Το θέμα του χρέους καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις: Εκλογές τον Μάρτιο "βλέπουν" τώρα στην κυβέρνηση

Το θέμα του χρέους, οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του οποίου έχουν ξεκινήσει και πάλι να απασχολούν τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών, θα είναι και αυτές που θα κρίνουν εν πολλοίς την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Όλα δείχνουν πως το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο και τα σχετικά σενάρια μετατίθενται για τον προσεχή Μάρτιο.

Η κυβέρνηση, όπως εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου, έχει καταφέρει να αναστρέψει το κλίμα και να εκθέσει την αντιπολίτευση ιδίως με τις υποθέσεις διαπλοκής-διαφθοράς, όπως η Εξεταστική Επιτροπή για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, αλλά και το σκάνδαλο της ΕΛΣΤΑΤ που οδήγησε τη χώρα στη σκοτεινή περίοδο των μνημονίων και επικεντρώνει στα θέματα της οικονομίας.

Από σήμερα θα αρχίσουν τα “σκάνε” τα ραβασάκια με τον ΕΝΦΙΑ και προστίθενται στις ήδη μεγάλες φορολογικές υποχρεώσεις που έχουν οι Έλληνες έως το τέλος του έτους. Μόνο που φέτος η κατάσταση έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη με τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων να έχει εξαντληθεί και τις επιβαρύνσεις να έχουν αυξηθεί. Αυτό ελοχεύει και δύο κινδύνους για την κυβέρνησης.

Ο πρώτος είναι αυτός της κοινωνικής έκρηξης, εξαιτίας της αδυναμίας των πολιτών να ανταποκριθεί στα συνεχόμενα βάρη, δεδομένου ότι τα τελευταία μέτρα που έχουν ψηφιστεί δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί, ενώ επίκεινται και άλλα. Ο δεύτερος είναι να πέσουν σημαντικά έξω οι προβλέψεις για τα δημόσια έσοδα και οι δανειστές να ζητήσουν πρόσθετα μέτρα.

Μην ξεχνάμε πώς υπάρχει ο “δημοσιονομικός κόφτης” που σε περίπτωση κατά την οποία δεν πιάνονται οι στόχοι ενεργοποιείται και επιφέρει μέτρα, μεταξύ των οποίων, οι μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς.

Εκτιμούν λοιπόν στο Μέγαρο Μαξίμου πώς το αντιστάθμισμα στην λαίλαπα των φόρων, άμεσων και έμμεσων, μπορεί να είναι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Όλοι πιστεύουν πώς οι συνθήκες έχουν ωριμάσει και είναι εφικτό να υπάρξει, αλλά κανείς δεν γνωρίζει σε τι βαθμό και ποια οφέλη θα έχει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την ελληνική οικονομία.

Οι συνθήκες, πιστεύουν κυβερνητικά στελέχη, είναι καλές, καθώς η χώρα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, το κλίμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ευοίωνο και η σύγκρουση μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ φαίνεται να εξελίσσεται θετικά για την Ελλάδα. Όλα αυτά βεβαίως μένει να αποδειχθούν στην πράξη και κυρίως να αποτυπωθούν σε συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους που θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να ανασάνει.

Στο πλαίσιο αυτό, με θέμα την ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντά στις Βρυξέλλες τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί, την ίδια ώρα που ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης θα ενημερώνει το Euro Working Group για την πρόοδο εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση, όπως δείχνουν και οι βολές του Αλέξη Τσίπρα προς τους δανειστές θέλει την άμεση λήψη αποφάσεων στο θέμα του χρέους και έγκριση της επόμενης δόσης των 2,6 δισ. ευρώ από το επόμενο Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Κάτι ωστόσο δύσκολο, αφού εκκρεμεί η ολοκλήρωση 15 προαπαιτούμενων της πρώτης αξιολόγησης.

Η ελληνική πλευρά θέλει να αποσπάσει «εδώ και τώρα» απτές δεσμεύσεις και αποφάσεις για άμεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ώστε να μειωθεί και ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Όπως είπαμε η συνάντηση Τσακαλώτου-Μοσκοβισί θα διεξάγεται παράλληλα με το EuroWorking Group, όπου θα εξεταστεί η μέχρι στιγμής πορεία στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων.

Πρόκειται για ένα πακέτο συνταξιοδοτικών ρυθμίσεων που θα τρέξει τις επόμενες δυο εβδομάδες με τις εξαιρέσεις των νέων επαγγελματιών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το ειδικό καθεστώς υπαγωγής στον ΟΓΑ για επαγγελματίες σε περιοχές έως 2.000 κατοίκους και η κατάργηση της έκπτωσης 15% για την αναγνώριση πλασματικών ετών για τα εφάπαξ.

Στις τάξεις των δανειστών, πέραν των προαπαιτούμενων που ακόμη δεν έχουν υλοποιηθεί υπάρχει ανησυχία από το γεγονός ότι δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα το Εποπτικό Συμβούλιο του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και το μείζον θέμα του μεσοπρόθεσμου με τους στόχους 2019-2020. Στο μικροσκόπιο των τεχνικών κλιμακίων έχουν ήδη μπει έσοδα και δαπάνες του προϋπολογισμού, καθώς θα συζητηθεί και το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν, με τις διαδικασίες στο θέμα του χρέους να “τρέχουν”, θα είναι καθοριστικό και για τις πολιτικές εξελίξεις. Αν η κυβέρνηση πετύχει μία θετική ρύθμιση τότε θα έχει στα χέρια της ένα ισχυρό “χαρτί” εν όψει εκλογών, οι οποίες έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση δεν φαίνονται το φθινόπωρο, αλλά πιθανότατα τον προσεχή Μάρτιο.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια