Οι ΗΠΑ κατηγορούνται για bulling σε βάρος άλλων χωρών. Εκτός εαυτού η πρέσβης
Σε τεταμένο κλίμα διεξάγεται η έκτακτη Γενική Συνέλευση των κρατών-μελών το ΟΗΕ με θέμα την απόφαση του αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
H συνάντηση αναμενόταν να είναι ούτως ή άλλως μια εξαιρετικά δύσκολη διπλωματική δοκιμασία αφού το σύνολο των δυτικών χωρών έχουν ταχθεί κατά της απόφασης των ΗΠΑ ενώ και τα αραβικά, μουσουλμανικά κράτη ανεβάζουν τους τόνους δηλώντας πως αδυνατούν να αποδεχθούν μια τέτοια απόφαση που αλλάζει το σημερινό, να και πάντα εύθραυστο status quo. Οι δε ανησυχίες πως ανάλογα με το αποτέλεσμα της σημερινές ψηφοφορίας θα ξεκινήσει ένα νέος γύρος αιματηρών συγκρούσεων και εντάσεων στην ευρέως αποσταθεροποιημένη τα τελευταία χρόνια Εγγύς Μέση Ανατολή, φαίνεται πως είναι καθ′ όλα βάσιμες. Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί η άκρως προκλητική στάση της Ουάσινγκτον, η οποία δια της Νίκη Χάλλευ, πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ απείλησε ευθέως πως ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ θα σημειώσει τα ονόματα όσων χωρών ψηφίσουν κατά της απόφασης του και να «κοπούν οι χρηματοδοτήσεις».
Σε αυτή μάλιστα, έσπευσε να απαντήσει πρώτος από την Άγκυρα, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν δηλώνοντας πως «η δημοκρατική θέληση της χώρας του δεν μπορεί να εξαγοραστεί από τον κ.Τραμπ».
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπεντζαμίν Νετανιάχου σε δηλώσεις του επίσης πριν την έναρξη των εργασιών της έκτακτης ΓΣ χαρακτήρισε τον ΟΗΕ ως έναν «οίκο ψεμμάτων» και τόνισε πως το Ισραήλ απορρίπτει την ψηφοφορία που ακολουθεί ασχέτως αποτελέσματος.
Σημειώνεται πως ήδη η Υεμένη έχει διανείμει ένα προσχέδιο ψηφίσματος με το οποίο καταδικάζει την απόφαση των ΗΠΑ ενώ αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός χωρών που θα απέχουν της ψηφοφορίας, κάτι που έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο εκνευρισμό από τις χώρες που μετέχουν στις εργασίες της ΓΣ. Μεταξύ των χωρών που επέλεξαν να μην πάρουν θέση η Ουγγαρία και η Τσεχία από την ΕΕ ενώ ανάλογες πληροφορίες υπάρχουν για Καναδά, Αυστραλία, Γεωργία.
Σε εξέλιξη οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των χωρών μελών από το βήμα τη Γενικής Συνέλευσης:
Η Πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκη Χάλλευ, Ανέφερε πως είναι «ντροπή για τον ΟΗΕ» να έχει καταστεί ένας «εχθρικός οργανισμός για το Ισραήλ» και συμπλήρωσε πως η χώρα της συνεισφέρει περισσότερα από κάθε άλλη στον ΟΗΕ και τώρα της φέρονται με αναίδεια και έλλειψη σεβασμού.
Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Οι ΗΠΑ κάνουν bulling» στις άλλες χώρες...Δεν θα ενδώσουμε στον εκφοβισμό, μπορεί να είστε ισχυροί αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχετε και δίκιο».
Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριγιάντ Μαλίκι: «Η αποικιοκρατία και η ειρήνη είναι δύο έννοιες ασυμβίβαστες...Ο διαμεσολαβητής (σ.σ. οι ΗΠΑ) πήραν το μέρος των αποικιοκρατών» δηλαδή του Ισραήλ. Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στον ΟΗΕ, Ριγιάντ Μανσούρ τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία έχθρα προς τις ΗΠΑ» αλλά η απόφαση να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ «επηρεάζει το στάτους των ΗΠΑ ως διαμεσολαβητή στις ειρηνευτικές συνομιλίες». «Οι ΗΠΑ στο τεστ της Ιερουσαλήμ απέτυχαν» πρόσθεσε. «Ποιος θα φανταζόταν πως μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε αξιοπιστία σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που εξαιρεί (σ.σ. από τις συνομιλίες) την Ιερουσαλήμ;»
Πρέσβης της Υεμένης στον ΟΗΕ, Χαλέντ Χουσεϊν Μοχάμεντ Αλεϊμανί: Κάλεσε όλες τις χώρες που υποστηρίζουν ειρηνική επίλυση στη διένεξη Παλαστλίνης-Ισραήλ να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος που έφερε η χώρα και κατά της απόφασης Τραμπ, την οποία χαρακτήρισε «άκυρη και στερούμενης νομιμότητας» κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, των αραβικών κρατών, των Μουσουλμάνων και των Χριστιανών όλου του κόσμου».
Κατερίνα Πρίφτη
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια