Η μονιμοποίηση στενού συγγενικού (με ανώτατο στέλεχος) προσώπου και η συνεργασία με συνταξιούχους (υψηλόμισθοι) λίγο πριν από τη μεταβίβαση του 24% στους Κινέζους! Εργα και ημέραι του εκπροσώπου εργαζομένων!
Να κλείσουν τις εκκρεμείς τακτοποιήσεις προτού ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης του 24% στην κινεζική State Grid και προτού μεταφερθεί το 51% σε εταιρία συμμετοχών που ελέγχεται από το Δημόσιο επιχειρούν στον ΑΔΜΗΕ, θυγατρική σήμερα της ΔΕΗ στη διαχείριση των δικτύων υψηλής τάσης.
Από τη μονιμοποίηση στενού συγγενικού προσώπου με ανώτατο στέλεχος της εταιρίας, μέχρι τη συνέχιση της συνεργασίας με συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν επαναπροσληφθεί ως σύμβουλοι με υψηλές απολαβές, και την τακτοποίηση εκκρεμότητας με τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, η διοίκηση του Γ. Μπλάνα τρέχει και δεν φτάνει!
Αντιδράσεις
Γι' αυτό και πυκνώνουν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της εταιρίας, με αποκορύφωμα την προγραμματισμένη για την εβδομάδα που πέρασε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, στην οποία επρόκειτο να «καλυφθεί νομικά», όπως λένε στον ΑΔΜΗΕ, το θέμα με τα επιδόματα και τις αμοιβές για συμμετοχή σε συνεδριάσεις του Δ.Σ. που έχει λάβει ο εκπρόσωπος των εργαζομένων παρά τις προβλέψεις σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει και η πρόσληψη εξωτερικών συνεργατών από στέλεχος του ΑΔΜΗΕ, που προηγουμένως εργάζονταν στη Διεύθυνση Οικονομικών Λειτουργιών της ΔΕΗ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συνταξιούχος της ΔΕΗ, καθώς και συνεργάτης ο οποίος προσελήφθη ως εξωτερικός σύμβουλος για έξι μήνες το 2012, αλλά η σύμβασή του έχει παραταθεί τελικά έως το 2018 με ετήσια αμοιβή που φτάνει τα 40.000 ευρώ!
Στον ΑΔΜΗΕ αναρωτιούνται γιατί τόσα χρόνια δεν εκπαιδεύτηκε προσωπικό της εταιρίας ώστε να αντικατασταθούν οι δήθεν προσωρινοί σύμβουλοι, οι οποίοι σύντομα θα κλείσουν πενταετία παραμονής στα γραφεία.
Για μήνες συζητείται στην υπό μεταβίβαση θυγατρική της ΔΕΗ το θέμα του εκπροσώπου των εργαζομένων, ο οποίος ως τομεάρχης λάμβανε επίδομα 800 ευρώ επειδή ήταν προϊστάμενος και υπέγραφε τη μισθοδοσία του προσωπικού.
Ομως από τη στιγμή που εξελέγη εκπρόσωπος, σταμάτησε να υπογράφει, αλλά δεν σταμάτησε να εισπράττει το επίδομα! Πρόκειται για ζήτημα που ανακύπτει για πρώτη φορά, αφού στις άλλες εταιρίες του ομίλου ΔΕΗ οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν είναι προϊστάμενοι και συνεπώς δεν εισέπρατταν επίδομα ευθύνης.
Οσοι αντιδρούν στην απόφαση της διοίκησης να καλύψει και τυπικά τον φίλα προσκείμενο εκπρόσωπο υποστηρίζουν ότι, με βάση Προεδρικό Διάταγμα του 1985, όταν ένας υπάλληλος ΔΕΚΟ εκλεγεί εκπρόσωπος των εργαζομένων σε διοικητικό συμβούλιο, τότε δεν λαμβάνει το επίδομα ευθύνης και άλλα επιδόματα.
Προσθέτουν ότι, όταν έγιναν οι εκλογές για την επιλογή του εκπροσώπου, οι υπόλοιποι υποψήφιοι δεν γνώριζαν ότι θα μπορούσαν να λαμβάνουν και τα επιδόματα, με αποτέλεσμα να μη διεκδικήσουν τη θέση. Αν γνώριζαν όλοι πως θα συνέχιζαν να εισπράττουν τα επιδόματα, πιθανώς θα ήταν περισσότεροι οι υποψήφιοι, ξεκαθαρίζουν.
Κάλυψη
Ομως η διοίκηση της εταιρίας έρχεται να καλύψει τον συγκεκριμένο υπάλληλο που εξακολουθεί να λαμβάνει επιδόματα και πρόσθετη αμοιβή για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.
Εν όψει της έλευσης των Κινέζων της State Grid και των αλλαγών που φημολογούνται στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, εσχάτως καταβάλλεται προσπάθεια να κλείσουν και άλλα ζητήματα, όπως η μονιμοποίηση συγγενικών προσώπων κ.λπ. Οι Κινέζοι, αν προχωρήσει το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την παραμονή του ΑΔΜΗΕ υπό δημόσιο έλεγχο, θα έχουν λόγο στη διαχείριση της εταιρίας ως κάτοχοι του 24%.
Ακόμα πιο δύσκολα θα γίνουν τα πράγματα όταν το 25% της εταιρίας εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και αποκτήσουν μετοχές θεσμικοί επενδυτές που θα ασκούν ασφυκτικό έλεγχο. Συνεπώς, τώρα είναι η ευκαιρία για τακτοποιήσεις, λένε οι άσπονδοι φίλοι της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια