Σύμφωνα με μελέτη στην οποία είχαμε αναφερθεί πρόσφατα, και η οποία έγινε στο πανεπιστήμιο Brandeis στη Μασαχουσέτη και δημοσιεύθηκε στη Daily Mail, η έλλειψη ύπνου έχει αντίκτυπο στη μνήμη του ανθρώπου.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
Σε άλλη μελέτη που έγινε στο πανεπιστήμιο Harvard σε 60 συμμετέχοντες εξετάστηκε η απομνημόνευσης συνδυασμών λέξεων κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Από τη μελέτη διαπιστώθηκε ότι ο ύπνος μετά την απομνημόνευση και πριν από το τεστ μνήμης, βελτιώνει την απόδοση. Αυτό σημαίνει ότι ο ύπνος δεν προστατεύει μόνο παθητικά και παροδικά τη μνήμη αλλά έχει ενεργό ρόλο στη οργάνωση και σταθεροποίησή της.
Η ευεργετική επίδραση του ύπνου στη μνήμη διαπιστώθηκε και σε μια ακόμα εργασία που έγινε στο Warwick University του Ηνωμένου Βασιλείου, σε 28.000 παιδιά και 15.000 ενήλικες.
Η έρευνα αυτή έδειξε ότι η στέρηση του ύπνου συσχετίζεται και με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για παχυσαρκία σε ενήλικες και σε παιδιά. Δηλαδή αυξάνει τον Δείκτη Μάζας Σώματος και την περίμετρο της κοιλιάς γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο για έμφραγμα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η στέρηση του ύπνου δεν συνδέεται μόνο με την καλύτερη μνήμη αλλά και με την αύξηση του πάχους, τόσο σε ενήλικες, όσο και στα παιδιά, ακόμα και στην ηλικία των 5 ετών. Ο λόγος σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ότι η στέρηση του ύπνου μας «ανοίγει» την όρεξη, αυξάνει δηλαδή το αίσθημα της πείνας γιατί συντελούνται στον οργανισμό μας μια σειρά ορμονικών αλλαγών, όπως η έκκριση της γκρελίνης ορμόνης που αυξάνει την όρεξη και η μείωση της λεπτίνης ορμόνης που καταστέλλει την όρεξη.
* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.
0 Σχόλια