Περάστε, κόσμε!

Πιο σημαντική η ατζέντα από την ημερομηνία των εκλογών


Από τον Μανώλη Κοττάκη
Θα πάμε σε εκλογές με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς να είναι έγκλειστοι στις φυλακές Αδριανουπόλεως; Κατά πάσα πιθανότητα ναι, αν κρίνουμε από την αγόρευση του Τούρκου εισαγγελέα. Η είδηση αυτή μας κάνει να σκεφτούμε κάτι ευρύτερο:
Πρώτη φορά μετά το 1996 θα οδηγηθούμε σε κάλπες με όλα τα κρίσιμα εθνικά θέματα ανοιχτά και στο επίκεντρο. Μας κάνει, επίσης, να σκεφτούμε ότι πρώτη φορά μετά το 2012 θα διεξαχθούν εκλογές και η διαχωριστική γραμμή δεν θα είναι το «Μνημόνιο - αντιμνημόνιο». Και, βεβαίως, μας οδηγεί να σκεφτούμε ότι αναλόγως των όποιων δικαστικών εξελίξεων η τριπλή ατζέντα των εκλογών θα σφραγιστεί και από θέματα διαφάνειας. «παρέα» με το Σύνταγμα.

Είναι πολύ πρόωρο να προβλέψει κανείς ποια θα είναι η επίδραση ενός εκάστου θέματος στην εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων. Όμως, χωρίς αμφιβολία, αυτό δεν είναι προεκλογική ατζέντα, αλλά κοκτέιλ μολότοφ. Εκρηκτικό μείγμα!

• Στα εθνικά αθροίζονται, πέραν των δύο στρατιωτικών, η Συμφωνία των Πρεσπών, το Κυπριακό (ανοίγει ξανά τον Σεπτέμβριο ), το Αλβανικό και το Θρακικό (ο ελληνικής ιθαγένειας ψευτομουφτής Ροδόπης εξέφρασε χθες τη χαρά του για την απώλεια της ανατολικής Θράκης για την Ελλάδα με τη Συνθήκη των Σεβρών!).
• Στα θέματα διαφάνειας υπάρχει εκκρεμής έρευνα στη Δικαιοσύνη για πολιτικά πρόσωπα αλλά και για μεγάλους επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο των ΜΜΕ. Αστάθμητος παράγων.
• Στα θέματα οικονομίας επίσης βαίνουμε προς την εποχή των προσδοκιών. Τα κόμματα θα κριθούν από τις υποσχέσεις που θα δώσουν. Όχι αν θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία. Ας ετοιμαστούμε για διαγωνισμό κοινωνικής ευαισθησίας: μειώσεις φορολογικών συντελεστών, μειώσεις ΕΝΦΙΑ, «αυξήσεις» μισθών, μείωση εργοδοτικών εισφορών, από όλα θα έχει το πανέρι των κομμάτων. Περάστε, κόσμε!

Τούτων δοθέντων, το ζήτημα δεν είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές, αλλά με ποια ατζέντα. Το ζήτημα, επίσης, είναι η επίδραση ενός εκάστου θέματος (οικονομία, εθνικά, διαφάνεια, Σύνταγμα) στο κεντρικό ερώτημα που θέτουν οι πολίτες στα κόμματα: Ποια κατεύθυνση θα λάβει η χώρα στο μέλλον;

Και οι δύο παρατάξεις οφείλουν να σταθμίσουν τα δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποτιμά τα εθνικά θέματα, θεωρεί ότι οδηγούν απλώς στην ανακατανομή της επιρροής στο στρατόπεδο της ευρύτερης δεξιάς παράταξης. «Αφού τα Ίμια και οι Ισαάκ - Σολωμού δεν επηρέασαν την αναμέτρηση του 1996, γιατί να επηρεάσουν αυτή;» υποστηρίζουν κάποιοι, λησμονώντας ότι τότε υπήρχε το όνειρο της ένταξης στην ΟΝΕ και μας αποσπούσε.

Η Ν.Δ., από την άλλη, εμφανίζεται να υποτιμά τα θέματα διαφάνειας δεδομένου πως ούτε μισή αμυχή δεν υπέστη στις δημοσκοπήσεις από την υπόθεση Νοvartis στον πρώτο γύρο της. Αλλο, όμως, τα πολιτικά κουτσομπολιά και άλλο τυχόν ευρήματα, αν υπάρξουν. Ούτε εκείνη πρέπει να υποτιμά τη δυναμική των ερευνών.
Διά ταύτα: Εισερχόμαστε σε αχαρτογράφητα ύδατα. Μπορεί να πάμε σε νέο, σχετικά μεγάλο δικομματισμό -ευχή μας, για να υπάρξει σταθερότητα στη χώρα-, μπορεί όμως και σε ανεπιθύμητο πολυκερματισμό με ισχυρά άκρα. Προσοχή!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια