Η ετήσια λιτανεία της φωτιάς

Του Γιάννη Σιδέρη

Ο Βύρων κατηγορούσε τον «στρατηγό άνεμο» για τις πυρκαγιές. Οι σημερινοί έβαλαν και τον προσωπικό τους τόνο συνωμοσιολογικής ερμηνείας, γιατί είναι μπολιασμένος στην κουλτούρα τους. Πάντα κάποιοι συνωμοτούν για να τους υπονομεύσουν.

Ο Πρωθυπουργός από το Μόσταρ που είχε πάει να τον βραβεύσουν για την συμφωνία με τα Σκόπια, δήλωσε προβληματισμένος από τις πολλές παράλληλες εστίες φωτιάς σε όλη την επικράτεια. Ο Νίκος Τόσκας δήλωσε ότι δεν είναι αθώες «αυτές» οι πυρκαγιές. Παράλληλα Συριζαίϊκα ακάουντ στα social media ήταν πιο «ευφάνταστα». Τα έριξαν… στον ΣΚΑΙ: Δημοσκόπος που έγινε γνωστός γιατί με τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζει, δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου ισοδύναμο δημοσκοπικά με τη ΝΔ, έγραψε: «Με αφορμή την πυρκαγιά στην Κινέτα, προκαλεί εντύπωση και απορία το γεγονός ότι ο ΣΚΑΙ μεταδίδει σε ζωντανή σύνδεση από το σημείο πριν καν φουντώσει η φωτιά, με τα υπόλοιπα κανάλια να ακολουθούν με καθυστέρηση. Λες να γνωρίζουν από πριν που θα έχει φωτιά ή εμπρησμό;»

Τουλάχιστον οι Πασόκοι και οι ΝΔτες ήταν πιο ευφάνταστοι. Για τις φωτιές της Ηλείας το 2007 όπου είχαν καεί 78 άνθρωποι , οι ΝΔτες υπογείως, υπό μορφή ψιθύρου, τα έριχναν σε τούρκους πράκτορες. Το ίδιο και ο Πασόκοι στις φωτιές του Αιγαίου, με έμφαση στις φωτιές της Σάμου. Αυτοί οι ύποπτοι εμπρηστές είχαν τουλάχιστον μία αληθοφάνεια.

Οσο για τον δημοσκόπο (το όνομα δεν έχει σημασία), που ευθέως υπονόησε ότι ο ΣΚΑΙ ξέρει που θα μπει η φωτιά – ενδεχομένως δηλαδή να τη βάζουν και οι δημοσιογράφοι του - μπορεί να είπε κουταμάρα ολκής, αλλά δεν ήταν αθώα κουταμάρα. Απευθύνονται σε ένα κοινό το οποίο έχουν ντοπάρει ενοχοποιώντας κάθε δημοσιογράφο και κάθε Μέσο Ενημέρωσης, που δεν είναι στην υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Λογικό και για τις πυρκαγιές να είναι ύποπτοι οι δημοσιογράφοι!

Προσωπικά η στήλη δεν επικρίνει την κυβέρνηση για αυτό καθεαυτό το θέμα των πυρκαγιών. Κάθε καλοκαίρι ζούμε τα ίδια για τους ίδιους λόγους, επί τέσσερις τουλάχιστον δεκαετίες, αφότου άρχισε η έντονη κερδοφορία στη χρήση γης.

Αν για κάτι ευθύνεται ο πρωθυπουργός είναι η περυσινή του αναίσχυντη δήλωση ( άρα και η νοοτροπία που επεδείκνυε): Είχε δηλώσει ότι είχαν καεί στην Αττική 15.000 στρέμματα ενώ το 2009 είχαν καεί 150.00 στρέμματα. Πρωθυπουργός ων, διαγωνίστηκε ποιανού ήταν πιο μεγάλη… η πυρκαγιά! Τώρα πάλι θα μετρήσει στρέμματα;

Αμέλεια, γόπες που πετιούνται έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου, κάψιμο σκουπιδιών, δραστηριότητες σε εξοχικές κατοικίες, βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ, κεραυνοί, κάψιμο ξηρών χόρτων, είναι οι κύριες αιτίες πυρκαγιών που έχει καταγράψει το υπουργείο Γεωργίας. Και φυσικά ανάμεσά τους αναφέρει και τις «κακόβολες ενέργειες», δηλαδή τους εμπρησμούς.

Στατιστική αναφορά κάνει, λογικώς δεν αναφέρει ότι η δράση των εμπρηστών καθίσταται ελκυστική γιατί είναι εύκολη και κερδοφόρα. Μετά από κάθε πυρκαγιά κοντά σε αστικούς οικισμούς, εμφανίζονται στην καμένη περιοχή αυθαίρετα κτίσματα - συνήθως βίλες, που στη συνέχεια με κάποιο τρόπο νομιμοποιούνται, όπως και οι επιχειρήσεις που αναπτύσσονται στις περιοχές των καμένων.

Παράλληλα δεν υπάρχει καμία επιτήρηση και πρόληψη. Η επιτήρηση δεν προσφέρει βέβαια και πολλά όταν πνέουν θυελλώδεις άνεμοι –άλλωστε οι μεγάλες πυρκαγιές γίνονται μεγάλες ακριβώς γιατί πνέουν θυελλώδεις άνεμοι, γιατί οι άνεμοι έχουν «μένος» όπως ακούσαμε χθες .

Όσο για την πρόληψη, είναι η δραματική έλλειψη ενός ελλειμματικού κράτους. Ακούσαμε χθες π.χ. τους τηλεοπτικούς ρεπόρτερ να αναφέρουν ότι σε έναν οικισμό μέσα σε δασική έκταση δεν υπήρχαν χώροι αποθηκευμένου νερού, δεξαμενές από τις οποίες θα μπορούσαν να φουλάρουν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα και να συνεχίσουν το έργο της κατάσβεσης, χωρίς να χάνουν χρόνο να απομακρυνθούν προκειμένου να ξαναφουλάρουν και να επιστρέψουν. Τότε που δεν γίνονταν αυτές οι υποδομές, θα έπρεπε να φωνάζουν αγανακτισμένοι οι κάτοικοι «που είναι το κράτος». Τότε θα έπρεπε να έχουν μεριμνήσει ως κοινότητες και οι ίδιοι για τη δημιουργία τους. Τώρα είναι αργά.

Χθες επίσης οι ρεπόρτερ, την ώρα που καίγονταν τα σπίτια, μιλούσαν φορτισμένα για τους ανθρώπους που έβλεπαν «το βιος τους να καίγεται». Κατανοητή η συναισθηματική φόρτιση, την συμμεριζόμαστε, αλλά υπάρχει ένα… «αλλά»: Ο γράφων στο παρελθόν ως ρεπόρτερ που βρέθηκε σε παρόμοιες πυρκαγιές, διαπίστωσε ότι ελαχιστότατοι, για να μην πούμε ουδείς, είχε ασφαλίσει το σπίτι του έναντι του κινδύνου πυρκαγιάς – παρότι ήταν σπίτια ακριβά μέσα σε δασώδεις, κυρίως πευκόφυτες, περιοχές. Φυσικά δεν φταίνε οι κάτοικοι. Είναι ανθρώπινο: Όταν χτίζεις το σπίτι σου δεν σκέφτεσαι ότι αυτό θα καεί, έστω και αν το χτίζεις πάνω σε ήδη καμένα. Θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική σε τέτοιες περιοχές η ασφάλιση οικιών. Και αυτό θα έπρεπε να είναι μέριμνα της Πολιτείας.

Φυσικά ένα τέτοιο μέτρο θα τους δυσαρεστούσε («τόσα πληρώνουμε, να πληρώσουμε και αυτό;») και θα στοίχιζε ψηφαλάκια στις κυβερνήσεις. Ωστόσο θα ήταν πιο υποφερτό από το άχθος που επωμίζονται τώρα οι ιδιοκτήτες, με την περιουσία τους καμένη και με μικρή παρηγοριά τα λίγα χρήματα που θα πάρουν - όταν και αν τα πάρουν- από το κράτος.

Αυτά ως άμεση και πρόχειρη παρατήρηση. Έτσι κι αλλιώς το Καλοκαίρι δεν τελείωσε, αλλά και να τελειώσει χωρίς άλλη μεγάλη πυρκαγιά σε αστικό χώρο, θα τα ξαναζήσουμε τον επόμενο και τον μεθεπόμενο χρόνο.

ΥΓ: Χθες οδηγοί οδηγούσαν στη ΛΕΑ εμποδίζοντας τα πυροσβεστικά να προσεγγίσουν τους χώρους που καίγονταν. Άλλες φορές παρεμποδίζουν τα ασθενοφόρα. Δε θα τους χαρακτηρίσουμε ασυνείδητους. Δεν είναι κατ’ ανάγκη ασυνείδητοι. Απλώς έτσι έχουν μάθει. Αν η τροχαία καραδοκούσε και έκοβε κλήσεις όλο τον καιρό, θα είχε γίνει συνείδηση ότι στη ΛΕΑ δεν οδηγούμε.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια