Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Σεισμοί «μαμούθ» και εικόνες «αποκάλυψης» από τυφώνες - Πρόβλεψη σοκ για 150.000 νεκρούς ετησίως μόνο στην Ευρώπη από φυσικές καταστροφές

Τί συμβαίνει στον πλανήτη; Το πρωί (για την Ελλάδα) σεισμός-«μαμούθ» χτύπησε το Μεξικό. Ακόμη δεν έχουν καλά καλά προσδιορίσει το μέγεθος του. Άλλοι μιλούν για 8 Ρίχτερ και άλλοι ανεβάζουν το χτύπημα του Εγκέλαδου έως και τα 8,4 Ρίχτερ.

Οι ζημιές σε καμία περίπτωση δεν έχουν καταγραφεί και οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για δύο νεκρούς. Εκτιμάται όμως πώς ο αριθμός θα αυξηθεί και ίσως δραματικά.

Ο ισχυρότατος σεισμός στο Μεξικό έρχεται σε συνέχεια των καταστροφικών τυφώνων που σαρώνουν ολόκληρες περιοχές του πλανήτη, καταστρέψουν νησιά και προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές. Μόνο ο τυφώνας «Ίρμα» έχει κοστίσει τις ζωές σε 14 ανθρώπους μέχρι τώρα και βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη δύο.

Ο κυβερνήτης του Μαϊάμι χαρακτήρισε τον τυφώνα «Ίρμα» «πυρηνικό τυφώνα» και δεν έχει άδικο αν αναλογιστεί κανείς τις ζημίες που προκάλεσε και την ένταση που έχει καταγράφοντας στοιχεία πρωτοφανή. Για περισσότερες από 36 ώρες βρίσκεται στην κατάσταση 5 και συνεχίζει. Την ίδια ώρα αναβαθμίζεται ο τυφώνας Χοσέ, ο οποίος και αυτός με τη σειρά του προκαλεί μεγάλες ζημιές.

Το ερώτημα λοιπόν που προκύπτει είναι: Τι γίνεται στον πλανήτη; Η φύση έχει αρχίσει να εκδικείται τον άνθρωπο; Είμαστε ακόμη στην αρχή και αναμένονται πολύ σφοδρότερα χτυπήματα από τα φυσικά φαινόμενα; Υπάρχουν όντως στοιχεία που δείχνουν πώς η μανία της φύσης μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη.

Μελέτες μάλιστα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα έκαναν λόγο για 150.000 απώλειες ανθρώπινων ζωών σε ετήσια βάση, μόνο στην Ευρώπη, από φυσικές καταστροφές σταδιακά έως το 2100. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις τότε ο πλανήτης οδεύει προς την καταστροφή.

Σε μια εκ των μελετών αυτών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Lancet Planetary Health», οι συντάκτες της έρευνας υπογράμμισαν ότι τα ευρήματά τους έδειξαν ότι η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει κατά ραγδαία αυξανόμενο τρόπο την κοινωνία, με τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων πιθανώς να επηρεαστούν, αν δεν ελεγχούν οι εκποµπές αερίων του θερµοκηπίου.

Οι προβλέψεις, που βασίζονται σε μια υπόθεση μηδενικής μείωσης των εκπομπών αερίων του θερµοκηπίου και καμίας βελτίωσης στις πολιτικές μείωσης του αντίκτυπου των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, δείχνουν μια αύξηση των θανάτων εξαιτίας καιρικών συνθηκών από 3.000 το χρόνο στο χρονικό διάστημα μεταξύ 1980 και 2010 σε 152.000 τον χρόνο στο διάστημα μεταξύ 2071 και 2100.

«Η κλιματική αλλαγή είναι μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες απειλές για την ανθρώπινη υγεία τον 21ο αιώνα και ο κίνδυνος που θέτει στην κοινωνία θα συνδέεται ολοένα και περισσότερο με τους κινδύνους που οφείλονται στις καιρικές συνθήκες», τόνισε ο Τζιοβάνι Φορτζιέρι από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από τους επικεφαλής της έρευνας.

Όπως τόνισε: «Αν δεν περιοριστεί επειγόντως η υπερθέρμανση του πλανήτη», περίπου 350 εκατομμύρια Ευρωπαίοι σε ετήσια βάση μπορεί να είναι εκτεθειμμένοι σε επικίνδυνα καιρικά φαινόµενα έως το τέλος του αιώνα.

Η επιστημονική ομάδα μελέτησε τις επιπτώσεις των επτά πιο επικίνδυνων τύπων καιρικών καταστροφών –κύματα καύσωνα και ψύχους, πυρκαγιές, ξηρασίες, πλημμύρες ποταµών,παράκτιες πλημμύρες και θύελλες – στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελβετία, την Νορβηγία και την Ισλανδία.

Οι συντάκτες της μελέτης εξέτασαν τα αρχεία φυσικών καταστροφών από το 1981 έως το 2010 για να εκτιμήσουν την ευπάθεια του πληθυσμού, συνδύασαν αυτά τα ευρήματα με τον τρόπο που η κλιματική αλλαγή μπορεί να εξελιχθεί και με τον ενδεχόμενο ρυθμό αύξησης του πληθυσμού και της μετανάστευσης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα κύματα καύσωνα θα αποτελούν τις πλέον θανατηφόρες φυσικές καταστροφές και μπορεί να προκαλέσουν το 99% όλων των μελλοντικών θανάτων που οφείλονται σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Τα αποτελέσματα επίσης προβλέπουν μια σημαντική αύξηση στον αριθμό θανάτων από παράκτιες πλημμύρες, από έξι θανάτους το χρόνο στην αρχή του αιώνα σε 233 ετησίως έως το τέλος αυτού.

Οι συντάκτες της μελέτης τόνισαν ότι το 90% του κινδύνου θα οφείλεται στην κλιματική αλλαγή, ενώ το 10% στην αύξηση του πληθυσµού, η μετανάστευση και η αστικοποίηση.




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια