Sponsor

ATHENS WEATHER

Ραγδαίες εξελίξεις: Σε 10 ημέρες ξεκινά η τουρκική γεώτρηση με αζερική βοήθεια – Aντίστροφη μέτρηση στα Επιτελεία

Έρχεται θερμός Αύγουστος


Η πρώτη γεώτρηση του Fatih στην Ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει προς τα τέλη Ιουλίου, δηλαδή σε 10 ημέρες! Με αζερική τεχνογνωσία ξεκινά άμεσα η τουρκική γεώτρηση στη Μεσόγειο. Εδώ δεν θα υπάρξουν απελάσεις ή έστω διακοπή της συνεργασίας με την Αζερική Socar;

Η Caspian Drilling Company (CDC), θυγατρική εταιρεία της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας Socar του Αζερμπαϊτζάν, θα είναι ο εργολάβος για την πρώτη τουρκική γεώτρηση στην με το γεωτρύπανο Fatih (Πορθητής) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την πληροφορία για τη συνεργασία της CDC και της Socar με την τουρκική κρατική εταιρεία TPAO, προς όφελος της οποίας θα γίνει η γεώτρηση, δημοσιεύει η επιθεώρηση Natural Gas World.

Σε γενικές γραμμές, ελλείψει τεχνογνωσίας της TPAO στον τομέα των γεωτρήσεων, η τουρκική εταιρεία αγόρασε τις υπηρεσίες της CDC ώστε προσωπικό της τελευταίας να στελεχώσει το γεωτρύπανο και να φέρει σε πέρας τη γεώτρηση.

Δεν έγινε γνωστό κατά πόσον η συνεργασία της TPAO με τη CDC και τη Socar περιορίζεται στην επικείμενη γεώτρηση του Fatih ή επεκτείνεται σε βάθος χρόνου και θα καλύψει και άλλες γεωτρήσεις.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν πως «θα περιοριστεί» σε γεωτρήσεις στα τουρκικά χωρικά ύδατα». Αλλά ποιος τους πιστεύει;

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης», για την πραγματοποίηση της γεώτρησης, η TPAO έχει έλθει σε συμφωνία και με άλλες ξένες εταιρείες που παρέχουν υποστηρικτικές υπηρεσίες στη θάλασσα ή στη στεριά ή προμηθεύουν αναγκαίο εξοπλισμό.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί εδώ και μήνες τις προσπάθειες της τουρκικής εταιρείας να καταστήσει εφικτή την πραγματοποίηση γεωτρήσεων από το νεοαποκτηθέν γεωτρύπανο και έχει λάβει διαβεβαιώσεις από εταιρείες που θα συνεργαστούν μαζί της ότι η παροχή υπηρεσιών εκ μέρους τους θα περιοριστεί σε γεωτρήσεις που θα λάβουν χώρα σε τουρκικά ύδατα και όχι σε θαλάσσιες περιοχές που αμφισβητούνται από άλλα κράτη ή πολύ περισσότερο σε περιοχές που εμπίπτουν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη άλλων χωρών. Αλλά….

Σύμφωνα με τη Natural Gas World, η CDC έχει εμπειρία γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς πραγματοποίησε γεώτρηση βάθους 5.800 μέτρων στο τεμάχιο Σιέμεν του Ισραήλ.

Η γεώτρηση έγινε το 2012, κόστισε 80 εκατ. δολάρια, αλλά δεν κατέληξε σε εντοπισμό κοιτάσματος. Η ίδια εταιρεία πραγματοποίησε ή συμμετείχε σε αριθμό γεωτρήσεων στην Κασπία Θάλασσα για λογαριασμό του Αζερμπαϊτζάν.

Η Natural Gas World επικαλείται ενημερωμένες πηγές και γράφει ότι η πρώτη γεώτρηση του Fatih στην Ανατολική Μεσόγειο θα αρχίσει προς τα τέλη Ιουλίου σε θαλάσσια περιοχή που σύμφωνα με την πηγή της ιστοσελίδας δεν εμπίπτει σε ζώνη αμφισβητούμενη από άλλα κράτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό γεωτρύπανο θα «χτυπήσει» σύμφωνα με όλα τα στοιχεία στον στόχο «Αλάνια -1».

Το βάθος της γεώτρησης θα φθάσει τα 6.000 μέτρα, σύμφωνα με την πληροφόρηση του NGW.

Όλες οι ετοιμασίες επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, ότι η γεώτρηση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα.

Το βράδυ της Τετάρτης, έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας, όπου βρίσκεται δεμένο για περισσότερο από ένα μήνα και το γεωτρύπανο «Fatih», το υπό Νορβηγική σημαία πλοίο υπεράκτιας υποστήριξης γεωτρήσεων που θα συνοδεύει και εξυπηρετεί το τουρκικό γεωτρύπανο στην πρώτη γεώτρηση.

Το πλοίο υποστήριξης, έφτασε στο λιμάνι Αττάλειας από το αγκυροβόλιο της νήσου Λας Πάλμας.

Η σύμβαση για υπεργολαβίες που έκλεισε η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) που διαχειρίζεται το γεωτρύπανο «Fatih» (Πορθητής) για υπεράκτια υποστήριξη της γεώτρησης, είναι με μεγάλη νορβηγική εταιρεία. Πρόκειται για πλοιοκτήτρια εταιρεία που έχει εμπλοκή και σημαντικά συμφέροντα στην Κύπρο.

Το πλοίο υποστήριξης, ανήκει σε μεγάλη νορβηγική εταιρεία, που έχει εκπροσώπηση στην περιοχή από τη Λεμεσό.

Διαθέτει επίσης τρία εξειδικευμένα πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υπό Κυπριακή σημαία και με έδρα το λιμάνι Λεμεσού. Αυτό ερμηνεύεται ως ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει ότι η νορβηγική εταιρεία, έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Κύπρου ή και της Ελλάδας στο παρόν στάδιο.

Όπως έγραψε ο «Φιλελεύθερος», σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύουν τεχνικά στελέχη της Τουρκικής Ανώνυμης Εταιρείας Πετρελαίου, αλλά και του γεωτρύπανου, η Τουρκία έχει επεξεργαστεί και προετοιμαστεί μέχρι τώρα για δύο γεωτρήσεις.

Πρόκειται για τους στόχους «Αλάνια -1» και «Φινίκη-1». Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο στόχος «Αλάνια -1» ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας προς τα ανατολικά, προς το γνωστό θέρετρο της Αλάνιας.

Αν και το ακριβές σημείο γεώτρησης αναμένεται να επισημοποιηθεί με την έκδοση Navtex για την ζώνη προστασίας του γεωτρύπανου από την Τουρκία, που αναμένεται μέσα στις αμέσως επόμενες μέρες, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι θα απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του ακρωτηρίου του Ακάμα.

Στην περιοχή το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 2.600 μέτρα, που συμπίπτει και με τις αναφορές του πρώην υπουργού ενέργειας της Τουρκίας ότι η πρώτη γεώτρηση θα γίνει σε αυτό το θαλάσσιο βάθος. Ο δεύτερος στόχος, ο «Φοινίκη 1» βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το Καστελλόριζο.

Να σημειωθεί ότι το σεισμογραφικό «Μπαρμπαρός» συνεχίζει από τον Απρίλιο να πραγματοποιεί σεισμογραφικά σε περιοχές βορειοανατολικά του Αποστόλου Αντρέα, τις οποίες αναμένεται να ολοκληρώσει στο τέλος Αυγούστου.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια