Η επίσκεψη του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα και η πολύπαθη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Του Δημήτρη Γ. Απόκη

Η κυοφορούμενη επίσκεψη του υπό αποχώρηση Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα στα μέσα Νοεμβρίου, έχει τη σημασία της όχι για το γεγονός ότι έρχεται, αλλά για το τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά από αυτή.

Καταρχήν να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ο κ. Ομπάμα, εάν η επίσκεψη πραγματοποιηθεί θα βρεθεί στην Ελλάδα μια εβδομάδα μετά την διενέργεια των προεδρικών εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ήδη θα υπάρχει εκλεγμένος νέος Πρόεδρος.
Παρόλα αυτά δεν παύει να έχει τη σημασία του το γεγονός της επίσκεψης. Περισσότερο ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός του γιατί ο υπό αποχώρηση Αμερικανός Πρόεδρος, κάνει αυτή την ασυνήθιστη για τα δεδομένα κίνηση.
Είναι γνωστό ότι ο κ. Ομπάμα έχει αρκετές φορές αναφερθεί στην ανάγκη ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Ταυτόχρονα, είναι επίσης χρήσιμο να αναλογιστεί κανείς ότι θα ήταν ιδιαίτερα ευτυχής πριν την επίσημη αποχώρησή του από το Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου του 2017, να υπάρξει μια συμφωνία για επίλυση του Κυπριακού.
Στο παρασκήνιο τα πράγματα φαίνεται να έχουν προχωρήσει αρκετά στο θέμα του Κυπριακού και το ενδεχόμενο μιας σημαντικής εξέλιξης το αμέσως επόμενο διάστημα είναι μεγάλο.
Στο θέμα της ρύθμισης του χρέους, σε συζητήσεις κύκλων με επιρροή αναφέρεται το σενάριο να υπάρξει προσπάθεια δημιουργίας μια διεθνούς επιτροπής ειδικών υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, όταν θα έχει πλέον αποχωρήσει από την Προεδρία, η οποία θα έχει ως στόχο τη ρύθμιση του χρέους με τρόπο, μάλιστα, που θα δημιουργήσει διεθνές  προηγούμενο και θα χρησιμοποιείται ως μοντέλο σε περιπτώσεις υπερχρεωμένων χωρών.
Είναι βέβαια σίγουρο ότι η συνταγή θα προβλέπει ως προαπαιτούμενο μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν λείπουν από καμία δήλωση του Αμερικανού Προέδρου και στελεχών της κυβέρνησης του, όταν αναφέρονται στο θέμα του ελληνικού χρέους. Το τι θα περιλαμβάνει αυτό το πακέτο μεταρρυθμίσεων και τι ακριβώς σημαίνει όρος μεταρρυθμίσεις μένει να το δούμε.
Σε μια πρώτη ανάγνωση στην περίπτωση που αυτό το σχέδιο έχει βάση, είναι καταρχήν θετικό για την  Ελλάδα.
Το μεγάλο ερώτημα παρόλα αυτά, έχει να κάνει με το ποια θα είναι τα ανταλλάγματα τα οποία θα πρέπει να δώσει η χώρα για να ευοδωθεί ο στόχος. Ανταλλάγματα τα οποία είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνουν νέο μνημόνιο, αλλά και σημαντικές παραχωρήσεις στον κρίσιμο τομέα των εθνικών θεμάτων, Κυπριακό και Αιγαίο.
Αυτά είναι τα σενάρια για το Photo Op και την ξενάγηση του κ. Ομπάμα στα μέσα Νοεμβρίου.

Ο Δημήτρης Γ. Απόκης είναι Διεθνολόγος Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University και Δημοσιογράφος


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια