Μυρίζει «μπαρούτι» στην κυπριακή ΑΟΖ: Τουρκικά πολεμικά πλοία κοντά στο Οικόπεδο 11

Επικίνδυνα παιχνίδια των Τούρκων – Έστειλαν δύο φρεγάτες κι ένα υποβρύχιο να παρακολουθεί το γεωτρύπανο West Capella – Απειλές και τσαμπουκάδες Τσαβούσογλου για αντίποινα – Τι απαντούν Αθήνα και Λευκωσία


Σκηνικό θερμού επεισοδίου επιχειρεί να στήσει η Άγκυρα στη θαλάσσια περιοχή, όπου βρίσκεται η κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), δημιουργώντας ένα άκρως επικίνδυνο και «εκρηκτικό» κλίμα, με φόντο τις εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η γαλλοϊταλική κοινοπραξία TOTAL – ENI στο κοίτασμα «Ονησίφορος».

Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, οι Τούρκοι έστειλαν αρχικά τη φρεγάτα Gökçeada (Ίμβρος) πολύ κοντά στο σημείο, όπου βρίσκεται το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella», ενώ στη συνέχεια ενίσχυσε τις δυνάμεις, με άλλη μία φρεγάτα κι ένα υποβρύχιο.
«(Η φρεγάτα) εκπληρώνει το καθήκον της στην ανατολική Μεσόγειο παρακολουθώντας το West Capella, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού στρατού.
Μάλιστα, προχωρώντας σε ένα παιχνίδι φτηνού εντυπωσιασμού και ανούσιας επίδειξης πυγμής, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται στην ανακοίνωσή τους ότι η ανάπτυξη των πολεμικών πλοίων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο γίνεται, «για να εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου».
Την ίδια στιγμή, σάλο προκαλούν και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος, επιτέθηκε με δριμύτητα για ακόμη μία φορά εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, απειλώντας με αντίποινα για τις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, «κινήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς», εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Βεβαίως, ο ίδιος δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες για το τι ακριβώς σκοπεύει να κάνει η Τουρκία, αρκούμενος στο γνωστό παιχνίδι των λεκτικών προκλήσεων.
Στον κ. Τσαβούσογλου απάντησε από τη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη (13/07/2017) ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Σαφή, ωστόσο, προειδοποίηση προς την Τουρκία έστειλε την ίδια ημέρα και ο ΟΗΕ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι επιθυμητό οποιοδήποτε «επεισόδιο» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τη στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, πάντως, η θαλάσσια περιοχή γύρω από το Οικόπεδο 11 θυμίζει «αστακό»: Υπενθυμίζεται ότι στον λιμένα της Λάρνακας έχουν καταπλεύσει εδώ και δύο ημέρες δύο φρεγάτες του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, ενώ στ’ ανοιχτά της Μεγαλονήσου παραπλέει το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «George Washington».

Παράλληλα, διακριτική είναι και η παρουσία των ισραηλινών ναυτικών δυνάμεων, ενώ και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις παραμένουν σε καθεστώς ύψιστης επιφυλακής, με φόντο τις εξελίξεις περιμετρικά της κυπριακής ΑΟΖ.

Πώς θα εξελιχθούν οι εργασίες γεώτρησης στο Οικόπεδο 11
Συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 και στο κοίτασμα «Ονησίφορος» αρχίζει η διαδικασία της διερευνητικής γεώτρησης για λογαριασμό του γαλλικού κολοσσού TOTAL και της ιταλικής ENI. Η ουσιαστική έναρξη της γεώτρησης υπολογίζεται για την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017.
Το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η γαλλoϊταλική κοινοπραξία προβλέπει σε πρώτη φάση την πραγματοποίηση εργασιών σταθεροποίησης της πλωτής εξέδρας. Αμέσως μετά, τα ειδικά κλιμάκια των δύο εταιρειών θα προχωρήσουν σε ενδελεχή σάρωση του βυθού με ειδικό ρομποτικό σκάφος, ώστε να προστατευθεί τόσο η περιβαλλοντική ισορροπία όσο και ο υποθαλάσσιος αρχαιολογικός πλούτος που υπάρχει εντός του Οικοπέδου 11.
Ο γενικός διευθυντής της TOTAL Κύπρου, Ιβ Γκροζιάν, δήλωσε ότι το γεωτρύπανο θα προχωρήσει αρχικά σε ορισμένες δοκιμές και ελέγχους, που θα διαρκέσουν λιγότερο από μία εβδομάδα και στη συνέχεια θα αρχίσει κανονικά η γεώτρηση. Το βάθος της γεώτρησης, περιλαμβανομένου του βάθους των νερών, που είναι γύρω στα χίλια εφτακόσια μέτρα, θα φθάσει μέχρι και τις τέσσερις χιλιάδες μέτρα.

Ειδικότερα, ο αρχικός στόχος προβλέπει το γεωτρύπανο να φτάσει στα 4.250 μέτρα από το βυθό, κατευθείαν στην «καρδιά» του κοιτάσματος «Ονησίφορος».
Η όλη διαδικασία γεώτρησης αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε και η γαλλική κοινοπραξία θα ανακοινώσει επισήμως το αποτέλεσμα των ερευνών.
Σε περίπτωση που υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, τότε θα ακολουθήσει και δεύτερη επιβεβαιωτική γεώτρηση. Υπενθυμίζεται πως το κοίτασμα «Ονησίφορος» βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ. από τη Λεμεσό.
Νωρίτερα, την Τετάρτη (12/07/2017), το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella» Total - ENI έφτασε στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια