Sponsor

ATHENS WEATHER

O Kιμ ετοιμάζεται για πόλεμο: Μεταφέρθηκε βαλλιστικός πύραυλος στην δυτιική ακτή της Β.Κορέας!

Γράφει o Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι το τέλος ακόμα και με το κόστος ενός πολέμου το ιδιότυπο παιχνίδι δύναμης με τις ΗΠΑ (οι Αμερικανοί το ονομάζουν chicken game όποιος υποχωρήσει πρώτος χάνει) και έτσι ένας βαλλιστικός διηπειρωτικός πύραυλος εντοπίστηκε να μεταφέρεται τη νύχτα προς τη δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας για παν ενδεχόμενο!

Η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Asia Business Daily ισχυρίζεται ότι απέκτησε την πληροφορία αυτή από πηγή προσκείμενη σε υπηρεσία πληροφοριών την οποία δεν κατονομάζει αλλά μάλλον πρόκειται για την νοτιοκορεατική.



O πύραυλος άρχισε να μετακινείται την Δευτέρα μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας και εντοπίστηκε την νύχτα προς αποφυγή της επιτήρησης από «δυτικά μάτια» αναφέρει η έκθεση

Ο λόγος που ο πύραυλος μεταφέρεται εκεί είναι διότι η Βόρεια Κορέα διαθέτει εγκαταστάσεις εκτόξευσης πυραύλων στις δυτικές ακτές της χώρας.

Το νοτιοκορεατικό ΥΠΑΜ δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αναφορά, αλλά την Δευτέρα είπε στην νοτιοκορεατική Βουλή ότι η Βόρεια Κορέα είναι έτοιμη να εκτοξεύσει περισσότερους πυραύλους ακόμα και ICBMs, οποιαδήποτε στιγμή

Οι Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι έντονες δραστηριότητες γύρω από τις πυραυλικές εγκαταστάσεις δείχνουν ότι η Πιόνγκιάνγκ ετοιμάζεται για περισσότερες πυραυλικές δοκιμές.«Συνεχίζουμε να βλέπουμε σημάδια πιθανών πυραυλικών εκτοξεύσεων. Επίσης προβλέπουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν βαλλιστικό διηπειρωτικό πύραυλο» δήλωσε ο αναπληρωτής ΥΠΑΜ Jang Kyoung-soo, στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο.

Η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε δύο δοκιμές με ICBMs τον Ιούλιο που μπορούσαν να πετάξουν για 10,000 km (6,200 miles), τοποθετώντας έτσι πολλές περιοχές των ΗΠΑ εντός βεληνεκούς και ξεκινώντας έτσι έναν νέο γύρο σκληρών κυρώσεων εναντίον της.

Την ίδια ώρα, με την υπομονή της Ουάσινγκτον να εξαντλείται, όπως χαρακτηριστικά είπε Αμερικανίδα διπλωμάτης μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όλοι παραδέχονται ότι η κατάσταση στη κορεάτικη χερσόνησο είναι "επείγουσα".

«Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τα ημίμετρα» είπε η Νίκι Χέιλι, δηλώνοντας ότι η προσέγγιση που ακολούθησε ο ΟΗΕ επί μια εικοσαετία «δεν λειτούργησε ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά της Πιονγκγιάνγκ. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν παρακαλάει για πόλεμο».

Από την άλλη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, θεωρώντας βέβαιο ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας θα παραμείνει ενωμένο και θα αναλάβει την κατάλληλη δράση».

Έτσι τουλάχιστον δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικών υποθέσεων Τζέφρι Φέλτμαν. Ο Φέλτμαν προειδοποίησε τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι «όσο αυξάνονται οι εντάσεις, τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος παρεξηγήσεων, λανθασμένων υπολογισμών και κλιμάκωσης».

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα του σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, θα πράξει ότι είναι δυνατόν να γίνει, προκειμένου να αμυνθεί κατά των πυραυλικών εκτοξεύσεων αλλά και για την ανάπτυξη της αντιπυραυλικής της άμυνας.

Αυτή την φορά, άλλωστε, η δοκιμή του πυραύλου απείλησε άμεσα την Ιαπωνία καθώς ο πύραυλος πέρασε πάνω από τα εδάφη της.

Από την πλευρά της, η Κίνα είχε επίσημες συζητήσεις με την πρεσβεία της Βορείου Κορέας στο Πεκίνο, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Σύμφωνα με τον Geng Shuang, η Βόρεια Κορέα γνωρίζει την αντίθεση της Κίνας στις πυρηνικές δοκιμές, ενώ πρόσθεσε ότι η χώρα του θεωρεί τις συζητήσεις ως μέσο για την επίλυση της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

Η Κίνα καλεί όλες τις πλευρές να παραμείνουν ψύχραιμες έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν βήματα για να μειωθεί η ένταση. Εκτιμά ότι η χρήση «δύναμης» δεν είναι επιλογή για την επίλυση της κρίσης.

Σύμφωνα πάντως με αρκετούς αναλύτές, η τελευταία πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας, που εμφανίστηκε ως πρόκληση στις Ηνωμένες Πολιτείες, μπορεί επίσης να εκληφθεί και ως ένας τρόπος να ασκηθεί πίεση στην Κίνα προκειμένου να πείσει την Ουάσινγκτον να ξεκινήσει διάλογο με την Πιονγκγιάνγκ. Εξάλλου, η έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ- μακράν η πιο ισχυρή- συνέπεσε με την έναρξη στην Κίνα της ετήσιας συνόδου κορυφής των «Brics», των πέντε μεγάλων αναδυόμενων δυνάμεων (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με μαζική στρατιωτική αντίδραση σε κάθε απειλή (εξαιρετικά αμφίβολο λόγω εγγύτητας Κίνας-Ρωσίας εκτός εάν οι Αμερικανοί θέλουν να αυτοκτονήσουν και μαζί με αυτούς όλος ο πλανήτης), ενώ η Νότια Κορέα έκανε ήδη άσκηση προσομοίωσης επίθεσης με πυραύλους αέρος-επιφάνειας και βαλλιστικούς πυραύλους.

Νότια Κορέα και ΗΠΑ συζητούν μέχρι και την ανάπτυξη αεροπλανοφόρου και βομβαρδιστικών στην περιοχή ενώ πρόσφατα τέθηκε το ζήτημα απόκτησης πυρηνικού οπλισμού από την Νότια Κορέα.


Πάντως για να μην κοροϊδευόμαστε, η κρίση αυτή συμφέρει τις ΗΠΑ αφού με την δικαιολογία της Βόρειας Κορέας καταφέρνει να μεταφέρει «βαρύ» στρατηγικό οπλισμό έξω από Κίνα και Ρωσία στο πλαίσιο της προσπάθειας στρατηγικής περικύκλωσης των δύο υπερδυνάμεων.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια