Sponsor

ATHENS WEATHER

Η κλιμάκωση στη ρητορική Ερντογάν για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και η εμπλοκή των όπλων - Ανησυχία στην Αθήνα

Οι νέες δηλώσεις του Ρ.Τ. Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, για την οποία πλέον ανοιχτά τοποθετείται πως πρέπει να αναθεωρηθεί, αναλύονται σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο προκειμένου η κυβέρνηση να χαράξει την δική της στάση, αλλά και να γίνει απολύτως κατανοητό τι επιδιώκει ο Τούρκος πρόεδρος.

Απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο, όπως έλεγαν αρχικά πηγές του υπουργείου Εξωτερικών ή στέλνει... πολεμικά μηνύματα.

Μέχρι στιγμής το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πώς υπάρχει κλιμάκωση στα όσα λέει ο Ρ.Τ. Ερντογάν και αυτό προκαλεί ανησυχία, προβληματισμό και ταυτόχρονα θέτει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πλέον σε μόνιμη επαγρύπνηση στο Αιγαίο και στον Έβρο.

Κλιμάκωση για από εκεί που ο Τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε για πρώτη φορά τη Συνθήκη της Λωζάνης, θέτοντας θέμα συνόρων, πέρασε στην ευθεία αξίωση του για αναθεώρηση της. “Δεν μπορούμε να την δεχθούμε” είπε και πρόσθεσε πως “στόχος μας στον απελευθερωτικό αγώνα ήταν το Εθνικό Συμβόλαιο. Δυστυχώς, και στα δυτικά και στα ανατολικά σύνορά μας δεν προστατεύσαμε τα εδάφη μας".

Για να κλείσει το παραλήρημα του απευθυνόμενος σε κοινοτάρχες, στο κτίριο της προεδρίας της Άγκυρας καλώντας τους νέους να “ερευνήσουν καλά τη Λωζάνη” και τονίζοντας "δεν μπορούμε το 2016 να κινούμαστε με τη λογική του 1923. Αυτό είναι άδικο, δεν μπορούμε να το δεχθούμε. Όταν αλλάζουν τα πάντα στον κόσμο, δεν μπορούμε να βρισκόμαστε στο σημείο που βρεθήκαμε τότε".

Το χαρακτηριστικό της κλιμάκωσης της τουρκικής στάσης ωστόσο δεν προκύπτει μόνο από τα λεγόμενα του Ρ.Τ. Ερντογάν, αλλά και από τις πράξεις του. Κι εδώ είναι το ακόμη πιο ανησυχητικό στοιχείο, στο οποίο ρίχνουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι επιτελείς του Πενταγώνου. Οι αναθεωρητικές τάσεις του Τούρκου προέδρου συνοδεύτηκαν και από στρατιωτικές κινήσεις αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Αρχικά είχαμε το CN-235, το οποίο για πρώτη φορά πέταξε νύχτα μέσα στο FIR Αθηνών και μάλιστα πάνω από ελληνικό έδαφος δύο φορές. Πέταξε πάνω από τη νήσο Παναγιά μία στις 03:39 και άλλη μία στις 05:52. Εν συνεχεία είχαμε ένα μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο. Συνολικά 28 παραβιάσεις που συνοδεύτηκαν από δύο σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών.

Από την μία ο Ερντογάν μιλούσε για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και από την άλλη οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έδειχναν κατά κάποιο τρόπο τον... δρόμο. Ότι, δηλαδή, αυτό μπορεί να συμβεί με στρατιωτικά μέσα. Μήνυμα προς τα δυτικά ότι τα όρια του FIR Αθηνών δεν καθορίζουν και τα σύνορα. Κάπως έτσι λαμβάνεται.

Οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής από την κυβέρνηση σε διπλωματικό επίπεδο δείχνουν έναν αιφνιδιασμό και μία αναμονή η οποία μπορεί να στέλνει λάθος μηνύματα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου και να αποδειχθεί επιβλαβής για τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Από την άλλη, σε στρατιωτικό επίπεδο η κατάσταση είναι διαφορετική. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, στο μέτρο που μπορούν, είναι σε ετοιμότητα, έχουν κάνει ενέργειες προκειμένου να μπλοκάρουν ή να απαντήσουν αν προκληθούν και παρακολουθούν πολύ στενά τις τουρκικές κινήσεις.

Επικεντρώνουν σε τρία διαφορετικά σημεία. Το ένα είναι το Καστελόριζο που οι Τούρκοι πολύ θα ήθελαν να το εξαφανίσουν από το χάρτη, το άλλο είναι η ευρύτερη περιοχή της Χίου, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η νήσος Παναγιά και οι Οινούσσες όπου η Άγκυρα επιδιώκει τους τελευταίους μήνες να στήσει κρίση τύπου Ιμίων και το τρίτο ο Έβρος.

Στις περιοχές αυτές έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. Οι στρατιωτικές ασκήσεις μάλιστα είναι συχνές, προκειμένου να δηλώνεται η παρουσία. Στο Καστελόριζο την Τρίτη πραγματοποιήθηκε άσκηση έρευνας και διάσωσης και το μήνυμα ήταν “δεν κάνουμε σε τίποτα πίσω”.

Εκτιμάται, πώς οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας άλλωστε το Μέγαρο Μαξίμου είχε προειδοποιηθεί για το σκηνικό έντασης που στήνει η Τουρκία στο Αιγαίο.

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια