Σήμα κινδύνου στο Αιγαίο

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και συνιστούν ένα σήμα κινδύνου από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, με τις προσφυγικές ροές να εμφανίζονται αυξημένες κατά 76% σε σχέση με το ποσοστό στο οποίο είχαν σταθεροποιηθεί πριν από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά, καθώς Τουρκία και ΕΕ ανταλλάσσουν εκατέρωθεν απειλές και αλληλοκατηγορίες για αθέτηση των συμφωνηθέντων. Ακόμη και στην περίπτωση που πρόκειται για σκληρή ρητορική εν όψει της υλοποίησης της συμφωνίας για διαχείριση των προσφυγικών ροών, που και πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος είχε αναδειχθεί ως ένα δύσκολο ζητούμενο, η κατάσταση είναι επικίνδυνη.
Δυστυχώς η κατάσταση για τη χώρα μας είναι πολύ πιο δυσμενής από ό,τι πριν από έναν χρόνο, κυρίως, γιατί αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ΕΕ νομιμοποίησε στην πράξη διά της σιωπηρής αποδοχής και την ανταρσία των χωρών του Βίσεγκραντ που έχουν κλείσει τα σύνορα στους πρόσφυγες και την υποκινούμενη από την Αυστρία απόφαση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να κλείσουν με συρματοπλέγματα τα σύνορά τους.
Είναι φανερό ότι η Αθήνα βρίσκεται στην προνομιακή θέση να αισθάνεται απειλούμενη και από τη ρητορική του Ερντογάν αλλά και από τη στάση της Βιέννης και της Κοπεγχάγης που ζητούν διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, με την ανομολόγητη σκέψη ότι η Ελλάδα θα απορροφήσει το κόστος. Η Αθήνα πρέπει να δραστηριοποιηθεί πολιτικά προς τους εταίρους της, καθώς πρόκειται για πρόκληση που δεν αφορά μόνο τη χώρα μας αλλά και την Ιταλία και δυνητικά το σύνολο των χωρών του Νότου. Αν κάποιοι στη Βόρεια και την Κεντρική Ευρώπη βλέπουν τον Νότο σαν τάφρο αποθήκευσης των ανεπιθύμητων στο φρούριο Ευρώπη βαρβάρων, τότε η ΕΕ κινδυνεύει λιγότερο από τις απειλές του Ερντογάν και περισσότερο από τη μειωμένη, αν όχι μηδενική, ευρωπαϊκή συνείδηση και υπευθυνότητα κάποιων μελών της.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια