους Αλέξη Τσίπρα με τον οποίο θα οδηγήσει το κόμμα του στις εκλογές, όποτε κι αν αποφασίσει να γίνουν και πάντως το αργότερο σε ένα χρόνο από τώρα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Όπως ολοκληρώνεται το παζλ όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ουσιαστική έκπληξη από αυτές που κάνουν τη διαφορά, ανατρέπουν το κλίμα ή δημιουργούν προσδοκίες.
Ξεκινώντας από σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας αλλάζει τον γραμματέα του κόμματός του. Όπως όλα δείχνουν, τοποθετεί τον Πάνο Σκουρλέτη στη θέση του Παναγιώτη Ρήγα που δεν αποκλείεται να λάβει ως αντίδωρο -για το άδειασμά του- κάποια θέση υφυπουργού στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, ένα πρόσωπο στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που έχει τη δική του ατζέντα, τις δικές του φιλοδοξίες και στρατηγικές συμμαχίες. Τον προτιμά εκεί ο Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι δεν θα δουλεύει γι αυτόν με τη στενή έννοια του όρου. Αντικειμενικά όμως έχει περισσότερες δυνατότητες από τον σημερινό και επίσης στο τέλος της προεκλογικής διαδρομής κανείς δεν θα μπορεί να χρεώσει στον πρωθυπουργό αποκλειστικά το εύρος της ήττας, όποιο κι αν είναι αυτό.
Από εκεί και πέρα αναμένεται ο ανασχηματισμός, μέσα στα επόμενα 24ωρα καθώς πρέπει να αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν από τη ΔΕΘ. Όπως όλα δείχνουν θα υπάρχουν δύο αξιοσημείωτα:
Η είσοδος στην κυβέρνηση προσώπων της νεότερης γενιάς του ΣΥΡΙΖΑ που κατά τεκμήριο ανήκουν κυρίως στην πρωθυπουργική επιρροή, χωρίς να αποκλείονται και μικρές εκπλήξεις προώθησης στελεχών από τους 53+.
Και η υπουργοποίηση πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που είτε έχουν προσχωρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και καιρό (π.χ. Λούκα Κατσέλη), είτε βρίσκονται στον περίβολο περιμένοντας σιωπηλοί (π.χ. Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου). Προφανώς ο πρωθυπουργός γνωρίζει ότι τα συγκεκριμένα αυτά πρόσωπα και μερικά ακόμη που ακούγονται δεν μπορούν να του προσφέρουν τίποτε, ούτε καν σε επίπεδο επικοινωνιακών εντυπώσεων. Αλλά παρ’ όλα αυτά δεν αποκλείεται να το κάνει μη έχοντας κάτι καλύτερο αυτή τη στιγμή.
Τέλος, στο θέμα του ανασχηματισμού έχει σημασία και ποιοι –εκτός του κ. Σκουρλέτη- θα κληθούν να αποχωρήσουν και για ποιο λόγο θα συμβεί αυτό.
Οι πυκνές εξελίξεις θα συνεχιστούν καθώς το επόμενο Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη ΔΕΘ και εκεί θα πρέπει να ξετυλίξει όλη του την οικονομική στρατηγική κηρύσσοντας παράλληλα και… επισήμως μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο που μάλλον κακό θα κάνει στην οικονομία.
Η κυβέρνηση έχει καταστήσει κομβικό σημείο της επικοινωνιακής της στρατηγικής το θέμα των συντάξεων που η ίδια φυσικά έχει δημιουργήσει. Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη συμφωνηθεί μια μικρή παράταση στην εφαρμογή της περικοπής αλλά αυτό θα παρουσιαστεί στην… ώρα του ως επιτυχία μετά από διαπραγμάτευση.
Φυσικά κανείς στην κυβέρνηση δεν θα πει τι θα συμβεί μετά τη λήξη της παράτασης. Γι αυτό το λόγο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ανακοινώσει από τώρα ότι προτίθεται να καταργήσει όλο το νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις προκειμένου να ακυρώσει ένα από τα ελάχιστα σημεία στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει προεκλογικούς πόντους.
Ανεξαρτήτως αυτών, είναι σαφές ότι ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι η δεδομένη ήττα μπορεί να απέχει λίγο από τη «στρατηγική» ήττα και αυτό φυσικά δεν του αρέσει καθόλου.
Σε αυτό το μοτίβο αναμένεται και ο νέος κύκλος της συζήτησης και των δικαστικών διερευνήσεων για σκάνδαλα του παρελθόντος. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αυτά λειτουργούν καλύτερα όταν συμβαίνουν σε ανύποπτο χρόνο και όχι παραμονές εκλογών. Γιατί τότε συνήθως εκλαμβάνεται επηρεασμού των ψηφοφόρων και αυτό μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια